Dünya Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: ABD askerlerinin eğitim verdiği üs yerle bir oldu

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: ABD askerlerinin eğitim verdiği üs yerle bir oldu

Paylaş
Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: ABD askerlerinin eğitim verdiği üs yerle bir oldu

Rusya’nın 12 gündür bombardıman altında tuttuğu Mariupol’deki camiye sığınan 34’ü çocuk 86 Türk’ün endişeli bekleyişi sürüyor. Çevresine onlarca bomba düşen caminin hedef olmasından korkuluyor. Rusya insani koridor açmayı reddettiği için Türkler tahliye edilemiyor. Öte yandan Ruslar başkent Kiev’i kuşattı, çemberi daralttı. Saldırı hazırlığını sürdürürken, Ukrayna birlikleri de mevzilenen Rus tanklarını şok baskınlarla imha ediyor. Rusya'nın Ukrayna sınırındaki NATO eğitim üssünü bombalaması ise savaşın seyrini değiştirecek gibi görünüyor. Rusya - Ukrayna savaşından son dakika gelişmeleri...

Ukrayna’nın Mariupol kentindeki çatışmalar giderek şiddetini artırdı. Kentte ölen sivil sayısının 1582’yi bulduğu açıklandı. Elektriğin, suyun, doğalgazın ve internetin kesildiği kentte siviller sıkıştı kaldı. Rusya aralıksız bomba ve roket yağdırmaya devam ederken sivillerin tahliyesi için hiçbir şey yapılamıyor. Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılan bir camiye sığınan 34’ü çocuk 86 Türk ise her an hedef olma korkusuyla kurtarılmayı bekliyor. Cami Dernek başkanı İsmail Hacıoğlu, “Bombalar caminin 700 metre yakınına isabet etti. Camimiz dört katlı betonarme ve sağlam bir yapı. Ama camiye de isabet etmesinden korkuyoruz” dedi. Cami imamı Mehmet Üce, caminin bodrum katına yiyecek ve içecek stokladıklarını açıkladı. Bölgedeki Türkleri almak için gönderilen iki otobüsün de insani koridor açılmadığı için bir haftadır kentte beklediği öğrenildi. Salih Cihan tarafından 2005 yılında, Kanuni Sultan Süleyman ve eşi Hürrem Sultan’ın anısına inşa edilen caminin içinde bir de Türk İslam Kültür Merkezi bulunuyor.

Haberin Devamı

KİEV 4 KOLDAN ATEŞ ALTINDA

Ruslar Kiev’i kuşattı, çemberi daralttı. Saldırı hazırlığını sürdürürken, Ukrayna birlikleri de mevzilenen Rus tanklarını şok baskınlarla imha ediyor. Kiev’de hemen her sokağa hendekler kazıldı. Kiev yakınlarında Brovary’da dün donmuş gıda deposu bombalandı, Vasilkov altı füzeyle vuruldu. Mikolayiv’de Ruslar kanser hastanesini yerle bir etti. Melitopol Belediye Başkanı ise başına çuval geçirilerek kaçırıldı. Ukrayna’yı terk edenlerin sayısı da 2.5 milyonu aştı.

Dakika dakika Rusya - Ukrayna savaşından gelişmeler...

02.04: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), ülkede daha önce kısıtlanan sosyal medya uygulaması Instagram'ın tamamen kapatıldığını duyurdu.

Haberin Devamı

00.11: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un müzakerelerin dördüncü turuna ilişkin açıklamasından hemen sonra Ukrayna tarafı da görüşmenin yarın yapılacağını ancak çevrimiçi müzakerelerin aralıksız her gün devam ettiğini açıkladı. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanının Danışmanı Mihaylo Podolyak, “Tekrar söylüyorum. Video konferans üzerinden müzakereler her gün aralıksız devam ediyor. Gruplar sürekli çalışıyor. Sorunların çok oluşu fazla zaman istiyor. 14 Mart Pazartesi yeniden müzakere gerçekleşecek” ifadelerini kullandı.

