Dünya Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Bir Rus general daha öldürüldü

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Bir Rus general daha öldürüldü

Paylaş
Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Bir Rus general daha öldürüldü

Ukrayna’da işgalin 21’nci gününde ağır ilerleyen ve çok kayıp veren Rusya taktik değiştirdi. 2014’te Suriye’de yaptığı gibi şehirleri bombalayarak dehşet saçmaya başladı. Başkent Kiev’de 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Halka savaşta en zor ve tehlikeli dönemece girildiği uyarısı yapıldı.Rus ordusu Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yönelik bombardımanı sertleştirdi. Ukrayna askerleri kente girmeye hazırlanan Rus birlikleriyle şehir savaşı için eller tetikte bekliyor. Rusya - Ukrayna savaşından son dakika gelişmeleri...

Rusya’nın ilerleyişi birkaç cephede duraksarken, Ukrayna güçleri doğu ve güneyde bazı saldırıları püskürtüyor görünse de, hafta sonundan itibaren şehirlerin merkezini hedef alan bombardımanlar yoğunluk kazandı. Başkent Kiev ikinci günün şafağına da havan topu mermileriyle uyandı. Svyatoshynskyi ve Podilsky bölgesinde dört apartman bloğu vuruldu. 15 katlı binalarda koca delikler oluştu, yangın çıktı. Patlamadan yayılan şok dalgası öyle büyüktü ki, sığınak olarak kullanılan metro istasyonu da zarar gördü. Belediye Başkanı Vitali Klitschko, 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan ederek banliyölerden şehir merkezine yaklaşan çatışmalarla ilgili “Sığınakta kalın, zor ve tehlikeli saatler geçiriyoruz” dedi. Çek Cumhuriyeti, Polonya, Slovenya başbakanları ise Ukrayna ile dayanışma için dün trenle ateş altındaki Kiev’e gitti. Harkov’a da gece 60 roket düştü. Abluka altındaki Mariupol’da kuşatma nedeniyle 2 bin 300 kişi öldü. Belediye Başkanı, saldırıların ilk üç günü 690 bin kişinin kaçtığını ancak halen 350 bin kişinin kentte mahsur kaldığını bildirdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Ukrayna’daki Türklerle ilgili “14 bin 800’den fazla vatandaşımızı tahliye ettik. 300-350 vatandaşımız kaldı. Mariupol’da 100’den fazla vatandaşımızın olduğunu biliyoruz” dedi.

Haberin Devamı
Rusya, gece yarısı Ukrayna'ya yeniden saldırılar düzenledi Rusya birlikleri, Harkov ve Dnipro bölgelerine gece yarısı saldırılar düzenlerken Donetsk’te de bazı yerleşim alanlarına roketler isabet etti.

Ukrayna’nın Rus ablukası altındaki başkenti Kiev’e yönelik bombardıman, işgalin başından beri görülen en yüksek seviyeye çıktı. Rus birliklerinin kent merkezine ilerlemesi beklenirken dün 35 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Dün saat 20.00’de başlayan yasak yarın sabaha kadar sürecek. Ukrayna Parlamentosu da 26 Mart’ta son bulacak sıkıyönetim uygulamasını 30 gün daha uzattı.

Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeleri...

17:45 Rusya'nın Ukrayna’nın Çernihiv kentinde sivil yerleşim yerlerini hedef alması sonucu ekmek sırası bekleyen en az 10 kişi hayatını kaybetti.

17:42 Moskova Kilisesi, Rusya Patriği Kirill'in Papa Francis ile Ukrayna anlaşmazlığını konuştuğunu duyurdu.

17:33 ABD ve Rusya, Ukrayna işgalinden bu yana ilk kez üst düzey temas kurdu. ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan Rusya Güvenlik konseyi sekreteri General Nikolay Patrushev ile görüştü. Sullivan görüşmede Ukrayna şehirlerine yapılan saldırıların sonlandırılması için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

16.45 Putin'den yeni açıklama: "Başka seçeneğimiz yoktu... Harekat planlandığı gibi gidiyor"

Putin'in açıklamasından satır başları şöyleydi:

"Harekat planlandığı gibi gidiyor. Askeri hareket dışında başka bir seçeneğimiz yoktu, Ukrayna çok yakında nükleer bir silaha sahip olabilirdi. Ukrayna'yı işgal niyetimiz yok, yapmamız gerekeni yaptık.

