Dünya Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Macron kötü haberi açıkladı: Daha kötüsü gelecek

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Macron kötü haberi açıkladı: Daha kötüsü gelecek

Paylaş
Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Macron kötü haberi açıkladı: Daha kötüsü gelecek

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 8 gündür devam ediyor. Rusya lideri Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırı emri binlerce sivilin canına mal oldu. Rus ordusu sivil yerleşim birimlerine füze fırlatmaya, okulları ve hastaneleri bombalamaya devam ediyor. Rusya, sivil yerleşim yerlerini roketlerle vuruyor. Rusya'nın zulmünden kaçan sivillerin kimisi metro istasyonlarında bombalardan korunmaya çalışıyor, kimisi bulabildiği her türlü araçla ülkeyi terk ediyor. Bugüne kadar 2 bin kişi öldü, 900 bin mülteci Romanya, Polonya, Moldova gibi Ukrayna’ya komşu ülkelere sığındı. Macron ise Putin görüşmesi sonrası Ukrayna'da 'daha kötüsünün geleceğine' inandığını belirtti. İşgalin 8. gününde, dakika dakika Ukrayna - Rusya savaşı...

Ukrayna’da dünyanın gözü önünde büyük bir yıkım yaşanıyor. Ukrayna’yı işgal etmek isteyen Rusya saldırıların şiddetini artırıyor. Rusya, aralarında başkent Kiev’in de olduğu birçok kente füze yağdırmaya devam etti. Jitomir kentine önceki gece düzenlenen bombardımanda birçok sivil binanın yanı sıra bir doğum evi vuruldu. Irpin kentindeki sivil yerleşim yerleri de hedef oldu. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Harkov’da onlarca bina bombardımanda yıkıldı. Polis merkezi ve üniversite binası ağır hasar aldı. Kievliler için hayati öneme sahip merkezi ısıtma sistemi dün akşam füzeyle vuruldu. Mariupol’de Rus birliklerinin sivillerin kaçış yollarını bombaladığı, yaralıların bile taşınamadığı bildirildi. Başkent Kiev’de halk korunmak için metrolarda gecelemeyi sürdürdü. Rus saldırıları sonucu sivil kayıp bilançosu da ağırlaşıyor. Ukrayna Acil Durum Servisi, saldırılarda 7 günde 2 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. ABD Başkanı Joe Biden, “Rusya’nın Ukrayna’da sivilleri hedef aldığı açık. Savaş suçu iddialarını çok yakından takip ediyoruz, kesin bir şey söylemek için erken” dedi.

Haberin Devamı

Dakika dakika Ukrayna - Rusya savaşı...

00.02: Karadeniz'de Odessa açıklarında top mermisi isabet eden ve batan 'HELT' adlı Estonya gemisinin altı mürettebatının kurtarıldığı açıkladı. Ukrayna Parlamentosu'nun Twitter adresinden yapılan açıklamaya göre; mürettebatın sağlık durumları iyi.

23.50: SpaceX CEO'su Elon Musk, uyduya dayalı internet hizmeti sunan sistemi Starlink'in kullanılması için Ukrayna'ya kamyon dolusu anten gönderdi. Ancak CNN Business'a konuşan siber güvenlik uzmanları, savaş zamanlarında uydu hizmetlerinin kullanılmasının tehlikeli olduğuna işaret etti. Tarihte devletlerin uydu sinyallerini düşmanların yerini belirlemek ve onları hedef almak için kullandığı biliniyor.

23.45: Çekya, Ukrayna ordusuna desteğe giden vatandaşları için Çekya Anayasasındaki ceza maddelerinin uygulanmayacağını açıklayarak, 5 yıllık hapis cezasından muaf olacaklarını ifade etti.

Haberin Devamı

23.08: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Mıkolayiv kentinde Rusya’ya ait çok sayıda hava savunma sistemi ele geçirildi. Tunguska tipi hava savunma sistemleri, Ukraynalılar tarafından ateşe verilirken, yanan araçların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

22.55: Kiev'de yeniden siren sesleri çalıyor.

22.41: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Hırvatistan’dan Ukrayna’ya 200 paralı askerin geldiğini, ABD’nin de bunun hazırlığında olduğunu öne sürdü.

22.20: Beyaz Saray, ABD’nin Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 19 oligark ve 47 aile üyesi ile yakın iş arkadaşlarını yaptırım listesine aldığını ve bu kişilere vize kısıtlaması uygulayacağını açıkladı.

21.36: Beyaz Saray, (Zelenskiy'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

21.21: Lviv'den yolan çıkan CNN TÜRK aracına Kiev yakınlarında hedef alındı. Hande Fırat, araçlarının lastiklerine ateş açıldığı ve konvoy ile birlikte geri döndüklerini bilgisini verdi.

21.03: Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan alınan bilgiyere göre; Rus güçleri nükleer tesislere girdi.

Haberin Devamı

20.36: Rusya ve Ukrayna arasında 2. tur müzakere sona erdi. 3. tur müzakerenin önümüzdeki günlerde yapılacak. Kiev ve Moskova, sivilleri tahliye etmek için insani koridorlar üzerinde anlaştı. Ukrayna cephesinden yapılan açıklamada 'Ortak insani koridor kurma kararı aldık." ifadeleri yer aldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerinin 2’inci turu hakkında, “Müzakerelerin ikinci turu sona erdi. Ne yazık ki, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu sonuçlar henüz mevcut değil” ifadelerini kullandı.

20.24: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "bu aşamada Ukrayna'ya karşı saldırıları durdurmayı reddettiğini" belirtti.

20.04: Rusya Devlet Başkanı Putin canlı yayında açıklamalarda bulundu. Putin açıklamalarına 'Operasyonlarımız devam ediyor" mesajı ile başladı. Putin açıklamasında, "Özel askeri harekat planladığımız gibi devam ediyor. Koyduğumuz tüm hedeflere ulaşıyoruz." şeklinde devam etti.

19.43: Donetsk Oblastı’nda yer alan Mariupol’de de Rus saldırılarında sivil alanlar hedef alındı. Kentte birçok binada yangın çıkarken, Ukrayna Devlet Acil Servisi ekipleri kentte zarar gören sivilleri tahliye için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Sumi Oblastı’nda yer alan Okhtyrka kentinde de Rus ordusunun düzenlediği hava saldırısında bazı stratejik noktalar ve sivil alanların vurulduğu aktarıldı. Ekipler enkaz altındaki onlarca kişiyi kurtarmaya çalışırken, saldırıda kentteki termik santralin vurulduğu ve dumanların yükseldiği ifade edildi.

19.34: Rusya’nın roket saldırısı düzenlediği Ukrayna’nın Çernihiv kentinde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ukrayna Devlet Acil Servisi tarafından yapılan açıklamada, yerel saatler 15.00 sularında başlayan saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin harabeye döndüğü ve onlarca sivilin enkaz altında kaldığı belirtildi. Servis, arama-kurtarma çalışmaları sırasında çok sayıda kişinin cansız bedenine ulaşıldığını ve can kaybının 9’dan 22’ye yükseldiğini duyurdu.

19.21: Ülkenin Zaparojiy Bölgesi’nde bulunan Energodar şehrinin Belediye Başkanı Dmitro Orlov, şehrin saldırı altında olduğunu ve 100 araçlık Rus konvoyunun şehre yaklaştığını açıkladı. Orlov, "Düşmanın yüz araçlık konvoyu yaklaşıyor. Caddeleri terk edin ve camdan uzak durun. Şehrin girişinde çatışmalar yaşanıyor. Arkadaşlarımız düşmanın ilerlemesini durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İlk belirlemelere göre sivil binalar zarar gördü. İşgalciler sivillere saldırdı. Ölü ve yaralılar netleştiriliyor" dedi.

Haberin Devamı

Enegodar’da halk Rus ordusunun şehre girişini ve kentteki nükleer santrali ele geçirmesini engellemek amacıyla yollara barikatlar kurmuştu.

18.57: Rusya’nın bombardımanı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de milletvekilleri yasa tekliflerini onaylamak üzere parlamentoda toplandı. Milletvekilleri, Ukrayna Milli Marşı’nı okumasının ardından kanun tekliflerini onayladı. Onaylanan teklifler arasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ilan ettiği ülke genelindeki seferberlik, işgalci Rus ordusuna yardım ve yataklığa ceza, Rusya lehine işe yarar kıymetli bilgilerin ve reklamların çalışmaları, Rusya’ya ait mülkiyetlere el konulması, yağmacıların cezalandırılması yer aldı.

18.56: Ukrayna’nın Odessa şehrinde Ukraynalı askerler ve gönüllü siviller için oluşturulan acil yardım koordinasyon merkezi merkezinden her gün binlerce kişiye gıda ve insani yardım malzemeleri ulaştırılıyor.

18.05: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, ateşkes görüşmeleri devam ederken açıklamalarda bulunuyor: Ülkemde barış istiyorum, biz her şeye hazırız.

