Dünya Ukrayna-Rusya savaşında dakika dakika son gelişmeler: Rusya iddiaları yalanladı: 1351 asker öldü

Ukrayna-Rusya savaşında dakika dakika son gelişmeler: Rusya iddiaları yalanladı: 1351 asker öldü

Paylaş
Ukrayna-Rusya savaşında dakika dakika son gelişmeler: Rusya iddiaları yalanladı: 1351 asker öldü

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin birinci ayı sona ermek üzereyken çok önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Dün düzenlenen NATO zirvesinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya'yı fosfor bombası kullanmakla suçladı. Öte yandan ABD Başkanı Biden'ın Ukrayna sınırına gideceği duyuruldu. Rus donanmasına yapılan ilk saldırı ise uydu görüntülerine yakalandı. Mariupol’deki tiyatro binası saldırısında ise can kaybı 300 olarak açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'nın açıkladığı ölü asker sayıları yalanlanırken Rusya ordusundan 1351 askerin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ukrayna topraklarının Rusya devleti tarafından işgali bugün 30. gününde de devam ediyor. Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini söyledi. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı.

Haberin Devamı

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da devam eden operasyonun ilk kısmının tamamlandığını ve Luhank bölgesinin yüzde 93'ünün özgürleştirildiğini duyurdu.

İşte Ukrayna-Rusya savaşında dakika dakika gelişmeler:

16.45 Mariupol Belediye Başkanı Yardımcısı Danışmanı Petr Andryuschenko, Mariupol'da geçen hafta bombalanan tiyatro binasında yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

BBC Dünya Servisi ile konuşan Andryuschenko, saldırıdan önce tiyatro binasında 600 kişi bulunduğunu, 300'ünün tiyatronun altındaki bir sığınakta beklediğini söyledi.

Andryuschenko, saldırıdan önce binadaki kişilerin detaylarının alındığını, bu yüzden sayıdan emin olduklarını belirtti. Son günlerde devam eden Rus bombardımanları ve sokaklardaki çatışmalar yüzünden yetkililer arama kurtarma operasyonuna başlayamamıştı.

Haberin Devamı

16.30 Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada operasyonun Rusya Devlete Başkanı Vladimir Putin'in hedeflerine ulaşana kadar süreceği aktarıldı. Yapılan açıklama şunlar denildi:

"Öze operasyonda Donbas'ın tamamen özgürleştirilmesine odaklanacağız. Abluka altındaki ukrayna kentlerine girme olasılığını tamamen gözardı etmiyoruz. Ukrayna hava sahasının kapatılması için her türlü teşebbüse Rus askerleri yanıt verecektir. Batının ukrayna'ya silah sağlaması büyük bir hata, çatışmanın uzamasına yol açıyor. Luhansk bölgesinin yüzde 93'ü özgürleştirildi. Savaşta bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralanırken 1351 Rus askeri hayatını kaybetti."

 15.45 Rusya'dan Biden'a yanıt: G20'den çıkarılmamız bizim için yıkıcı olmaz

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya'nın G20'den çıkarılmasından yana olduğunu söylemesi ardından açıklamada bulundu.

Peskov, böyle bir kararın Rusya için çok yıkıcı olmayacağını ifade etti, "G20 formatı önemli ama içinde bulunduğumuz durumda, üye ülkelerin çoğunun bizimle ekonomik bir savaş içinde olduğu bu dönemde çıkarılmamız sonuçları çok yıkıcı olmayacaktır" dedi.

Peskov, Batılı ülkelerin Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlara cevaben dünyanın ABD ve Avrupa'dan daha büyük olduğunu, Moskova'yı izole etme çabalarının boşa olacağını da söyledi.

Haberin Devamı

14:10 Sputnik Türkçe'de yer alan habere göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, NATO toplantısının ardından yaptığı ilk açıklamada "Batılılar Rusya’ya karşı topyekün, hibrit bir savaş ilan etti" dedi.

14:00 Amerika Birleşik Devleteri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa'nın enerjideki Rusya'ya bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni bir anlaşmaya vardı.

Anlaşmayla ABD, Avrupa ülkelerine 2022’nin sonuna kadar en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarik edecek.

