Bilim - Teknoloji Dünyanın en kötü uçağı!
Paylaş
Dünyanın en kötü uçağı!

1900'lerin başında inşaa edilen bu uçak iki kez havalandı ama hiç yere inemedi!

Havacılık tarihine dünyanın en kötü uçağı olarak geçen Christmas Bullet'ın çok ilginç bir öyküsü var. Havacılık tutkunu olarak uçaklar geliştiren ve aldığı havacılık patentlerini orduya satan ABD'li Dr. William Christmas'ın 1907 yılında ABD ordusundan aldığı destekle geliştirdiği Christmas Bullet isimli uçak, iki kez havalanmasına rağmen yere inmeyi hiç başaramadı ve iki test uçuşunda da pilotların ölümüne neden oldu.

Altta ve üstte iki kanadı bulunan uçak, tasarımcısının iddiasına göre esnek kanatları sayesinde çok çevik bir uçak olarak rakiplerine üstünlük sağlayacaktı. Ancak çok zayıf bir tasarıma sahip olan uçağın kanatları hava direncine dayanamayıp parçalandığı için uçmaya elverişli değildi.

Uçağın ilk prototipi 1918 yılında, ABD ordusundan ödünç aldığı bir motorla kakış yapmayı başardı ancak uçak havada parçalanarak düştü. Dr. William Christmas, ABD ordusunu ikinci bir deneme yapmak için tekrar ikna etti ve bu deneme de aynı felaketle sonuçlandı. Dr. William Christmas, 1923 yılında elindeki patentleri 100 bin dolara ABD ordusuna sattı, ardından Almanya'dan ülkenin hava kuvvetlerini inşaa etmesi için milyon dolarlık bir teklif aldığını duyurdu ve ortadan kayboldu. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ise ABD ordusuna yazdığı bir mektupta, havacılığın geldiği noktada onun çalışmalarının çok önemli olduğunu ve kendisine teşekkür edilmesi gerektiğini belirtti ama öyle görünüyor ki istediği teşekkürü bir türlü alamadı ve tarihe, dünyanın en kötü uçağının tasarımcısı olarak geçti.

Resimlerle: Uçmaz gibi görünen ama uçan 25 uçak!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı