Dünya Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Savaşın seyrini değiştirecek İngiliz tankları Ukrayna sınırında

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Savaşın seyrini değiştirecek İngiliz tankları Ukrayna sınırında

Paylaş
Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri: Savaşın seyrini değiştirecek İngiliz tankları Ukrayna sınırında

Rusya, Ukrayna’yı işgalinde kentleri füze ve bomba yağmuruna tutmaya devam etti. Birçok şehri kuşatan Rus askerleri yıkıma uğrayan kentlerin dışında beklerken, Ukrayna güçlerinin direnişi sürüyor. Günlerdir bombardıman altında olan Mariupol’de çok sayıda sivil öldü. Ayrıca sabah saatlerinde yangın çıkan Zaporijya Nükleer Santrali'nin kontrolünün Rusya'ya geçtiği doğrulandı. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasının devamında yangınla ilgili Ukrayna'yı sabotajla suçladı. Sahada bunlar yaşanırken Batı ülkelerinin Ukrayna'ya desteği sürüyor. Bu kapsamda çok sayıda İngiliz tankı Ukrayna sınırına sevk edildi. İşte dakika dakika Ukrayna - Rusya savaşından gelişmeler...

Ukrayna'dan kaçamayan sivillerin Rus ablukası ve bombalar arasında kaldığı bildiriliyor. Başkent Kiev’e dayanan Rus askeri konvoyunun da ilerleyişi durdu ancak bombardıman devam etti. İşgalin başından beri Rus saldırılarında ölen sivil sayısı 2 bini aşarken dün Çernihiv kentine düzenlenen hava saldırılarında bombaların iki okul ve bir eve isabet etmesi sonucu 9 sivilin öldüğü kaydedildi. Harkov’da 24 saat içinde 34 sivilin öldüğü, 10’u çocuk 285 kişinin yaralandığı açıklandı. Sivil binaların vurulduğu İrpin’de de 1 çocuğun hayatını kaybettiği bildirildi. Rus ayrılıkçılarn kontrolündeki Donbas ile 2014’te Rusya’nın ilhak ettiği Kırım arasında kurulması hedeflenen Rus koridorunun önündeki engel olan stratejik Mariupol kenti yoğun saldırı altında. Durmaksızın devam eden bombardıman yüzünden cesetleri toplayıp yaralıları tahliye edemediklerini bildiren yetkililer; okulların, hastanelerin ve enerji hatlarının hedef alındığını dile getirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Sergiy Orlov, “İnsani bir krizin eşiğindeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna - Rusya savaşında son dakika gelişmeleri...

00.17: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy: "Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna'nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!" dedi.

23.57: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin silahlı kuvvetleri hakkında "sahte" bilgilerin yayılmasını 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandıran bir yasa tasarısını imzaladı.

23.21: Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, “Rusya, Ukrayna’yı yıkmaya karar vermiş” dedi.

23.05: Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Facebook ardından Twitter'a erişimin de kısıtlandığını açıkladı.

Haberin Devamı

22.37: Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekatın ardından G7 ülkeleri tarafından yayınlanan ortak bildiride, “Rus saldırganlığına yanıt olarak daha ciddi yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

22.35: Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.22: Putin, orduyla ilgili yapılan 'sahte haberler' için hapis cezası getiren yasayı imzaladı.

22.07: ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Her türlü tehdide karşı hazır olmak istiyoruz. En büyük yaptırım paketini devreye soktuk. Rus ekonomisi serbest düşüne geçti. Rusya giderek yalnız ülke konumuna düşüyor. NATO'nun her karışını korumaya hazırız. Diyalog ve diplomasi kapısını açık tutacağız. NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasına girmesi demek bir savaşın çıkması anlamı geliyor. Biz bu savaşa dahil olmayacağız, savaşa girmeyeceğiz." dedi.

21.56: Kiev'de yine siren sesleri yükseldi.

21.10: Rusya, sosyal medya devi Facebook'u erişme engelledi.

21.05: Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov yaptığı açıklamada "Ukrayna ile Türkiye'de buluşma teklifi iyi fikir" ifadelerini kullandı. Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini bildirdi.