13:42 Rus birlikleri tarafından 16 Mart’ta Ukrayna’nın Mariupol kentindeki tiyatro salonunun vurulmasının ardından can kayıplarına ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. Onlarca kişinin enkaz altında kaldığı olayda can kaybı ile ilgili Mariupol Belediye Meclisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölenlerin sayısının 300 olduğu kaydedilerek, “Maalesef güne kötü bir haberle başlıyoruz. Mariupol Drama Tiyatrosu'nun geçtiğimiz haftalarda Rus uçağı tarafından bombalanması sonucu yaklaşık 300 kişinin hayatını kaybettiğini öğrendik. Hala bu dehşete inanmak istemiyoruz. Binaları restore edebileceğiz ama dostlarımızı, komşularımızı, akrabalarımızı ve yakınlarımızı asla geri getirmeyeceğiz” denildi. 

Haberin Devamı
Mariupol’deki tiyatro binası saldırısında can kaybı 300 olarak açıklandı Rusya tarafından Ukrayna’nın Mariupol kentindeki tiyatro binasına gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 300 olarak açıklandı.

12:50 Rus birlikleri, Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarında bulunan bir akaryakıt deposunu bombaladı.

12:44 Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’daki paralı askerlerin bulunduğu bölgeye İskender balistik füzeleriyle saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. "Maksim" adıyla tanıtılan bir Rus komutan, “Yabancı lejyonların bulunduğu üsse ve binaya balistik füze isabet etti. Yüksek patlayıcılı ve delici başlık kullanılan füzeler ile 60 metre uzunluğundaki düşman binası tamamen yıkıldı” dedi. Aleksey adı verilen başka bir Rus komutan ise, “Görevimiz hedefi balistik füzeyle vurmaktı. Bu silahları yok etmek neredeyse imkansız. Düşmanın füze savunma sistemlerini alt ediyor. Füzenin ilerlediği sırada onu durdurabilecek herhangi bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

12:26 Rusya'nın Harkov sağlık tesisine düzenlediği saldırıda dört sivil öldü.

12.10 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İryna Vereshchuk, ülkenin güneyinde kuşatma altındaki Mariupol'daki sivilerin bugün açılması planlanan güvenli koridoru kullanarak özel araçlarıyla şehirden ayrılmasını umduklarını söyledi.

Rus birliklerin çevrelediği liman kentinden sivillerin güvenli çıkışı için yapılan birçok deneme başarısız oldu.

Normal şartarlarda yaklaşık 400 bin kişilik Mariupol haftalardır Rus birliklerinin bombardımanına uğruyor. Şehirden çıkamayan siviller ise binaların bodrum katında sığınıyor. Yetkililer şehirde çok ciddi gıda ve enerji kıtlığı yaşandığını ifade ediyor.

Vereshchuk, Mariupol'dan ayrılabilenlerin yakındaki Berdiansk'ta onları Zaporijya'ya götürecek otobüslere binebileceğini söyledi, "Bugün Mariupol'dan Zaporikya'ya giden otobüslerin dolu olması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

11.20 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev dışındaki büyük bir akaryakıt deposunun Kalibr füzeleriyle yok edildiğini açıkladı.

Günlük basın toplantısında konuşan bakanlık sözcüsü Igor Konaşenkov, saldırının Perşembe akşamı gerçekleştiğini ve Kalibr kruz füzelerinin denizden ateşlendiğini söyledi.

11.15 Ukrayna'nın orta kesiminde yer alan Dnipro'daki bir askeri birim, Rus işgalciler tarafından ateşlenen füzelerle hedef alındı.

Dnipro valisi, şehrin dışındaki birime iki füzeyle saldırı düzenlendiğini ve ciddi bir yıkıma yol açtığını söyledi. Kurtarma ekipleri, enkaz altında canlı olup olmadığını araştırıyor.

"KİEV YAKINLARINDAKİ BAZI ŞEHİRLER EL DEĞİŞTİRDİ"

11.10 İngiltere Savunma Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Kiev etrafında, başkentin 35 kilometre kadar yakınındaki bazı şehirleri ve önemli savunma konumlarını yeniden ele geçirdiğini söyledi.

Twitter üzerinden yapılan paylaşımda Bakanlık, Rusya birliklerine giden tedarik zincirinin zorlandığı, bunun Ukrayna'nın lehine olduğunu belirtti.

Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın Rus ordusunu Kiev'den kuzeybatı yönünde Hostomel hava sahasına doğru itmeye devam etmesinin beklendiğini ekledi.

