Dünya Zeka gelişimi ülkeye bağlı

Zeka gelişimi ülkeye bağlı

Paylaş
Zeka gelişimi ülkeye bağlı

Doğum sırasında ayrılıp farklı ülkelerde büyüyen tek yumurta ikizlerinin zeka seviyesi birbirinden ciddi oranda farklı çıktı. Araştırma, zekada genler kadar çevrenin önemini kanıtladı.

ABD’nin California Üniversitesi’nden uzmanlar doğumdan sonra farklı ülkelerdeki ailelere evlatlık verilmiş tek yumurta ikizi kardeşleri inceledi. Buna göre 1974’te Güney Kore’de doğan kız kardeşlerden biri, iki yaşında kaybolduktan sonra evlat edinilmiş ve ABD’ye götürülmüştü. 2018’de bir DNA projesi ile gerçek ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Bu gerçekten hareketle uzmanlar hayatlarını iki farklı ülkede sürmüş iki kardeşin beyinlerini, sağlık geçmişlerini ve kişiliklerini inceledi. İkizlerin IQ, yani zeka katsayısı arasında 16 puan fark çıktı.

KİŞİLİK İKİZLERİ

Oysa daha önceki araştırmalarda tek yumurta ikizlerinin IQ farkının en fazla 7 puan olabileceği belirlenmişti. Güney Kore’de büyüyen kardeş, algısal akıl yürütme ve işlem hızından daha yüksek puanlar aldı.

Bu kardeş, ikizine göre daha özgür bir evde ve kültürde yaşamıştı. Öte yandan kişilikleri ve sağlık durumları neredeyse birbirinin aynısı çıktı. Şimdiye kadar IQ seviyesinin yüzde 80’ininin de genlere dayalı olduğu sanılıyordu. Ancak bunun yaşanılan ülke ve büyüme ortamı gibi çevresel etkenlerle değişkenlik gösterdiği bu araştırma ile kanıtlanmış oldu.

Haberin Devamı