Dünya Ukrayna'ya silah yardımları hızlandı

Ukrayna'ya silah yardımları hızlandı

Paylaş
Ukrayna'ya silah yardımları hızlandı

Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine yönelik büyük bir saldırı başlatmasının ardından, Batılı ülkeler, Kiev yönetimine silah teslimatlarını hızlandırdı, ABD, İngiltere, Kanada ve Hollanda, Kiev yönetimine ağır topçu silahları göndereceğini açıklarken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte de ağır silah ve zırhlı araçlar göndermeye hazır olduklarını duyurdu.

ABD ise, Kiev yönetimine 800 milyon dolarlık yeni bir silah yardımı yapılacağını tekrarladı. Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü James Kirby, söz konusu ek yardımın, ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylanır onaylanmaz Ukrayna’ya teslim edileceğini söyledi. Kirby, ABD’nin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yeni nesil M-777 topçu silahı eğitimi vereceğini, yeni askeri yardım paketinin ilk sevkiyatının da, teslim edilmek üzere Ukrayna sınırında olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

Öte yandan hava gücünü güçlendirmek amacıyla Ukrayna’nın, ABD hariç diğer ülkelerden ilave savaş uçakları aldığını ancak yedek parçaların ABD tarafından sağlandığını belirten Kirby, “Ukrayna’nın artık daha fazla uçağı var” ifadesini kullandı. Ancak Kirby, daha sonra “Yanılmışım” diyerek açıklamasını geri aldı ve Ukrayna’nın başka bir ülkeden uçak almadığını, sadece bazı ülkelerin bu konuda tekliflerinin olduğunu belirtti.

Ukrayna’yı askeri açıdan güçlendirmek amacıyla silah temini çalışmalarına bir destek de kuzeyden geldi geldi. Ukrayna, Norveç’in 100 adet Mistral uçaksavar füze sistemi gönderme kararı aldığını, savunma amaçlı robotik sistemler üzerinde çalışan AeroVironment şirketinin de 100’den fazla insansız hava aracı bağışlayacağını açıkladı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise Ukrayna’daki savaşın bir “topçu çatışması” olacağını söyleyerek, Ukrayna’yı daha fazla silahlandıracaklarını söyledi. Johnson, “Ukrayna’yı öyle bir silahlandıracağız ki, Rusya bir daha dokunmayı bile aklından geçiremeyecek” dedi.

Haberin Devamı