Kendi ülkenize yatırım yapmalısınız. Bunu çeşitli vesilelerle ifade ettim. ABD'den gelen baskı olsa da ülkemizde çalışmaya devam eden firmalara teşekkür ediyorum. Korkak davranan şirketler Rusya'ya karşı olan kampanyaya katılarak kar elde etmeye çalışıyor. Bize karşı kısıtlamalar her senaryoda uygulanacaktı. Bizim operasyonumuz Batı için sadece bir bahane oldu.. Kırım'da da aynısı yaşandı.

Bu adımlar milyonlarca insanın hayatını kötü hale getiriyor ve Rusya'yı vurmayı hedefliyor."

16.30 ABD Kiev Büyükelçiliği: Rus birlikleri, ekmek kuyruğundaki 10 kişiyi öldürdü.

15.45 NATO Savunma Bakanları Toplantısı Belçika’nın başkenti Brüksel’de başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da toplantıya katılım gösterdi.

Haberin Devamı

BİR BELEDİYE BAŞKANI DAHA KAÇIRILDI

15.25 Rus işgalci askerler, bir belediye başkanını daha kaçırdı.Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, liman kenti Skadovsk'un belediye başkanı Oleksandr Yakovlyev ve yardımcısı Yurii Palyukh'un Ruslar tarafından kaçırıldığını duyurdu.

14.35 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile gerçekleştirdiği görüşmede, "Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Dengeli, objektif. Hak ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan ülke olarak dürüst bir arabuluculuk, kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Sizinle daha önce de Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda bir araya gelmiştik. Bir dönem sonra yine görüşüyor olmamız ikili diyaloğumuzun ve koordinasyonumuzun ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle uluslararası gündem hızlı değişirken bu görüşme çok önemli. Hem bugünkü görüşme hem diğer seviyelerde yapılan görüşmeler sembolik bir anlam taşıyor. Bundan 101 yıl önce 16 Mart tarihinde, 1921 yılında Sovyetler Birliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında dostluk ve kardeşlik anlaşması imzalanmıştı. Bugün görüşmemiz gereken en önemli konu Ukrayna konusudur. Ukrayna ile ilgili bir takım görüş ayrılığımız var. Bunu kimseden gizlemiyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yine de tutarlı bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Türkiye’nin bu konudaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ayrıca Ankara’nın Montrö Sözleşmesi'nin gerekliliğini yerine getirmesine büyük önem veriyoruz. Ukrayna meselesinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan gibi konularda da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. İkili gündemle ilgili bir sonraki toplantı Türkiye’de yapılacak olan 9. Yüksek Düzeyli İş Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

14.20 Almanya’nın en büyük enerji şirketi olan E.ON, Ukrayna’daki savaşa tepki olarak Rus Gazprom doğal gaz şirketinden yeni gaz tedarikinin durdurulduğunu açıkladı. E.ON İcra Kurulu Başkanı Leonhard Birnbaum yaptığı açıklamada, şirketin Gazprom ile uzun vadeli tedarik sözleşmesi bulunmadığını ancak portföyündeki küçük bir doğal gaz miktarının Gazprom şirketlerinden satın alındığını belirtti. Birnbaum, yıllık basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Rus doğal gaz pazarı hedef bölgelerimizden biri değil. Ancak enerji ithalatında artan bir fiziksel kıtlık varsa, bunun bizim için de sonuçları olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

ÖLEN SİVİL SAYISINI AÇIKLADI

14.10 Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada 24 Şubat’ta savaşın başlamasından bu yana Harkov bölgesinde en az 500 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Harkov’da enkaz altında kalan toplam 189 kişinin ise ekipler tarafından kurtarıldığı ifade edildi.

İLK KEZ O BÖLGEYİ HEDEF ALDI

14.00 Zaparojya Valisi Oleksandr Staruk yaptığın açıklamada, Rusya'nın saldırıların başlangıcından bu yana Zaporijya kentinde ilk kez sivil altyapıyı hedef aldığını belirtti. Vali Staruk, “Şehrimizde ilk kez sivil noktalar hedef alındı. İyi bir sabaha uyanmadık. Roketler tren istasyonu bölgesini vurdu. Resmi bilgilere göre hayatını kaybeden olmadı. Diğer bir roket de botanik bahçe bölgesine düştü" bilgisini paylaştı.
Staruk ayrıca aralarında 772 çocuğun olduğu 3 bin 207 kişinin gece saatlerinde Mariopol’den Zaporojya'ya ulaştığını kaydetti.

BAKAN AKAR NATO KARARGAHINDA

13.40 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Karargahına geldi. Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Basat Öztürk ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Bakan Akar, NATO Daimi Temsilciliği ile Türk Askeri Temsilciliğini ziyaret etti. Personelle görüşüp devam eden çalışmalara ilişkin bilgi alan Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uluslararası alanda bir özne haline gelen Türkiye'nin çok önemli çalışmalar yaptığını, ciddi başarılar sağladığını belirtti. Bakan Akar, farklı faktörler ve etkenler nedeniyle hassas bir dönemden geçildiğini ifade ederek, çalışmaların daha büyük bir hassasiyetle devam etmesinin önemini vurguladı.

KREMLİN'İN BARIŞ ÖNERİSİ

13.14 Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna için İsveç ve Avusturya örneğini verdi. Peskov, Kiev'in benzer bir statüye sahip 'tarafsız' bir devlet haline gelmesinin görüşmelerde kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti.

13.12 NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel'deki toplantıda NATO’nun Ukrayna'ya verdiği destekte birlik olmaya devam ettiğini söyledi.

ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

12.45 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook'tan yayınladığı son videosunda Rusya ile yapılan barış görüşmelerinin 'daha gerçekçi bir yapıya büründüğünü, ancak halen zamana ihtiyaç duyulduğunu' aktardı. Ukrayna'nın başkenti Kiev'den yaptığı gece konuşmasında Zelenskiy, doğrudan "Rusya Federasyonu'nun tüm yetkililerine" hitap etti.

Zelenskiy, "Eğer görevde kalırsanız, savaşa karşı çıkmazsanız, uluslararası toplum sizi her şeyden mahrum bırakacaktır. Yıllar boyunca kazandığınız her şeyden. Bu zaten yapılıyor" dedi.

"Aynı şey propaganda sistemi için de geçerli" diyen Zelenskiy, "Rusya'daki dördüncü kol, propaganda için çalışmaya devam ederseniz, bırakıp gitmekten çok daha büyük bir riske giriyorsunuz" dedi ve ekledi: "Buna son verin. Birkaç ay işsiz kalmak sizin için ömür boyu uluslararası zulüm görmekten kesinlikle daha iyidir."

LAVROV'DAN AÇIKLAMA

12:10 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna ile müzakerelere yönelik 'uzlaşma için umut var' açıklamasını yaptı. Lavrov açıklamasında "Mevcut kriz önemli bir an. Dünya düzenini belirleyecek" ifadesini kullandı. Lavrov aynı zamanda "Ukrayna'nın Rusya'yı tehdit edebilecek silahlara sahip olmasına izin verilemez" fikrinin de bir kez daha altını çizdi.

11.20 Ukrayna ordusu tarafından yapılan açıklamada, Rus askeri güçlerinin kontrolündeki Herson'da bulunan havaalanındaki Rus helikopterlerinin havadan vurularak imha edildiği ifade edildi. Çekilen fotoğraflarda havaalanından alev ve duman yükseldiği görüldü.

13 BİN 800 RUS ASKERİ

11.00 Ukrayna ordusu, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgalinden bu yana 13 bin 800 asker kaybettiğini duyurdu. Ukrayna savunma bakanlığı tarafından yayınlanan rapora göre, 430 tank, 1.375 zırhlı savaş aracı, 190 topçu sistemi ve 108 helikopter de imha edildi.