23.58: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sürerken, dünyanın birçok yerinde savaş karşıtı protestolar düzenlenmeye devam ediyor. Rusya’da da başkent Moskova olmak 37 ayrı kentte savaş karşıtı protesto düzenlendi. Düzenlenen gösterilerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aleyhinde slogan atan göstericilere, Rus polisi tarafından sert bir şekilde müdahale edildi. Kızıl Meydan’da başlayan protesto gösterilerinde öğleden sonra 500’e yakın gösterici gözaltına alınırken, ülke genelinde 850'den fazla kişi gözaltına alındı.

23.54: Rusya ve Ukrayna’nın anlaştığı tahliye koridorlarından her gün binlerce kişi güvenli kentlere tahliye edilirken, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk bugünkü tahliyeler hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Bugün 10 insani koridordan 140 binden fazla kişinin tahliye edildiğini aktaran Vereşuk, “Özellikle, Donetsk bölgesindeki Vuhledar kasabasından üçte biri çocuk olan yaklaşık 200 kişi tahliye edildi. 75 çocuk daha Kramatorsk kentindeki Antoshka Yetimhanesi’nden tahliye edildi. Bugün toplamda 10 insani yardım koridoru çalıştı” dedi.

Haberin Devamı

22.39: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dünyaca ünlü teknoloji devlerine seslenerek Rusya’daki hizmetlerine son vermeleri ve bu savaşı durdurmaları konusunda çağrıda bulundu. Zelenskiy, “Artık kararlar yarım verilemez. Sadece siyah ya da beyaz, iyilik ya da kötülük vardır. Ya barıştan yanasınızdır ya da Ukraynalı kadınları ve çocukları öldüren kanlı Rus agresifliğini destekliyorsunuzdur. Microsoft, Oracle ve SAP! Rusya’da hizmet vermeyi durdurun ve savaşı sonlandırın” ifadelerini kullandı.

22.32: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in barbarca eylemlerinin sadece Ukrayna'yı değil tüm insanlığı test ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

22.23: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rusya saflarında gönüllü olarak savaşa katılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarına seslendi. Kuleba, Rusya’nın yanında yer almak isteyen yabancı ülke vatandaşlarının uluslararası arenada savaş suçlusu sayılacağına dikkat çekerek, “Rusya, Ukrayna karşısında agresif bir savaş sergiliyor. Rus ordusu saflarına katılmak isteyen yabancı ülke vatandaşlarını uyarıyorum bunu yapmayın. Biz uluslararası mahkemelerde dava açtık. Eğer hayatta kalırsanız savaş suçlusu sayılırsınız. Paraya ya da başka bir şeye de değmez” ifadelerini kullandı.

21.13: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

20.57: Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırıları nedeniyle Ukrayna’da ünlü Okean Elzi grubunun solisti Sviatoslav Vakarchuk, Lviv şehrindeki tren garında halka moral konseri verdi. Gardaki piyanonun başına geçen sanatçı, ünlü parçalarını Ukrayna halkıyla beraber söyledi. Sanatçının bu hareketi büyük beğeni topladı.

Haberin Devamı

20.34: Rusya’nın Ukrayna’da süren askeri operasyonlarıyla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı’ndan güncel bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov yaptığı açıklamada, Rusya’nın Lviv’in kuzey batısında Polonya sınırına 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve Yavoriv Askeri Poligonu’na (Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi) düzenlendiği saldırıda 180’e yakın paralı askeri etkisiz hale getirdiklerini duyurdu. Konaşenkov, “13 Mart sabahı, yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlar, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Stariçi köyündeki eğitim merkezlerine ve Yavoriv Askeri Poligonu’na operasyonlar düzenlendi. Bu merkezler Rus askerlerine karşı savaşmak üzere çatışma bölgelerine gönderilmeden önce yabancı paralı askerlerin eğitimi ve muharebe koordinasyonu için bir merkez ayrıca dış ülkelerden gelen silah ve askeri teçhizat için bir depolama alanı. Saldırı sonucun 180’e yakın yabancı paralı asker ve çok sayıda yabancı silah imha edildi. Ukrayna topraklarına gelen yabancı paralı askerler, etkisiz hale getirilmeye devam edecek” dedi.