Haberin Devamı

20.39: Rusya BM temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna'da nükleer tesise saldırdığını yalanlayarak, "Ukraynalı milliyetçilerin veya diğer terörist güçlerin mevcut durumdan faydalanması engellenmelidir" dedi.

20.30: Zelenskiy yeni açıklama yaptı. Avrupa'ya seslenen Zelenskiy, 'Ukrayna düşerse Avrupa düşer' dedi.

20.15: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Mihaylo Podolyak, “3. Dünya Savaşı çoktan başladı kimse bunu görmüyor. BM Güvenlik Konseyi Başkan Putin'den bunun bir daha gerçekleşmeyeceğini söylemesini bekliyor. Putin'i Ukrayna sınırlarına saygı göstermeye çağırıyoruz. Bu saldırılar derhal durdurulmalıdır." dedi.

20.09: Birleşmiş Milletler ABD Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, "Nükleer tesisler bu çatışmanın bir parçası olamaz" dedi.

19.57: Von der Leyen, "AB, savaş durmazsa Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulamaya hazır" dedi.

Haberin Devamı

19.57: BM, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.

19.34: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yapılan görüşmede Ukrayna'daki son gelişmeler ele alındı.

19.30: BBC, gazetecilerini Rusya'dan çekeceğini söyledi.

18.50: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile telefonda görüştü. Rus İnterfax haber ajansına göre; Putin, Scholz'a "Ukrayna ile diyaloğa hazır olduğunu fakat Kiev Yönetimi'nin Rusya tarafından sunulan şartların yerine getirmesi gerektiğini" söyledi.

18.40: Dış politikada tarafsızlık ilkesiyle 19'uncu yüzyıldan bu yana çatışan tarafları uzlaştırma rolü üstlenen İsviçre, Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk kez taraf olmuştu. Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan İsviçre, Vladimir Putin'le yakın bağları olan daha fazla kişinin mal varlıklarını donduracağını açıkladı. Yapılan açıklamada "Çift kullanımlı malzemelerin Rusya'ya ihracatı, son kullanıcıya bakılmaksızın, yasaklandı. Ayrıca Rus askeri ve teknolojik gelişmesine ya da savunma ile güvenlik sektörünün gelişimine katkı sağlayacak ürünleri ihracatı da yasaklandı" ifadesi yer aldı.

Haberin Devamı

18.38: Zelenskiy, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüştü. Görüşmeyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne üye olma konusunun gündemde olduğunu belirtti.

18.25: Ukrayna'nın Azak Denizi kıyısındaki Mauripol kentinde elektrik, su ve ısınma sisteminin olmadığı açıklandı. Gıdanın da tükendiğini duyuran belediye başkanı, şehrin ateş altında olduğunu hatırlatarak acil askeri yardıma ihtiyaç duyduklarını söyledi.

18.22: Microsoft, Rusya'daki yeni ürün ve hizmet satışlarını 'askıya aldı'

17.43 Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, bugün yaptığı açıklamada 24 Şubat Rusya'nın Ukrayna işgalinin başlangıcından bu yana 19'u çocuk 331 sivilin hayatını kaybettiğini, 675'in de yaralandığını açıkladı. Hayatını kaybedenlerin patlayıcı silahlar ile düzenlenen saldırılara maruz kaldığı belirtildi.

17.28 Savaş alanında çalışmalar sürerken NATO ülkelerinin Ukrayna'ya olan askeri desteğini de sürdürüyor. Son olarak İngiliz hükümeti çok sayıda Challenger-2 tank ve zırhlı aracı Ukrayna sınırına gönderdiğini açıkladı.

17.27 Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Putin'i Ukrayna'daki düşmanlıkları sona erdirmeye ve yardıma izin vermeye çağırdı.

17.23 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamada Rusya ile üçüncü tur görüşmenin hafta sonu yapılmansın planlandığı bilgisine yer verildi.

17.01 BM diplomatları, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin New York'ta TSİ 19.30'da acil bir toplantı yapacağını söyledi.

16.35 Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya nükleer santralini bombalaması sonucu çıkan yangında çok sayıda kişinin öldüğünü veya yaralandığını söyledi.

Bakanlık, Facebook'ta yaptığı açıklamada, çalışanların Zaporijya tesisinin güvenli bir şekilde çalıştığından ve radyasyon seviyelerinin şu anda normal olduğundan emin olmak için izlediğini söyledi.