Ukrayna'nın güneyinde ise Rus birliklerin Mykolaiv'ı kuşatma çabalarının devam ettiğini ve Odessa'ya doğru ilerlemeyi hedeflediklerini, ancak Ukrayna'nın direnişi ve lojistik sıkıntılar yüzünden yavaşladığı paylaşıldı.

UYDUDAN NET FOTOĞRAF

11.00 Ukrayna ordusu, işgalin birinci ayının dolduğu gün Rus donanmasına en büyük saldırısını Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk limanında düzenledi.

Berdyansk limanında demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi ve videolar sosyal medyada paylaşıldı.

Ukraynalı yetkililer, Perşembe günü Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'un sulara gömüldüğünü açıkladı. Daha sonra yapılan açıklamada ise batırılan geminin Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov olduğu aktarıldı. Orsk patlamalarda ağır hasar alırken, Caesar Kunikov ve Novocherkassk gibi çıkarma gemileri de hasar gördü.

Dünya çapında büyük yankı uyandıran liman saldırısı, uydular tarafından da görüntülendi. Planet Labs, Berdyansk limanındaki Rus savaş gemilerinden gökyüzüne yükselen yoğun dumanın yer aldığı fotoğrafı paylaştı.

Rusya'dan henüz söz konusu saldırıya ilişkin bir açıklama yok ve suskunluk sürüyor. Rus medyası da beklendiği gibi vurulan gemileri haberleştirmedi.

10.55 Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Batı'nın Rusya'da iş insanlarına uyguladığı yaptırımların Kremlin'e etkisi olacağını düşünmenin 'aptalca' olduğunu ifade etti.

Batılı ülkeler, Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana Rusya'ya çok sayıda yaptırım uyguladı. Bu yaptırımların bazısı, özellikle Devlet Başkanı Putin'e yakın olduğu düşünülen iş insanlarını hedefliyor.

Eskiden Rusya Devlet Başkanı olan Medvedev, "Kendimize şu soruyu soralım, bu iş insanlarının Rusya'nın yönetimi üzerinde gerçekten en ufak etkisi olabilir mi? Ben size açık şekilde cevaplıyorum, kesinlikle hayır" dedi.

Ancak bazı analistler oligarklara baskı uygulamanın ve onları yaptırımlarla zor durumda bırakmanın işe yarayabileceğine, Putin'i stratejisini değiştirmeye itebileceğine inanıyor.

Off-shore varlıkları olan zenginleri araştıran sosyoloji profesörü Brooke Harrington, "Zengin Rusların Putin ile iletişim kurması ve işgalin ülkeyi nasıl zor durumda bıraktığı mesajını iletme ihtimali çoğu vatandaşa kıyasla çok daha yüksek" dedi.

 10.30 Haftalardır yoğun Rus bombardımanı altında olan ve neredeyse her binanın yıkıldığı ya da hasar gördüğü Mariupol'den tahliyeler için insani koridor açılıyor.

Ukrayna, bugün açılacak insani koridorda Mariupol'den özel araçlarıyla ayrılacakların tahliye edileceğini bildiriyor.

10.00 Ukrayna, Rus işgalcilerin 24 Şubat tarihinden bu yana 135 çocuğu öldürdüğünü açıkladı. Rus saldırılarında yaralanan çocukların sayısı ise 184.

09.50 CNN International, dünkü NATO zirvesiyle birlikte Ukrayna'nın talep ettiği silah listesinin güncellendiğini duyurdu. Habere göre Ukrayna'nın acil ihtiyacı olan tanksavar ve uçaksavar füzelerinin sayısı 500'e çıktı. ABD, Rus işgalcilere karşı Ukrayna'ya Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavar füzeleri de gönderiyor.

Kiev yönetiminin yenilenen listesinde ayrıca savaş uçakları, saldırı helikopterleri, S-300 gibi hava savunma sistemleri de var. 36 savaş uçağı talep eden Ukrayna'nın taleplerinin kısa sürede karşılanması bekleniyor.

Silahların kara yoluyla Ukrayna’ya sokulması planlanıyor.

RUSYA'DAN BİTCOİN ATAĞI

09.45 Rusya'da üst düzey yetkililere göre Rusya, petrol ve doğal gaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi düşünüyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny "dostça" davranan bazı ülkelerin kendi para birimleriyle ödemesinin bile söz konusu olduğunu ifade etti.

