En az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketilmeli
Açıklamaya göre, meyve sebze tüketiminin; sağlıklı yaşamla birlikte yeterli ve dengeli beslenmenin önemi tartışma götürmez bir gerçek. Bu nedenle tüm bilimsel kaynaklar, beslenme uzmanları ve sağlık çalışanları günde en az 5 porsiyon (toplam 400 gram) sebze ve meyve tüketilmesini öneriyor. Ancak Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması 2017 sonuçları da ülkemizde bireylerin yalnızca yarısının her gün meyve ve/veya sebze tükettiğini bildiriyor.
GAP'ın açıklamasında, COVID-19 nedeniyle izolasyon günlerinde ev koşullarında meyvenin uzun süre muhafazasının zorlaştığına dikkat çekilerek, tüketicilerin, rahatlıkla ve güvenle yüzde 100 meyve sularını tercih edebilecekleri söylendi.
Açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
Ne yazık ki, yüzde 100 meyve sularının ilave şeker içerdiği gibi yanlış bir algıya sahibiz. Oysa ki marketlerde rahatlıkla bulabileceğimiz yüzde 100 meyve suları meyveye eşdeğer besin öğeleri ile hem ekonomik hem de hijyenik bir seçenek. 7’den 70'e toplumun tüm bireyleri yüzde 100 meyve suyunu kişisel ihtiyacı kadar tüketerek hem sağlıklarını koruyabilir hem de bağışıklık sistemini güçlendirebilir.