10.40 Zaporijya belediye meclisi sekreteri Anatoliy Kurtev, Telegram hesabında, bir tren istasyonunda patlama olduğunu yazdı. Bu bölgelerde can kaybı olup olmadığına dair henüz bilgi yok.

KİEV'İ VURDU

10.30 Rus ordusu, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Shevchenko semtinde saat 06.00 sıralarında saldırı gerçekleştirdi. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamaya göre, saldırıda 12 katlı bir binadaki 2 kişi yaralanırken, toplam 37 kişi binadan tahliye edildi. Saldırı sonrası çıkan yangın ise 07.45'te söndürüldü.

TAYVAN LİDERİNDEN AÇIKLAMA

10.20 Tayvan'ın başkenti Taipei'de düzenlenen Holokost kurbanlarını anma törenine katılan Tsai Ing-wen önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının 2. Dünya Savaşı'nda yaşanan Yahudi Soykırımından izler taşıdığını savunan Ing-wen, soykırımın yeniden tekrarlanmaması için otoriter rejimlere fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi. Ing-wen, "Eğer tarihten ders almazsak, aynı hataları tekrarlarız. Ukrayna'da yaşanan işgale karşı birlik olmalıyız. Demokrasi, saydamlık ve özgürlük için ortak çalışmalıyız" dedi.
Törende konuşan Alman Enstitüsü Genel Müdürü Jörg Polster ise, Yahudi Soykırımında hayatını kaybedenleri andı, Ukrayna’da hedef alınanların arasında Yahudi sivillerin de olduğunu belirtti. Polster ayrıca Rus saldırılarına karşı birlikte mücadele etme mesajı verdi.

10.10 Başkent Kiev'de siren sesleri çalmaya başladı.

BİDEN BRÜKSEL'E GİDİYOR

09.05 ABD lideri Joe Biden, gelecek hafta özel bir NATO toplantısına katılmak için Brüksel'e gidiyor. Biden'ın Brüksel'de Avrupa Birliği (AB) liderleriyle de bir araya gelmesi planlanıyor. İki toplantının da ana gündemi Rusya'nın Ukrayna'yı işgali olacak. 'Güvenlik ve savunma' konuları dışında birliklerin dışındaki ülkelerle ilişkiler de masaya yatırılacak. Başkan Biden'ın bugün Ukrayna için 800 milyon dolarlık ek güvenlik yardımı açıklaması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile kuşatma altındaki başkent Kiev'in güvenlik ihtiyaçlarını görüştü. Telefon görüşmesinde iki bakan Rus işgali nedeniyle altyapı ve binaların uğradığı hasar ve sivil kayıplar üzerinde de durdu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Blinken'a yeni yaptırımlardan duydukları memnuniyeti aktardı ve Rusya üzerindeki ekonomik baskının artırılmasını istedi

PUTİN SAVAŞ SUÇLUSU

09.00 ABD Senatosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i savaş suçlusu olarak kınayan bir kararı oybirliğiyle kabul etti.

2 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

08.55 Ukrayna'daki savaşta hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı artıyor. Bu kez Amerikan Fox News kanalından iki gazeteci Kiev yakınlarındaki bir saldırıda yaşamını yitirdi. Yapımcı Oleksandra Kuvshynova ve kameraman Pierre Zakrzewski'nin öldüğü doğrulandı. 55 yaşındaki kameraman Pierre Zakrzewski ve 24 yaşındaki yapımcı Oleksandra Kuvshinova, Kiev'in eteklerindeki Horenka'da araçlarına açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda yaralanan muhabir Benjamin Hall ise Ukraynalı doktorlar tarafından tedavi ediliyor.

08.30 Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya başbakanlarıyla Kiev'de yapılan görüşmede, Rusya karşıtı yaptırımlar ve insani desteğin ele alındığını söyledi.