Zelenskiy "Rus ordusu bizden çok daha büyük belki 5 kat daya büyük. Buraya naaşlarını yakmak için özel araçlar bile getirdiler. Böylece Rus anneler onları görmeyecek. Rus eylemleri devam ederse dünyanın sonu gelmiş demektir. Onlar ve medeniyet arasındaki sınır biziz." ifadelerini kullandı

17.50 : Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rus heyeti ile görüşmelerden bir kare paylaştı. Sosyal medyada paylaşılan gönderide, şu ifadeler yer aldı:

"Rus temsilcilerle konuşmaya başladık. Gündemdeki önemli konular:

1. Derhal ateşkes

2. Silah bırakma

3. Sivillerin yıkılan ve sürekli bombalanan köylerden, şehirlerden tahliye edilmesi için insani koridorlar."

17.35 : Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar, "Malesef bu savaş olmaktan çıktı. Bu Ukrayna halkını yok etme girişimi. Ukrayna silahlı kuvvetleri ve diğer birlikleri düşman saldırılarını durduruyor. Rusya bu savaşı maddi ve manevi kaybettiğini anlayınca daha fazla saldırıya geçti." dedi.

17.16 Putin ile telefon görüşmesi yapan Macron'dan kötü bir haber geldi. Yardımcısı Macron'un Ukrayna'da 'daha kötüsünün geleceğine' inandığını belirtti.

17.11 Gürcistan AB üyeliği için resmi başvuruda bulundu.

17.10 Ukrayna Parlamentosu BM ve diğer uluslararası örgütlerden ülkeye barış gücü göndermesini istedi.

16.50 Ukrayna heyeti Rusya ile müzakerelerin yapılacağı bölgeye ulaştı.

16.46 Birleşmiş Milletler, Ukrayna Savaşı nedeniyle ülkede 2 milyon kişinin evlerini terk ettiğini açıkladı.

16.30 Vali Viacheslav Chaus, Ukrayna'nın Chernihiv bölgesinde Rus hava saldırısının iki okul ve evi hedef alması sonucu en az dokuz kişinin öldüğünü ve dört kişinin de yaralandığını söyledi.

15.56 Macron ile telefon görüşmesi yapan Putin 'askeri operasyon sürecek' mesajı verdi. 90 dakika süren görüşmede Putin'in 'Her şekilde bu harekat başarı ile hedefe ulaşacak' dediği bildirildi.

15.55 Estonya'ya ait kargo gemisi Odessa kenti açıklarında isabet aldı. Patlamanın ardından geminin battığı bildirildi.

15.43 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'dan Rusya'ya yeni bir suçlama geldi. Kuleba Rusya'nın Ukrayna'yı suçlamak için sahte bir operasyona hazırlandığını belirtti. Kuleba Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

'Haberler endişe verici... Ruslar, Rusya sınırındaki Popovka köyündeki birden fazla roket fırlatma sistemini kendi bölgelerine doğrultmuş olabilir. Rusya'nın eylemlerinin barbarca niteliğini bilerek, Ukrayna'yı suçlamak için sahte bir operasyon hazırlanabileceğinden korkuyoruz.'

15.38 Ukrayna heyetinin Rusya ile ikinci tur barış görüşmelerine katılmak için yola çıktığı belirtildi.

15.35 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerin "cezasız bırakılmadığını" ifade ettiği açıklamasında, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri güçlü atışlarıyla Rus işgalcileri ve konvoyları vuruyor. Ukrayna topçu birlikleri yüksek verimde ve isabetli şekilde çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

15.10 Rusya, Ukrayna'nın kuzeyindeki Çernihiv kentinde yerleşim yerine hava saldırısı gerçekleştirdi. Araç kamerasına yansıyan saldırıda şiddetli patlama sesi duyulurken, etrafı yoğun bir dumanın kapladığı görüldü. Saldırının hedefi olan yerleşim yerinde Acil Durumlar Servisi’nin çalışmalara başladığı öğrenildi. Ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair ise henüz bir açıklama yapılmadı.

14.41 Fransa Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Macron ile Putin 90 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Macron bu görüşmenin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile de görüştü.

14.01 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Artık savunma pozisyonundan karşı taarruz pozisyonuna geçiyoruz, Zafere yaklaşıyoruz' denildi.

13.53 Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko yaptığı açıklamada, Rusya’nın Harkov bölgesindeki İzyum kenti, Yakivlivka ve Khorosheve yerleşim bölgelerine gece boyunca hava saldırısı düzenlediğini ve onlarca evin yıkıldığını söyledi. Gerashchenko, Rus birliklerinin saldırıları sonucu son 24 saatte 34 kişinin hayatını kaybettiğini, 10’u çocuk 285 kişinin ise yaralandığını belirtti.

