Dünya Ukrayna'nın Moskva'yı nasıl vurduğu belli oldu!

Ukrayna'nın Moskva'yı nasıl vurduğu belli oldu!

Paylaş
Ukrayna'nın Moskva'yı nasıl vurduğu belli oldu!

Rusya'nın amiral gemisi Moskva'nın Ukrayna güçleri tarafından vurulması tüm dünyanın gündemine oturmuştu. Geminin batırılmasından haftalar sonra ABD'den itiraf gibi bir açıklama geldi. 'Rusya vurulan en büyük darbe' olarak nitelendirilen operasyonun detayları bu açıklama ile ortaya çıkarken Saldırıdaki ABD detayı ise kısa sürede gündeme birinci sıradan giriş yaptı.

24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldıran Rusya, Ukrayna'nın füze saldırısı sonrası Karadeniz'de batan Moskva şokunu yaşamaya devam ediyor. Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi olan Moskva'nın Karadeniz'in soğuk sularına gömülmesinden haftalar sonra ABD'den itiraf gibi açıklamalar geldi.

Haberin Devamı

ABD İSTİHBARATI YARDIM ETTİ

ABD'li yetkililer NBC News'e verdiği demeçte, Washington tarafından paylaşılan istihbaratın Ukrayna'nın Rus kruvazörü Moskva'yı batırmasına yardımcı olduğunu bilgisine yer verdi.

Yetkililer saldırının Ukrayna kuvvetlerinin ABD'lileri Odesa'nın güneyinde, Karadeniz'de seyreden bir gemi hakkında soru sormasının ardından gerçekleştiğini söyledi.

Aynı açıklamaya göre, ABD gemiyi Moskva olarak tanımlamadı ancak konumunun doğrulanması konumunda destek sağladı.

Yetkililer, ABD'nin Ukrayna'nın Moskva'yı hedef alacağını önceden bilmediğini ve saldırı kararına karışmadığını belirtti.

'SAVUNMA İÇİN PAYLAŞILDI'

Aynı açıklamada Rus gemilerinden gelen saldırılara karşı savunmaya yardımcı olmak için deniz istihbaratının Ukrayna ile paylaşıldığı bilgisinin altı çizildi.

Haberin Devamı

Söz konusu iddia geçtiğimi haftalarda İngiliz The Times gazetesi tarafından ortaya atışmıştı.

Söz konusu habere göre, düşman unsurlarını tespit etmek için son teknoloji ile donatılmış P-8 Poseidon gözetleme uçağı saldırı sırasında bölgede bulunuyordu.

160 kilometre uzaklıktaki düşman gemilerini belirleyebilen P-8 Poseidon'un Ukrayna'nın düzenlediği saldırıda kritik istihbaratı sağladığı düşünülüyor.

SOS MESAJLARI DEŞİFRE OLMUŞTU

Ukrayna'nın Neptün füzesinin hedefi olan geminin isabet aldıktan sonra gönderdiği yardım sinyalleri ortaya çıkmıştı.

Açık kaynaklı istihbarat analistleri, savaş gemisinden mors koduyla 'SOS' ve 'batıyoruz' sinyalleri tespit etmişti.

RUSYA KAYIPLARINI HALA AÇIKLAMIYOR

Ukrayna, savaştaki Rus kayıplarının 20 binin üzerinde olduğunu öne sürüyor. Moskova konu ile ilgili ilk ve son resmi açıklamasını 2 Mart'ta yapmıştı.

Söz konusu açıklamada Rusya'nın savaştaki asker kaybı 498 olarak açıklanmıştı. Bu veri o tarihten sonra hiç güncellenmedi.