Dünya Zelenskiy, Kiev'in özel hedefini açıkladı

Zelenskiy, Kiev'in özel hedefini açıkladı

Paylaş
Zelenskiy, Kiev'in özel hedefini açıkladı

Ukrayna'daki savaş son sürat devam ederken Zelenskiy'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Ukrayna lideri Kiev'in 'özel' hedefini dünyaya duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile başlayan savaş yeni ve tehlikeli bir boyuta doğru ilerliyor. Savaşın ilk gününden itibaren ülkenin başkenti Kiev'i ana hedef olarak belirleyen Rus ordusu haftalarca süren kuşatma ve biri dizi saldırı girişiminin ardından bölgeden çekilmiş ve yönünü ülkenin doğusuna çevirmişti. Bu kapsamda Rusya bu bölgede bulunan pek çok kenti hedef almış ve 'Donbass'taki son kale' olarak da anılan Lysychansk'ın kontörlünü sağlamıştı.

Haberin Devamı

Savaş Donetsk bölgesinde yoğunlaşırken, dünyanın gözü kulağı ise Zaporizhzhia Nükleer Santralinde.

Bölgedeki olası bir kazanın nükleer felakete yol açabileceği uyarıları sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'den dikkat çeken açıklamalar geldi. Ukrayna lideri Avrupa'nın en büyük nükleer santralinde konuşlu birliklerin 'özel hedefler' haline geleceğini duyurdu.

Zelenskiy halka sesleniş konuşmasında şu ifadeleri kullandı;

'Tesisi siper olarak kullanarak ateş eden her Rus askeri, istihbarat ajanlarımız, özel servislerimiz ve ordumuz için özel bir hedef haline geldiğini anlamalıdır.'

SANTRAL NEDEN ÖNEMLİ?

1984 ve 1995 yılları arasında inşa edilen Zaporizhzhia nükleer santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın dokuzuncu en büyük nükleer santrali konumunda.

Haberin Devamı

Her biri 950 MW üreten altı reaktöre ve toplam 5 bin 700 MW çıkışa sahip olan tesis Ukrayna'nın enerjisinin 4'te 1'ini üretiyor.

Tesis, Dinyeper nehri üzerindeki Kakhovka rezervuarının kıyısında, Güneydoğu Ukrayna'da Enerhodar'da yer alıyor.

Nükleer santral Donbas bölgesinden yaklaşık 200 kilometre, Kiev'in 550 kilometre güney doğusunda yer alıyor.