MÜZAKERE SAATİ BELLİ OLDU

13.00 Putin'in Yardımcısı Medinsky, Rusya-Ukrayna Müzakerelerinin yerel saatle 15:00'te devam edeceğini söyledi. Rus heyeti başkanı, Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky, Ukrayna heyeti ile bugün Brest'te gerçekleştirilecek ikinci tur müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Medinsky, "Müzakereler Ukrayna tarafıyla planlandığı yerde, Belarus'un Brest bölgesinde gerçekleştirilecek, temas halindeyiz. Rus heyeti bekliyor. Sanırım görüşmeler saat 15.00'te başlayacak" dedi.

11.14 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Korgeneral Valery Zaluzhny Kiev Oblastı'nda bulunan İrpin'de bir Rus SU-30 uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Zaluzhny, 'Hava savunma sistemimiz mükemmel çalıştı' dedi

ALMANYA'DAN YARDIM

11.04 Almanya, Rusya’nın saldırıları nedeniyle Ukrayna’ya 2 bin 700 uçaksavar füze gönderileceğini açıkladı.

Almanya Ukrayna’ya, "Strela" tipi 2 bin 700 uçaksavar füze gönderileceğini bildirdi. Alman Savunma Bakanlığı’nın envanterinde bulunan "Strela" tipi uçaksavar füzesinin Ukrayna’ya gönderileceğini açıklamasının ardından, Almanya Ekonomi Bakanlığı da kararı onaylayarak uçaksavar füzeleri ve askeri mühimmatın en kısa bir zamanda Ukrayna’ya ulaştırılacağını belirtti.

Federal hükümet geçtiğimiz cumartesi günü, Almanya Silahlı Kuvvetlerine ait bin tanksavar silah ve 500 "Stinger" füze gönderileceğini duyurmuştu. Alman yapımı tanksavarlar ve Stinger füzelerinin dün Ukrayna’ya ulaştığı kaydedildi.

11.00 Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Khan, 39 ülkenin talebi üzerine Ukrayna'da işlenen muhtemel savaş suçlarıyla ilgili derhal soruşturma açacağını ve delil toplamaya başladıklarını açıkladı.

10.44 Rusya, Ukrayna’nın Harkov bölgesinde bir okulu vurdu. İzyum kentinde Rusya tarafından düzenlenen hava saldırısında 2’si çocuk 8 sivil hayatını kaybetti.

Ülkenin doğusundaki Harkov bölgesinde bulunan bir okula top mermisi isabet etti. Saldırı sonucu pencerelerin kırıldığı okul binasının duvarında büyük bir delik oluştu. Harkov’daki İzyum kentinde de gece saatlerinde Rus birlikleri tarafından hava saldırısı düzenlendi. İzyum Belediye Başkan Yardımcısı Volodimir Matsokin yaptığı açıklamada, Rusya'nın İzyum’da düzenlediği hava saldırısında bir konutta yaşayan 2’si çocuk 8 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi. Şehir merkezinde büyük bir hasar meydana geldiğini ifade eden Matsokin, kentteki bir polis merkezinin de vurulduğunu ve yangın çıktığını ifade etti. Harkov’da ayrıca saldırıların hedefi olan bir mezarlıkta da hasar meydana geldi.

JAPONYA KAPILARINI AÇTI

09.51 Japonya savaştan kaçan Ukraynalıları kabul edeceğini açıkladı. Japonya Başbakanı Fumio Kishida ülkesinin savaştan kaçan Ukraynalılara kapılarını açacağını açıkladı. Önceliğin Japonya’da akrabaları ya da tanıdıkları olan kişilere verileceğini belirten Başbakan Kishida, insani nedenlerle diğer Ukraynalıların da ülkeye kabul edileceğinin altını çizdi. Başbakan Kishida, "Ukrayna'da durum gergin ve mülteci sayısı artıyor. Bu durumla en kısa sürede başa çıkmak için hazırlıklarımızı yapacağız. Dünya kritik bir dönemeçten geçerken, Ukrayna halkı ile dayanışmamızı göstermek üzere savaştan kaçanları kabul edeceğiz" ifadelerini kullandı. Başbakan Kishida ayrıca, Japonya’da Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan günlük en fazla 5 bin kişinin ülkeye girme kuralının Ukraynalılara uygulanmayacağını söyledi.

