Dünya Ukrayna savaşını kimler yönetiyor? İşte Putin'in ekibi

Ukrayna savaşını kimler yönetiyor? İşte Putin'in ekibi

Paylaş
Ukrayna savaşını kimler yönetiyor? İşte Putin'in ekibi

Rusya Lider Vladimir Putin, Ukrayna işgalini kendisine sadık bir ekiple yürütüyor. Peki Ukrayna'daki savaşın arkasında hangi isimler var?

Putin'in eğer kulak verdiği bir kişi varsa, o da Ukrayna'yı askerden arındırma ve Rusya'yı "Batı'nın askeri tehdidinden koruma çizgisini" papağan gibi tekrar eden, uzun süreli sırdaşı Sergey Şoygu. Sergey Şoygu, Putin'le Sibirya'ya giden, onunla avlara katılıp balık tutan bir kişi. Ayrıca geçmişte Putin'in potansiyel halefi olarak görülüyordu. Şoygu, 2014'te Kırım'ın ele geçirilmesinden sorumluydu. Aynı zamanda, 2018'de İngiltere'nin Salisbury kentinde bir ajanın ve 2020'de Sibirya'da politikacı Aleksey Navalni'nin zehirlenmesinden sorumlu tutulan Rus askeri istihbarat teşkilatı GRU'nun başındaydı.

Haberin Devamı

Valeriy Gerasimov ve Sergey Şoygu

Rusya Genelkurmay Başkanı olarak, Ukrayna'yı işgal etmek ve işi hızlı bir şekilde tamamlamak Valeriy Gerasimov'un göreviydi. Bu standarda göre yetersiz bulundu. 1999'da Çeçenistan'daki savaşta bir orduya komuta etmesinden bu yana Vladimir Putin'in askeri eylemlerinde önemli rol oynadı. Geçen ay Belarus'taki tatbikatları denetledi ve Ukrayna için de askeri planlamanın ön saflarında yer aldı. General Gerasimov, Kırım'ı ilhak etmek için yapılan askeri harekatta da önemli bir rol oynadı. Bazı raporlar, tutuk başlayan Ukrayna işgali ve askerlerin moralinin kötü olması nedeniyle onun kenara atıldığını söylüyor.

Nikolay Patruşev

University College London'da Rusya uzmanı Profesör Ben Noble, "Nikolay Patruşev, Batı'nın yıllardır Rusya'yı almaya çalıştığını düşünen, en büyük şahindir" diyor. Güvenlik Konseyi Sekreteri Patruşev, Rusya'nın ikinci şehri St. Petersburg'un hala Leningrad olarak bilindiği 1970'lerden beri Putin'le birlikte. Birlikte KGB'de çalıştığı Putin'e en sadık üç isimden biri. Ukrayna'nın işgalinden üç gün önce Rusya Güvenlik Konseyi garip bir toplantı gerçekleştirdi. Patruşev, toplantıda, ABD'nin "somut hedefinin" Rusya'nın parçalanması olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

Kremlin gözlemcileri, Putin'in FSB'den aldığı bilgilere diğer tüm kaynaklardan daha fazla güvendiğini söylüyor. Ve Alexander Bortnikov da onun en iç çemberinde yer alıyor. Leningrad KGB'sinden bir başka eski yüz olan Bortnikov, 2008'de Nikolay Patruşev'in yerine FSB'nin liderliğini devraldı. Her iki kişinin de Putin'e yakın olduğu biliniyor ancak Ben Noble'ın da belirttiği gibi, "Kararları kimin alıp verdiğini tam olarak söyleyemeyiz."

Eski Leningrad hayaletleri üçlüsünü tamamlayan Sergey Narişkin, kariyerinin büyük bölümünde Putin'in yanındaydı. Dış İstihbarat Şefi Sergey Narişkin, isyancı bölgelerin tanınması öncesi "Batılı ortaklara bir şans daha verilmesi" gerektiğini söyledi.

Sergey Lavrov 18 yıl boyunca Rusya'nın en üst düzey diplomatıydı. Karar verme konusunda büyük bir rolü olmadığı düşünülse de Rusya'nın tezlerini dünyada temsil etti. 71 yaşındaki siyasetçi, Putin'in geçmişten gelenlere büyük ölçüde güvendiğinin bir başka kanıtı.

Haberin Devamı

ASLEN UKRAYNALI

Valentina Matviyenko, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Rus askeri birliklerinin yurt dışında konuşlandırılmasını onayladığında, oylamayı denetleyerek işgalin önünü açtı. Putin'in yakın çevresindeki ender kadın siyasetçilerden olan St. Petersburg kökenli Matviyenko, 2014'te Kırım'ın ilhak sürecinde de önemli rol oynamıştı. Valentina Matviyenko, aslen Ukraynalı. 1949 yılında Ukrayna'nın batısındaki Shepetivka'da doğdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in eski koruması olan Viktor Zolotov, 6 yıl önce kurulan kişisel muhafız ordusu olan Rosgvardia'yı yönetiyor. Putin, sadakatinden emin olmak için kendi korumasını seçti. Zolotov muhafızların sayısını 400 bine çıkardı. Sorun şu ki, Zolotov'un askeri eğitimi yok. Ekibinde tank olmadığı için de saldırılara da açık.

BBC Türkçe-Milliyet