Ancak, güç ünitelerinin içindeki nükleer yakıtın soğutulması işlemi bozulursa, geniş çaplı radyoaktif hasar olabilir.

Açıklamada, "Devam eden bombardıman ve çatışmalar nedeniyle şu anda tesisin yakınındaki alanı tahliye edemeyen siviller de dahil olmak üzere binlerce insan bundan zarar görecek" denildi.

Bakanlık, Zaporijya 'daki nükleer felaketin, Çernobil ve Fukuşima gibi nükleer santrallerde meydana gelen önceki kazalardan daha ağır olabileceğini söyledi.

Açıklamada, "Rusya, nükleer enerji sahasına bilinçli olarak silahlı bir saldırı gerçekleştirdi ve bu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) içindeki tüm uluslararası anlaşmaları ihlal eden bir eylemdir" denildi.

Bakanlık, uluslararası toplumu, bölgenin güvenliğini sağlamak için Rus birliklerini bölgeden çıkmaya zorlamaya çağırıyor.

16.30 Ukrayna'nın başkenti Kiev'de birbirini izleyen çok sayıda patlama meydana geldi, sirenler çaldı.

16.24 Duma Başkanı Volodin, Ukrayna lideri Zelenski'nin Ukrayna'dan ayrıldığını iddia etti. Rus basınına konuşan Volodin, 'Zelenski Polonya'da' dedi.

15.25 Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya ile çevre koruma ve araştırma alanlarındaki iş birliğini askıya aldı. AB Komisyonu'ndan cuma günü yapılan açıklamada, Rusya ve müttefiki Belarus ile milyonlarca euroyu bulan iş birliklerinin durdurulduğu belirtildi.

AB, Rusya'da sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi hedefleyen 178 milyon euroluk sekiz projeye fon sağlıyordu. Belarus'ta ise toplam 257 milyon euroluk iki proje AB tarafından destekleniyordu. AB Komisyonu, Rusya ile araştırma, bilim ve inovasyon alanlarında yürütülen iş birliklerinin de şimdilik sona erdirildiğini duyurdu.

15.15 Kremlin'den yapılan açıklamada 'Bundan sonra ne olacağı Ukrayna'nın tavrına bağlı' denildi.

15.00 Japonya Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Ukrayna'ya kurşun geçirmez yelekler, kışlık giysiler, kasklar, çadırlar, gıda maddeleri ve jeneratörler dahil olmak üzere yardım malzemesi sağlayacaklarını açıkladı.

ZELENSKİY, DAHA FAZLA YAPTIRIM TALEP ETTİ

15.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Ukrayna’nın ve Avrupa’nın tarihini bitirebilecek bir gece atlattık" dedi. Zelenskiy, 9 bin 200 Rus askerinin de öldürüldüğünü belirtti. Zelenskiy, Rusya’nın nükleer enerji santraline saldırısı nedeniyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in durdurulması için daha fazla yaptırıma ihtiyaç olduğunu ifade etti.

14.57 Denizcilik Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada 'Ukrayna'da bekleyen; Türk sahipli/işletenli 23 gemideki 199 Türk personelin 26'sı tahliye edilmiş, 173 personelin tahliyesi için Dışişleri Bakanlığımız koordinesinde çalışmalar devam etmektedir. Limanlarımızdan, Rus limanlarına gemi trafiği ve liman operasyonları sürmektedir' denildi.

14.37 Rusya'da haber kurumları üzerindeki baskı artıyor. Bu hafta iki Rus haber kanalı yayınlarını durduracağını açıkladı. Bunun ardından da bugün, Rus haber ajansı RIA, ülkede BBC Rusça servisi, Meduza ve Radio Liberty'e erişimin engellendiğini bildirdi. RIA'nın açıklamalarına göre kısıtlanan platformlar listesine en son Almanya merkezli Deutsche Welle'nin (DW) haber sitesi de eklendi. Rusya, geçen ay Ukrayna işgalinden önce DW'nin Rusça servisini kısıtlamış, bazı gazetecilerin akreditasyonunu iptal etmişti.