20.07: Ukrayna’daki kanser hastası 58 çocuk içerisinde ameliyathaneye dönüştürülmüş bölümler, doktor ve hemşirelerin bulunduğu özel trenle Polonya'ya geldi. Yurt çapındaki onkoloji hastanelerine sevk edilmeyi bekleyen çocukların bazıları ise ambulansla direkt Almanya'ya gönderildi.

18.46: Hindistan, daha önce Lviv kentine taşıdığı Ukrayna Büyükelçiliğini bölgede kötüleşen güvenlik nedeniyle Polonya'ya taşıma kararı aldı

18.38: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus saldırılarında yaralanan Ukrayna askerlerini tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

18.17:ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın NATO topraklarını vurması durumunda, NATO’nun buna "tam gücüyle" karşılık vereceği konusunda uyardı. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 18’inci gününe girerken, ABD’den Rusya’ya NATO toprakları konusunda uyarı geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ABD basınına verdiği röportajda, Rusya'nın NATO topraklarını vurması durumunda, NATO’nun buna "tam gücüyle" karşılık vereceği konusunda uyardı. Sullivan böyle bir durumun yaşanması halinde bunu NATO'nun 5’inci maddesini tetikleyeceğini ve bir NATO müttefikine yapılan saldırının tüm müttefiklere yapılmış sayılacağını vurguladı. Sullivan, "NATO topraklarına askeri bir saldırı olursa, bu 5’inci Maddenin uygulanmasına neden olur ve NATO ittifakının tüm gücünü buna yanıt vermek için kullanırız" dedi.

18.04: CNN TÜRK muhabiri Mücahit Topçu Kiev'den son durumu aktardı. Canlı yayın sırasında bölgeden tekrar siren sesleri duyuldu.

17.58 Birleşmiş Milletler Ukrayna'nın işgalinden beri 2.7 milyon kişinin ülkesini terk ettiğini açıkladı.

29 MİLYON EUROLUK EK SİLAH YARDIMI

17.30 Çekya, Ukrayna’ya milyonlarca euroluk ek silah yardımı yapacak. Çekya Savunma Bakanı Jana Cernochova yaptığı açıklamada, “Çekya, Ukrayna’ya askeri malzeme açısından destek vermek için Savunma Bakanlığı aracılığıyla bugüne kadar toplamda 725 milyon 206 bin kron (yaklaşık 29 milyon euro) bağışta bulundu. Daha fazla destek vermeyi düşünüyoruz. En kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Desteğin daha önce yapılan toplam yardım miktarı olan 725 milyon kron değerinde silah ve askeri teçhizat olacağını düşünüyorum. Ukrayna’yı desteklemeye devam edeceğiz. Yeni yardımımız için Avrupa Birliği fonlarından gelen parayı kullanacağız. Vatandaşlarımıza ve vergi mükelleflerine bu yardım için ceplerinden para çıkmayacağını söylemek isterim” dedi.

'HAVA SAHASINI KAPATIN' ÇAĞRISI

17.20 Ukrayna hava sahasının kapatılması için NATO’ya çağrıda bulunan Matselyukh, “Putin’den korkmayıp hava sahasını kapatarak Rus teknik araçlarını Ukrayna topraklarında imha etmek gerekiyor. NATO’ya sesleniyorum Ukrayna topraklarındaki hava sahasını kapatın. Avrupalı liderler Putin’den korktuğu sürece Putin istediğini yapacak. Ukrayna halkı Putin’den korkmuyor ve onu yenecek. Avrupa’nın en iyi poligonlarından birisi burada. Bunun bizim insanlarımız için tehlike oluşturduğunu düşünmüyorum. Askerlerimiz bizi koruyor ve halkımız için herhangi bir tehdit oluşturmuyor” ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY, RUSYA'NIN KAYIPLARINI AÇIKLADI