09.27 Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, 2 Mart'ta bir Facebook gönderisinde, Rus kuvvetlerinin yerel meclis binasının kontrolünü ele geçirdikten sonra güney Ukrayna şehri Herson'u ele geçirdiğini söyledi.

08.37 Sumy Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Dmytro Zhyvytsky, Ukrayna'nın kuzeydoğu kenti Sumy'deki Sumy Devlet Üniversitesi askeri fakültesinin bir binasının bu sabah Rus güçleri tarafından bombalandığını bildirdi.

08.27 Rusya, bireysel döviz alımlarına yüzde 30 komisyon getirdi.

08.25 : Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki Rus işgalinden diğer ülkelere kaçanların sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

08.13 Rusya’nın “Ukrayna Hint öğrencileri rehin aldı, canlı kalkan olarak kullanıyor” açıklamasına Delhi’den yalanlama geldi. Moskova, “Ukrayna Hint öğrencilerin Rusya’ya kaçmasını engellemek için elinden geleni yapıyor” iddiasında bulunmuştu. Konu hakkında bir açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanlığı, “Rehin alındığını duyduğumuz tek bir öğrenci bile yok” ifadelerini kullandı. Açıklamada Hindistan’ın Ukraynalı yetkililerden, Hint öğrencilerin ülkelerine dönebilmesi için yardımcı olmalarını talep ettiği de yer aldı. Harkiv kentinde binlerce Hint öğrencinin mahsur kaldığı aktarılıyor. Hindistan bir süredir bu öğrencileri çıkarmak için çaba gösteriyor.

07.57 Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü General İgor Konaşenko, Kiev’i terk etmek isteyenler için insani koridor oluşturulacağını açıkladı. Konaşenko, Kievlilerin şehri güney yönünden terk ederek Vasilkiv kentine gidebileceğini söyledi.

06.12 Ticaret verilerine göre, Brent petrolün fiyatı 9 Eylül 2013'ten bu yana ilk kez varil başına 116 doları aştı.

05.54 New York Times'ın haberine göre Kırım yarımadasının kuzeybatısındaki Herson Ruslar tarafından ele geçirildi. Şehrin belediye başkanı ve ABD istihbaratı, şehrin tamamen ele geçirildiğine itiraz etti. Herson belediye başkanı Igor Kolykhaiev, işgalci birliklerle pazarlık yaptığını belirtti.

05.07 Başbakan Fumio Kishida, Japonya'nın Rus işgali nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecileri kabul edeceğini söyledi.

04.47 Dört Rus savaş jeti İsveç hava sahasını ihlal etti. Ordu, iki Rus SU27 ve iki SU24 savaş uçağının Baltık Denizi'ndeki İsveç adası Gotland'ın doğusundaki İsveç hava sahasına kısa süreliğine girdiğini söyledi.

03.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya'nın ülkesine saldırılarının ilk haftasında açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı kınanmasına yönelik taslağın onaylandığını hatırlatan Zelenskiy Ukrayna için lehte oy veren her ülkeye teşekkür etti. Rusya'yı destekleyen ülkeleri de sayan Zelenski, Rusya'nın daha fazla ülkeyi yanına alamayacağını savundu.

01.51 Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) üyesi Maryna Fenina'nın Ukrayna'nın Harkiv kentinde topçu ateşi nedeniyle hayatını kaybettiği belirtildi. AGİT'ten yapılan açıklamada, Fenina'nın savaş alanı haline gelen şehirde ailesine ihtiyaçlarını götürürken öldüğü aktarıldı.

01.09 ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna'ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'yı destekleyen karar tasarını onayladı.

01.08 Pentagon, Rusya'nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

01.07 Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcılığı, Rusya'nın Ukrayna işgaline ilişkin soruşturma başlattığını doğruladı. Savcı, delil toplama sürecine başladığını duyurdu.

01.05 Dünya Bankası, Rusya ve Belarus'taki tüm projeleri durdurduğunu açıkladı.

00.30 Ukrayna'nın güneyindeki Herson kenti sokaklarında Rus askerleri ve tanklarının gezdiği bildirildi. Belediye Başkanı İgor Koykhayev, Rus güçlerinin zorla belediye binasını girdiğini açıkladı.

00.22 Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), belirlenmiş yedi Rus bankası ve onların Rusya merkezli belirlenmiş iştiraklerini Avrupa Birliği kararı ışığında sistem çıkaracağını duyurdu. SWIFT'ten (Küresel Bankalararası Finansal İletişim Derneği) yapılan açıklamada, Rus bankalarının Avrupa Birliği düzenlemesi gereği 12 Mart'ta sistemle ilişiği kesilecek.