RUSYA'DAN DİĞER ÜLKELERE ÇAĞRI

14.29: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Kaliningrad kentindeki Mareşal Rokossovskiy gemisinin bayrak çekme törenine video konferans yoluyla katıldı. Törende konuşan Putin, “Ne kadar zor olursa olsun, gelişmeye devam edeceğiz. Ülkenin dört bir yanında ve elbette Baltık, Arktika ve Uzak Doğu bölgelerinde de ulaşım ve lojistik altyapısını güçlendireceğiz” diyerek bu önlemlerin hem bölge hem de tüm Rusya’da sosyal ve ekonomik yönden fırsatlar doğuracağını söyledi.

Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırılardan sonra Batılı ülkelerden kendilerine yönelik ekonomik yaptırımlara da karşılık veren Putin, “Eğer birileri Rusya ile iş birliği yapmak istemezse de her halükarda karşımıza çıkan görevleri yerine getirecek ve kazanacağız, zira yeni beceriler ediniyoruz" dedi. Putin, "Tekrar şunu vurgulamak istiyorum. Komşu ülkelerimize karşı kötü bir niyetimiz yok, onlara durumu tırmandırmamalarını, herhangi bir kısıtlama getirmemelerini tavsiye ederim. Biz tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve öyle yapmaya devam edeceğiz. Durumu tırmandırmak veya ilişkilerimizi daha da kötüleştirmek için bir neden görmüyoruz. Tüm eylemlerimiz yalnızca Rusya’ya karşı birtakım dostça olmayan adımlara yanıt olarak gerçekleştiriliyor. Herkes ilişkileri normalleştirmeyi düşünmeli” ifadelerini kullandı.

NATO OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

14.13 NATO Dışişleri Bakanları olağanüstü gündemle toplanıyor. Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda gerçekleştirilen toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor. Çavuşoğlu, toplantı salonunda mevkidaşları ile ayaküstü sohbet ederken toplantıda, Rusya’nın Ukrayna saldırıları ele alınacak. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya’nın, Avrupa kıtasındaki güvenliğe zarar verdiğini ifade ederek, “Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri görülmeyen bir savaşa girişti. Avrupa’nın saldırganlığı Avrupa’nın güvenliği için güç kullanımı yoluyla temel ilkelerin tartışıldığı yeni normal oluşturdu. Her tarafa yayılan çatışma tehdidi gerçek. Ukrayna halkı ve demokratik olarak seçilmiş hükümetin yanındayız” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e seslenen Stoltenberg, “Putin’e savaşı sonlandırma, tüm askeri güçleri Ukrayna’dan çıkarma çağrısı yapıyoruz. Diplomatik çabalara iyi niyetinizle katılın. NATO bir savunma ittifakıdır. Rusya ile çatışma istemiyoruz. Ancak, Washington Anlaşması’nın 5. Maddesine kuvvetli bir şekilde bağlıyız. NATO, topraklarının her bir karışını koruyup savunacaktır” dedi.

CAN KAYBI 47'YE YÜKSELDİ

13.53 Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentine dün düzenlediği hava saldırısında can kaybı 47’ye yükseldi.

12.58 Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Direktörü Rafael Grossi, Rusya'nın Ukrayna'daki nükleer santrale gerçekleştirdiği saldırıya dair yaptığı açıklamada, "Bir mermi bir binaya isabet etti. Ama bina reaktörlerin bir parçası değildi. Mermi nedeniyle yangınlar çıktı ama kontrol altına alındı. Bir ünite çalışır durumda, diğer tüm birimler ya kapatıldı ya da başka nedenlerle zaten kullanım dışıydı. Saldırıda 2 personel yaralandı" dedi.

12.28 Belçika'nın başkenti Brükse'lde Finlandiya, İsveç ve Avrupa Birliğinin (AB) de katılımıyla NATO Dışişleri Bakanlarının olağanüstü toplantısı için NATO karargahına gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı öncesi İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu ile görüştü.