16.50 Ukrayna halkına seslenen Zelenskiy, Rusya’nın kayıplarına ve Mariupol’daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Devlet Başkanı Zelenskiy yaptığı açıklamada, "Bugün pazar ama kimin umurunda. Donbass’ta savaşın 8 uzun yılı. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının 18. günü. 18 günde neredeyse 13 bin işgalci öldürüldü. Rusya, Çeçen savaşından daha fazla kayıp verdi. Rusya binlerce askeri teknik araç, 74 uçak, 86 helikopter kaybetti. Ellerinde daha fazla olduğunu ve savunmaya devam edeceğimizi biliyoruz. Ukrayna pes etmeyecek, askerler pes etmeyecek, halk pes etmeyecek. Ukrayna kahramanca mücadele gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Tahliyelerin ve insani yardım tırlarının engellendiğini belirten Zelenskiy, "Yaklaşık 125 bin vatandaşımızı tahliye ederek güvenli bölgelere ulaştırdık. Bugün önemli görevimiz Mariupol şehri. İnsani yardım tırımız bu şehirden 80 kilometre yani 2 saatlik mesafede ancak işgalciler engel oluyor. Ukrayna o bölgeye 100 tonluk insani yardım gönderdi. Bu yardımın ulaşabilmesi için bütün diplomatik yolları kullanıyoruz. Bakalım Moskova bunu duyacak mı? 40 milyon Ukraynalının zor durumda olduğunu biliyorum ancak biz yüzde 100 kazanacağız. Yaşasın Ukrayna" şeklinde konuştu.

16.45 Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde kimyasal silah kullanmasının oyunun kurallarını değiştireceğini ve NATO'nun çatışmayı yeniden düşünmesi gerektiğini söyledi.

ABD'Lİ GAZETECİ ÖLDÜ

16.14 ABD'nin New York Times gazetesinde çalışan muhabir Brent Renaud, Rus birlikleri tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. Ukrayna Ulusal Polisi'nden yapılan açıklamada, başkent Kiev'in kuzeybatısındaki İrpin bölgesinde Rus birliklerinin açtığı ateş sonucu New York Times'ta çalışan muhabir Renaud'un yaşamını yitirdiği bildirildi. Rus birliklerince açılan ateş sonucu Renaud'un yanındaki meslektaşının da yaralandığı belirtildi.

15.50 Papa Francis, Ukrayna'daki katliamın durması gerektiğini söyledi

15.01 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, insani koridorlardan kaç kişinin tahliye edildiğini açıkladı. '125 bin kişi güvenli alanlara tahliye edildi' diyen Zelenskiy Mariupol'den de tahliye yapıldığını belirtti. Zelenskiy, 'Biz işgalcilere karşı elimizden geleni yapıyoruz. Kiliselere bile saldırıyorlar insani koridorları engelliyorlar' dedi.

14.30 NATO Askeri Komitesi Başkanı Amiral Rob Bauer, Rusya'nın Polonya sınırına yakın bir askeri eğitim merkezine saldırısının Batı'nın askeri malzeme ve yakıt tedarikine 'açık bir yanıt' olduğunu söyledi.

Hollandalı amiral, yine de Rusların NATO'ya saldırma niyeti olmadığını, 'Rusya'nın başka bir rakip aramadığını' ifade etti. Bauer, Ukrayna'ya silah sevkiyatlarının hiçbir uluslararası kuralı ihlal etmediğini savundu.

ASKERİ ÜSTE ÖLENLERİN SAYISI ARTIYOR

13.50 Lviv'deki askeri üsse yapılan saldırıda 35 kişinin öldüğü açıklandı. Ukrayna'nın Polonya sınırına yakın Yavoriv bölgesinde askeri eğitim üssüne düzenlenen bombardımanda can kaybı 35'e, yaralı sayısı 134'e yükseldi.

Rus birlikleri, bugün sabah saatlerinde Lviv kentinin batısında bulunan, Polonya sınırına yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Yavoriv bölgesindeki askeri eğitim üssünü vurdu. Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi (Stratcom UA), saldırıya ilişkin son gelişmeleri aktardığı açıklamasında, "AB/NATO sınırı yakınlarındaki Yavoriv askeri eğitim üssüne yönelik bombardımanda hayatını kaybedenlerin sayısı 35’e yükseldi. Yaralı 134 kişi hastaneye kaldırıldı. Kurtarma ekipleri enkazın çoğunu kaldırdı. Ancak hala enkaz altında kalanlar olabileceği düşünülüyor" ifadelerine yer verildi.