ODESSA BOMBALANDI

07.00 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus gemileri tarafından Karadeniz üzerinden Ukrayna'nın Odessa kentinin bombalandığını belirterek, "Birkaç saat önce Rus donanmasına ait gemiler Odessa Bölgesi'ndeki Tusla Köyü açıklarından sahil bölgesine top ve füze atışları gerçekleştirdi. İşgalciler kıyı savunma sistemimizi test etmeye çalışıyordu. Denizcileri karaya çıkarma girişiminde bulunmadılar" ifadelerini kullandı.

06.23 Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna'daki savaşın küresel ekonomik ve siyasi düzeni 'temelden' değiştirebileceğini duyurdu.

RUS GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ

06.11 Ukrayna, 4. Rus generalin öldürüldüğünü açıkladı.

Ukrayna içişleri bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko, 46 ​​yaşındaki Tümgeneral Oleg Mityaev'in Salı günü öldüğünü söyledi. Mityaev'in Mariupol'de öldürüldüğü açıklandı. Gerashchenko, Mityaev'in 150. motorlu tüfek tümeni komuta ettiğini ve Suriye'de savaştığını söyledi.

04.36 Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının ardından etkinliği yeniden tartışmaya açılan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) yapısına ilişkin Japonya hükümetinden kritik bir açıklama geldi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi bir konferansta yaptığı konuşmada, BMGK'da reform çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Moskova'nın, Ukrayna işgaline atıfta bulunarak, Rusya'nın daimi bir konsey üyesi olarak uluslararası toplumda barış ve güvenliğin korunmasında büyük sorumluluğa sahip olduğunu hatırlatan Hayashi, Moskova'nın tutumunun konseyde yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu gösterdiğini kaydetti.

04.27:Japonya hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik ek yaptırımların bir parçası olarak, Rusya'nın "ayrıcalıklı ulus" ticaret statüsünün iptal edeceği ifade edildi. Japonya basınının hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberlerde, Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın kararı en kısa sürede kamuoyuna açıklayacağı belirtilirken, söz konusu tedbirin ardından Rusya'nın daha yüksek ithalat vergilerine tabi olacağı kaydedildi.

04.22 Zelenskiy, "Ukrayna’nın tüm dostlarını Kiev’e davet ediyorum. Burası tehlikeli olabilir, çünkü gökyüzümüz henüz Rus füzeleri ve uçuşlara kapanmadı" dedi.

03.58 Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın çevresine yönelik yaptırımlar kapsamında İngiltere Premier Lig ekiplerinden Chelsea Futbol Kulübü eski sahibi Roman Abramovich'i yaptırım listesine eklediğini duyurdu.

03.50 Rusya birlikleri, Harkov ve Dnipro bölgelerine gece yarısı saldırılar düzenlerken Donetsk’te de bazı yerleşim alanlarına roketler isabet etti. Ukrayna’nın Dnipro Bölgesi’nde bulunan Nikopol kenti Belediye Başkanı Oleksandr Sayuk sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Harkov’a bağlı Oleksiivka ile Dnipro’ya bağlı Nikopol kentleri arasında bombardıman yapıldığını duyurdu. Rus birliklerinin bu bombardımanlarına hala devam ettiğini aktaran Sayuk, Nikopol kenti merkezine henüz bir saldırı gerçekleşmediğini, fakat bir saldırı durumda sirenleri duyan halkın derhal sığınaklara kaçmasını tavsiye etti.

03.12 ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 13,6 milyar dolarlık bir yardım fonu içeren ve ABD hükümetinin kapanmasını önlemek amacıyla hazırlanan finansman tasarısına onay verdi.

00.07 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski Rus saldırısı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir araya geldi. Polonya, Slovenya ve Çekya Başbakanları, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırılardan bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk başbakanlar oldu.

MALİKANELER MÜLTECİLERE VERİLECEK

İngiltere Başbakanlık Ofisi, Ukraynalı mültecilerin Rus oligarkların boş mülklerine yerleştirebileceği iddiasını doğruladı, "Tüm seçeneklere açığız” dedi. Düşünülen mülkler arasında Chelsea Kulübü’nün sahibi Abromovich’in oteli ile Rus demir üreticisi Alishar Usmanov’un Surrey’deki malikanesi de var.