ZELENSKİY'DEN YENİ AÇIKLAMA

12.23 Ukrayna lideri Zelenski yeni açıklamalarda bulundu. Zelenski, 'Şu an Kiev'in en önemli hedefi. Ülkemizi asla yok edemeyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler, çünkü biz kendi topraklarımızdayız' dedi. Rusya'nın Harkiv'i yok etmeye çalıştığını belirten Zelenski, 'Güçlü düşmana karşı duruyoruz. Bizim zihniyetimizden uzaklar. Bizim milli marşımızda saklanan ruhumuzu onlara sergileyin' ifadelerini kullandı. Zelenski Ukrayna'da 'uçuşa yasak bölge' talebini bir kez daha dile getirdi.

RUSYA, NÜKLEER SANTRALİ ELE GEÇİRDİĞİNİ DOĞRULADI

12.18 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'daki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'da kontrolü sağladıklarını doğrulayan bir açıklama yaptı. Açıklamada, santralin faaliyetlerinin normal bir biçimde devam ettiği aktarıldı. Bakanlık ayrıca, Ukrayna'daki santrale yapılan saldırıyla ilgili Ukraynalı sabotajcıları suçlayarak durumun provokasyon olduğunu ifade etti.

11.39 24 Şubat’tan bu yana yaklaşık 100 bin Ukraynalı Moldova sınırını geçti. Kadınlar, çocuklar ve yaşlılardan oluşan 100 bin kişinin neredeyse yarısı Moldova’ya sığınırken, geri kalanlar ise Moldova üzerinden komşu ülkelere geçti. Moldova’da kalan Ukraynalılar, sınırda kurulan mülteci kamplarına yerleştirildi. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Moldova sınırında kurulan mülteci kamplarında sınırı geçen Ukraynalılara hijyen kitleri ve temel ihtiyaç malzemeleri sağlıyor.

RUS GÜÇLERİ OKULU VURDU

11.38 Rus ordusu, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir okulu yerel saatle 09.35'te sıralarında hedef aldı. Cadde üzerinde bulunan okula gerçekleştirilen saldırıda binanın yarısı çöktü. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı aktarıldı.

11.13 Rus parlamentosu, silahlı kuvvetleri hakkında 'sahte' bilgi yaymayı suç sayan bir yasa çıkardı. Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'daki eylemleri hakkında sözde 'yanlış bilgi' yayarak yeni yasayı çiğnediği tespit edilenler üç yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

10.35 Ukrayna Rus ordusunun kayıplarını açıkladı. Söz konusu açıklamaya göre, savaşın başından bu yana 9 bin 166 asker öldürüldü, 251 tank, 105 top, 939 zırhlı araç ve 33 uçak imha edildi.

10.49 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Facebook üzerinden yaptığı paylaşımda Rusya birliklerinin operasyonel rezervlerinin çoğunu Kiev'i kuşatma girişimi sırasında tükettiğini ve yedek beklediğini duyurdu. Paylaşımda Rus birliklerinin Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'u kuşatmayı başardığı aktarılıyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise Twitter'da yaptığı paylaşımda Mariupol'un henüz Ukrayna kontrolünde olduğunu, ancak "Yüksek ihtimalle Rus birlikleri tarafından çevrelenmiş" olduğunu belirtti. Bakanlık, şehrin sivil altyapısının yoğun füze saldırılarına maruz kaldığını ekledi.

'AVRUPA'NIN SONU OLUR'

10:31 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırılarının ardından açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, Rusya'yı nükleer santraline 6 reaktörüne tanklarla saldırmakla suçladı. Zelenskiy, "Avrupa artık uyanmalı. Avrupa'nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Rus tankları nükleer birimlere ateş ediyor. Bunlar termal kameralarla donatılmış tanklardır. Yani nereye ateş ettiklerini biliyorlar" dedi. Zelenskiy, "Avrupalılar, politikacılarınıza Rus güçlerinin Ukrayna'daki nükleer santrale ateş ettiğini söyleyin" ifadelerini kullanan Zelenskiy, ABD, İngiltere, Avrupa Birliği, Almanya ve Polonya'nın yanı sıra Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'ndan liderlerle de temas halinde olduğunu söyledi. Zelenskiy, Zaporijya’daki santralde 6 enerji ünitesi olduğunu vurgulayarak Çernobil Nükleer Santrali’nde ise geçmişte sadece 1 enerji ünitesinin patladığını hatırlatarak uyarıda bulundu. Ukrayna’daki nükleer santrallerde toplam 15 enerji ünitesi olduğunu açıklayan Zelenskiy, “Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa’nın sonu olur. Bu Avrupa’nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa’nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa’nın bir nükleer santraldeki felaketten ölmesine izin vermeyin” dedi. Zelenskiy "Rus ordusunu derhal durdurmalıyız. Bir patlama olursa bu her şeyin sonu, Avrupa’nın sonu olur. Bu Avrupa’nın tahliyesi demektir. Sadece Avrupa’nın müdahalesi Rus askeri birliklerini durdurabilir. Avrupa’nın bir nükleer santraldeki felaketten ölmesine izin vermeyin" dedi.