13.30 Rusya'da Ukrayna Savaşı'nı protesto etmek amacıyla Pazar günü düzenlenen gösterilerde 60'dan fazla kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Bağımsız gözlemci grubu Owd-Info'nun verdiği bilgiye göre ülkenin 14 kentinde barış isteyen göstericiler bir araya geldi, polis 60'dan fazla vatandaşı gözaltına aldı. Organizasyon bu sayının gün içinde daha da yükselebileceğini belirtti.

13.10 Ukrayna'nın güneyindeki Mykolaiv kentindeki bombalı saldırı sonrası 9 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

12.47 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, "Saat 05.46 sıralarında binalara yapılan saldırı sonucunda 9 katlı bir binada yangın çıktı. Olay yerine 10 teknik araç ve 48 personel ile müdahale edildi. Göçük altında kalan vatandaşlardan 7’si kurtarılırken, 1 vatandaş ağır yaralandı ve 1 kişi ise hayatını kaybetti. Çalışmalar devam ediyor" ifadelerine yer verdi.

12.09 Ukrayna’nın Harkov kentinde çatışmalar sürürken, Ukrayna askerleri Rusya Hava Kuvvetleri’ne ait bir savaş uçağını düşürdü. Harkov kentinin İzüm bölgesi yakınlarında düşürülen savaş uçağının havada alev topuna dönen enkazı amatör kameralara yansıdı.

11.46 Yerel yetkililerden yapılan açıklamaya göre, Lviv'deki askeri üs saldırısında 9 kişi öldü, 57 kişi yaralandı. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Maalesef 9 can kaybı var. 57 kişi yaralandı. Şu anda ilk yardım uygulanıyor. Yaralıların bir kısmı Lviv hastanelerine sevk edildi" dedi.

11.33 Sputnik'te yer alan habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, gazetecilere demecinde, Rusya Hava-Uzay Kuvvetlerinin hava savunması birliklerinin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir Su-24 ve iki insansız hava aracını düşürdüğünü söyledi.

Konaşenkov, "Rus Hava-Uzay Kuvvetlerinin hava savunması birlikleri, Lyubimovka bölgesinde Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait bir Su-24 uçağını ve iki insansız hava aracını düşürdü” dedi.

NATO ÜSSÜNE SALDIRI

10.50 Görgü tanıkları, NATO'ya ait eğitim üssünün vurulduğu Yavoriv'de çok sayıda ambulansın olay yerinde olduğunu söylüyor. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, füze saldırısının ardından 19 ambulans sirenleri açık halde askeri üsten ayrıldı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Rus işgaline günler kala Yavoriv'deki üsten birçok fotoğrafı dünyaya servis etmişti. Bazıları foto muhabiri Pavlo Palamarchuk imzalı karelerde, ABD'li askerlerin Ukrayna ordusuna omuzdan ateşlenen tanksavar füzesi eğitimi verdiği görülüyordu.

10.31 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, ülkenin Sumy kenti ve çevresindeki kentlerden 10 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Acil durumlar servisinden yapılan açıklamada, Sumy, Lebedyn, Konotop ve Velyka Pisarivka kentlerinden yapılan tahliye işlemlerinde 1400´den fazla otomobilin ve 113 otobüsün yer aldığı ifade edildi.

09.45 Ukrayna'nın batısındaki Ivano-Frankivsk şehrinde bir kez daha havaalanının Rus saldırısına uğradığı açıklandı. Ivano-Frankivsk Belediye Başkanı Ruslan Martsinkiv, Pazar günü erken saatlerde duyulan patlama seslerinin havalimanından geldiğini söyledi. Martsinkiv, saldırıların halkta panik ve korku yaratmayı hedeflediğini de ekledi. Ivano-Frankivsk, Lviv kentinin 114 kilometre güneyinde bulunuyor.