Bu haftanın başında Rusya Devlet Başkanı Putin, "düşmanca" davranan ülkelerin doğal gazı Rus rublesiyle almasını istediğini söylemişti. Kararın bu yıl yüzde 20'den fazla değer kaybeden Rus rublesinin değerini yükseltmek için verildiği düşünülüyor.

Rusya, dünyanın en büyük doğal faz ihracatçısı. Petrolün ise dünyada ikinci büyüğü.

08.30 Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, NATO zirvesinin ardından Avrupa Konseyi'nin Brüksel'de toplanan liderler zirvesine de video konferans yöntemiyle hitap etti.

Rusya'nın saldırılarının ülkesine verdiği zararı anlatan ve Avrupa'ya, Ukrayna'ya verdiği destek için teşekkür eden Zelenskiy, ardından Avrupalı liderlere "Rusya'yı durdurmak için çok geç harekete geçtiklerini" söyledi:

"Yaptırımlar uyguladınız, müteşekkiriz. Bunlar güçlü adımlar. Ancak biraz geç kaldınız... Bir şansımız vardı. Belki önleyici yaptırımlar uygulansaydı Rusya savaşa kalkışmazdı."

Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattına da konuşmasında değinen Zelenskiy, daha önce durdurulsaydı Rusya'nın bir doğal gaz krizi de yaratamayacağını söyledi. Ardından da ülkesinin Avrupa Birliği'ne üyeliğinin onaylanması çağrısı yaptı: "Size buradan sesleniyorum, bunun için geç kalmayın."

07.30 İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO zirvesi sonrası katıldığı BBC yayınında "Putin'in barış istediği konusunda iyimser düşünemiyorum." dedi.

07.00 Zelenski AB Konseyi’ne seslendi: Yaptırımlarda geç kaldınız!

AB Konsey toplantısına bir video mesaj gönderen Ukrayna lideri Zelenski Batı’nın Rusya’ya uygulanan yaptırımlar konusunda geç kaldığını ve daha erken adım atılsaydı ve yaptırımlar caydırıcı olsaydı bu savaşın hiç yaşanmayacağını söyledi.

Zelenski “Kuzey Akım 2’yi durdurdunuz. Bu yüzden size minnettarız. Ancak bu geç kalınmış bir hamleydi. Çünkü daha erken adım atılsaydı Rusya gaz krizi çıkaramaz ve belki şartlar çok farklı olurdu.” sözlerini kullandı.

06.00 ABD Başkanı Biden Polonya'ya gidiyor.

AFP'de yer alan habere göre Biden bugün Polonya-Ukrayna sınırına gidecek. Başkanlık uçağı Air Force One Biden'ı Rzeszow'a, Ukrayna topraklarının 80 kilometre yakınına bırakacak. Biden'ın akşam saatlerinde ise başkent Varşova'ya gitmesi ve burada bir konuşma yapması bekleniyor.

Tüm bu hamlelerin dünkü zirve sonrası Rusya'ya Batı'nın mesaj vermek istediği şeklinde yorumlandı.

05.00 Rusya ve Ukrayna arasında esir takası yapıldı

Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini söylüyor. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı.

Ayrı bir takasta ise, Odessa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz'deki Yılan Adası'nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından el koyulan bir gemideki 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi.

Gemi ise Türkiye'deki bir limandan Ukrayna'ya iade ediliyor. Bu hafta başlarında Rusya ve Ukrayna, Ukrayna'nın güneydoğusunda Rus ordusu tarafından ele geçirilen Melitopol belediye başkanı için dokuz Rus esiri takas ettiklerini söyledi.

04.00 ABD Başkanı Joe Biden, NATO zirvesinin ardından Brüksel'de Avrupa Konseyi'nde Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "NATO'yu bölmeye çalıştığı" iddialarını yineleyen Biden, "Putin, ABD ile birlik halinde olan 30 ülkeyle baş etmektense 30 bağımsız ülkeyle baş etmeyi tercih eder." dedi. Biden, sadece NATO değil Avrupa Konseyi ve G7 ülkeleriyle bir bütün olarak Avrupa'nın birliğinin çok önemli olduğunu söyledi:

"Şu an savaş suçu işlediğine inandığımız bu adamı durdurmak için yapabileceğimiz en önemli şey."