09.36 Ukraynalı yetkililer, Zaporijya nükleer santralinin Rus askeri birlikleri tarafından ele geçirildiğini açıkladı. Rus ordusu, gece saatlerinde saldırdığı Ukrayna'nın Energodar kentindeki Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’nin kontrolünü ele geçirdi. Ukrayna Nükleer Düzenleme Devlet Müfettişliğine göre operasyon personeli çalışmaya ve güç ünitelerinin durumunu izlemeye devam ediyor. Santralde Rus bombardımanının ardından çıkan yangın yerel saatle 06.20 sıralarında söndürülmüştü.

08.20 Ukrayna işgalini başlatan Rusya'dan ayrılan dev şirketlere bir yenisi eklendi. Ünlü ev konaklama sitesi Airbnb, Rusya ve Belarus'taki tüm operasyonlarını askıya aldı.

ÇATIŞMA SONLANDI

07.29 Ukrayna’daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali’nde çıkan yangının ardından, Energodar Belediye Başkanı Dmitro Orlov, bölgedeki çatışmanın sonlandığını söyledi. Ukraynalı yetkililer, çatışma nedeniyle nükleer tesisteki bir binanın üç katında yangın çıktığını açıklamıştı.

07.20 Ukrayna acil servisleri, Zaporizhzhya nükleer santralinin eğitim binasında yerel saatle sabah 6'dan hemen önce bir yangın çıktığını doğruladı. Devlet Acil Durum Hizmetleri resmi Telegram hesabında yayınlanan bir güncellemede şu ifadelere yer verildi; 'Saat 06:20'de Energodar'daki Zaporizhzhya Nükleer Santrali'nin eğitim binasında çıkan yangın söndürüldü. Can kaybı yok'

06.11 İngiltere Başbakanı Boris Johnson , Zaporizhzhia'daki nükleer santralde çıkan yangınla ilgili haberlerin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştü ve Putin'in 'pervasız davranışlarını' Avrupa'nın güvenliği için bir tehlike olarak nitelendirdi.

'RUSYA TARİHE GEÇTİ'

06.04 Zaporizhzhia nükleer santralinde yaşanılanlar ile ilgili konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy çok sert ifadeler kullandı. Rusya'yı nükleer terörizm ile suçlayan Zelenski, 'Avrupa artık uyanmalı. Avrupa'nın en büyük nükleer istasyonu yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer birimleri bombalıyor. Bunlar termal görüşe sahip tanklar, bu yüzden nereye ateş ettiklerini biliyorlar. Bunun için hazırlandılar' dedi. 'Çernobil kelimesini bilen herkese sesleniyorum' diyen Zelenski sözlerine şöyle devam etti; 'Küresel bir felaketti. Yüz binlerce insan sonuçlarına karşı savaştı. On binlerce insan tahliye edildi. Rusya bunu tekrarlamak istiyor.' 'Bir patlama olursa hepimizin sonu, Avrupa'nın sonu olur' diyen Zelenski, Rusya'nın dünyada nükleer santral vuran ilk ülke olarak tarihe geçtiğini belirtti.

05.45 Ukrayna, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki yangının “temel” ekipmanı etkilemediğini, tesis personelinin hafifletici önlemler aldığını söyledi.