NATO ÜSSÜNÜN BULUNDUĞU BÖLGEYE FÜZE

09.15 AFP, Rusya'nın Lviv kenti dışındaki askeri üsse saldırdığını bildirdi. Ülkenin Sovyetler Birliği'nden ayrılmasının en güçlü destekçileri arasında yer alan kente yerel saat ile sabah 6'da füze saldırısı düzenlendi. 700 bin nüfuslu Lviv'in yanı sıra Uluslararası Barış ve Güvenlik Merkezi de Rus füzelerinin hedefi oldu. Ukrayna tesise 8 füze gönderildiğini açıkladı, zaiyat ile ilgili detaylı açıklamanın gün içinde yapılacağı belirtildi. Lviv'e bağlı bölgede NATO tarafından Ukraynalılara askeri eğitim verilen Uluslararası Barış ve Güvenlik Merkezi bulunuyordu.

Ukrayna'da bulunan Buzzfeed muhabiri Christopher Miller, saldırının Lviv Belediye Başkanı tarafından doğrulandığını aktardı. Miller, Şubat ayında Yavoriv'deki NATO üssünü ziyaret ettiğini hatırlatıp ABD'li askerlerin Ukraynalılara eğitim verdiği görüntüleri Twitter hesabından paylaştı.

05.22 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de sivillerin tahliyesi sırasında Rus saldırıları sonucu 7 sivil hayatını kaybettiğini duyurdu.

04.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın politikaları nedeniyle Rusya’daki tüm yatırımcıların ve insanların ülkeyi terk edeceğini belirterek, "Şimdi Rusya’dan kimlerin kaçtığına, kimlerin işini yürüttüğüne bakın. Bunlar küresel pazarın profesyonelleridir" dedi.

03.21 Rusya hükümeti, dün Rus askerleri tarafından gözaltına alınan eski Melitopol Belediye Başkanı İvan Federor'un yerine vekaleten Rusya yanlısı Galina Danilçenko, Melitopol'ün yeni belediye başkanı olarak atandı.

00.00 Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, cumartesi günü birkaç Ukrayna kentinden yaklaşık 13 bin kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

BİR ÜLKE YANIYOR

Rusya, işgalin 17’nci gününde de füze ve bomba yağdırmaya devam etti. Dün sabah saatlerinde Ukrayna’nın başkenti Kiev’in güneyindeki Vasilkov’a füze saldırıları düzenlendi. Askeri havalimanındaki cephanelik ve yakıt depoları vuruldu. Okulları, hastaneleri, marketleri ve evleri bombalayan Rus askerlerinin hedefinde başkente 20 kilometre mesafedeki Brovary şehrinde bulunan gıda deposu da vardı.

Kiev’in kuzeybatısındaki Antonov Havalimanı vuruldu. Yakıt depoları ve birçok bina küle döndü.

KIEV DİRENİYOR

Ukrayna güçleri ise Kiev’in dışında kenti ablukaya alan Rus tank birliklerini hedef almayı sürdürdü. Ülke genelinde 31 Rus taktik taburunun savaşamaz duruma getirildiği bildirildi. Yalnızca Kiev değil Nikolaev, Mariupol, Harkov gibi kentler sürekli bombardıman altında. Harkov’daki Yatskovka köyü çoklu roketatar sistemleri ile vuruldu, sahil kenti Mikolayiv’de çok sayıda sivil bina yerle bir edildi.

YİNE HASTANE VURDULAR

Rusya çarşamba günü Mariupol’de bir çocuk ve doğum hastanesini vurmuştu. 1’i çocuk 3 kişi ölmüş, aralarında hamile kadınların da olduğu çok sayıda kişi yaralanmıştı. Rus ordusu bu kez Mikolayiv’de kanser hastalarının tedavi gördüğü onkoloji hastanesini hedef aldı. Saldırı sonucu hastanenin camlarının kırıldığı, ambulansların ve sağlık ekipmanların hasar aldığı belirtildi.