Dünya Dünyada 2,5 milyar kişi, temiz bir tuvaletten yoksun

Dünyada 2,5 milyar kişi, temiz bir tuvaletten yoksun

Paylaş
Dünyada 2,5 milyar kişi, temiz bir tuvaletten yoksun

Birleşmiş Milletler (BM) dünyada, 2,5 milyar insanın, uygun sıhhi tesisattan yoksun olması nedeniyle güvenli ve temiz bir tuvalete sahip olmadığını, yoksul ülkelerde yaşayan 5 yaşın altında günde bin 400 çocuğun da ishalden hayatını kaybettiğini bildirdi

19 Kasım Dünya Tuvalet Günü dolayısıyla BM’den yapılan açıklamada, tüm dünya nüfusunun 3’te birisinin uygun sıhhi tesisat imkanına sahip olmadığı, bir milyardan fazla kişinin tuvaletini açıkta yaptığı ve her yıl 5 yaşın altında 800 binden fazla çocuğun ishalden öldüğü belirtildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, dünyanın bu konudaki durumunun ciddiyetine dikkati çekerek, "Bu konuda tabuları kırmak ve herkesin sıhhi tesisata sahip olmasını, küresel kalkınmanın bir önceliği yapmak zorundayız" dedi. Bu sorunun, engelliler ve cinsel şiddete maruz kalmış kadınlar gibi savunmasız toplumlarda daha fazla etkili olduğunu bildiren Ban, okullardaki özel tuvalet eksikliğinin ergenlik yaşına girmiş kız çocuklarının eğitimlerine devam etmemesinin nedenlerinden olduğunu belirtti.

Ban, mesajında ayrıca, yetersiz sıhhi tesisat ve su kıtlığının gelişmekte olan ülkelerde yıllık 260 milyar dolarlık bir ekonomik kayba neden olduğunu ifade etti. Bu konudaki bilinci artırmak için BM 67. Genel Kurulu 291 sayılı "Herkes için Sıhhı Tesisat" adlı tasarıyı Temmuz 2013’te kabul etmişti. 2015 Binyıl Kalkınma Hedefleri’nden Çevresel Sürdürülebilirliği Sağlamak başlığındaki hedefler arasında, "2015 yılına kadar güvenli içme suyu ve temel sağlık hizmetlerinde sürdürülebilir erişim olmayan nüfusun oranını yarıya indirmek" yer alıyor.

Öte yandan, 2013 yılı başında da BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, sıhhi tesisat konusunda eylem çağrısında bulunmuştu. "Su Yardımı", "Su, Temini ve Sanitasyon İşbirliği Konseyi" kuruluşları ile Unilever firması tarafından sunulan "Bekleyemeyiz" başlıklı bir "savunma raporu"nda ise kadınlar ve kız çocukları için sıhhi tesisat ve hijyene odaklanıldı.

Haberin Devamı