05.40 İngiltere, Rusya’nın Ukrayna'daki nükleer santrale saldırısı sonrasında BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

05.05 Nükleer santralde çıkan yangının kontrol altına alındığı öğrenildi.

04.45 ABD Başkanı Joe Biden, Zaporizhzhia Nükleer Santrali'ndeki yangınla ilgili bir güncelleme almak için bu Ukrayna Devlet Başkanı Viladimir Zelenski ile görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Biden, Rusya'yı bölgedeki askeri faaliyetlerini durdurmaya ve itfaiye ekiplerinin bölgeye erişmesine izin vermeye çağırdı. Açıklamada, Başkan Biden’ın , ABD Enerji Bakanlığı Nükleer Güvenlik Müsteşarı ve Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi (NNSA) Yöneticisi ile santraldeki durum hakkında son gelişmeleri konuştuğu belirtildi.

04.40 Ukrayna İçişleri Bakanlığı bölgede radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyururken nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu.

04.35 Ukrayna Acil Durumlar Servisi, yangının Zaporijya Nükleer Santrali'nin dışında eğitim binasında meydana geldiğini, istasyondaki güç ünitelerinden birinin kapatıldığını bildirdi.

04.30 Zaporijya Bölgesel Askeri İdaresi başkanı Oleksandr Starukh, itfaiyecilerin Zaporijya Nükleer Santrali'ne girmesine izin verildiğini söyledi.

04.25 Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var" dedi.

04.15 Rus ordusunun saldırısının ardından yangın çıkan ve Ukrayna'nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini sağlayan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde radyasyon seviyesinde artış tespit edildiği öne sürüldü.

04.00 Çernobil'de kontrolü ele alan Rusya bu santralde de kontrolü ele almak isterken 6 nükleer reaktörün bulunduğu termik santralde yaşananlar tüm Avrupa ve dünyayı tedirgin ediyor. Rusya ve Ukrayna askerlerinn santraldeki çatışalarını milyonlarca kişi yakından takip ediyor.

03.45 Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş ettiğini ve santralde yangın çıktığını ifade ederek, “Patlarsa, Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak! Ruslar, derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli, güvenlik bölgesi kurmalı” dedi. Yetkililer su anda idare binada yangın olduğunu açıkladı.

01.40 Rus ordusunun taarruzu altındaki Kiev'de güçlü bir patlama yaşandığı bildiriliyor. İş insanı İrfan Kırmızı patlamanın ardından CNN TÜRK ekranlarında son durumu anlattı: Patlamanın şiddetiyle evimin camları çatladı.

NÜKLEER SİLAHLAR DİLİNDEN DÜŞMÜYOR

Nükleer savaş açıklamaları tepki çeken Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a dün “Rusya’nın nükleer saldırı yapmayacağı konusunda bir güvence verebilir misiniz” sorusu soruldu. Lavrov, “Nükleer savaş, Rusya’dakilerin değil, Batı’dakilerin bahsettiği bir şey. Biz provokasyonlara karşıyız” dedi.

KAÇAN SİVİL SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

Rus saldırıları yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalan Ukraynalı sivil sayısı her geçen gün artıyor. Birleşmiş Milletler, 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini duyurdu. En çok geçiş yapılan ülke Polonya oldu. Önceki günkü rakamlara göre; toplamda Polonya’ya 505 bin, Macaristan’a 139 bin, Moldova’ya 97 bin, Slovakya’ya 72 bin, Romanya’ya 51 bin, Rusya’ya 47 bin, Belarus’a 357 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 88 bin mültecinin geçiş yaptığı bildirildi.

3’ÜNCÜ KEZ MASAYA OTURULACAK

Barış görüşmeleri için Rusya ve Ukrayna heyetleri, 28 Şubat’ta Belarus’un Gomel kentinde bir araya gelmiş, 6 saatlik görüşmeden bir sonuç çıkmamıştı. Heyetler arasındaki 2’nci tur görüşmeleri dün Belarus’un Polonya sınırındaki Brest kentinde yapıldı. Ukraynalı heyetin askeri kıyafet giymesi ve Rus heyetin tokalaşmak üzere ilk el uzatan taraf olması dikkat çekti.

İNSANİ KORİDOR

Heyetler, iki buçuk saat süren görüşme sonunda, gelecek hafta başında 3’üncü müzakere turunu yapma kararı aldı. Görüşmede, iki taraf da sivillerin tahliyesi için insani koridorların oluşturulması konusunda anlaştıklarını duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, “Ukrayna’nın ihtiyaç duyduğu sonuçlar henüz mevcut değil” dedi.