Yaşam Dünyanın ötmeyen tek kurbağası Niğde'de yaşıyor

Dünyanın ötmeyen tek kurbağası Niğde'de yaşıyor

Paylaş
Dünyanın ötmeyen tek kurbağası Niğde'de yaşıyor

Dünyanın tek ötmeyen kurbağa türü olan Toros Kurbağası'nın (Rana Holtzi), ve Ulukışla ilçesi sınırlarında bulunan Bolkar Dağları'ndaki Karagöl ve Çiniligöl'de yaşayan koruma altındaki bu canlılar dağcılar kadar turistlerin de büyük ilgisini çekiyor

Bolkar Dağları'nda 2 bin 500 metre yükseklikte yaşayan, bir adı da 'sessiz kurbağalar' olan Toros Kurbağaları'nın su kurbağası ailesinden olsa da onlardan çok farklı olduğunu belirten Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Demirtaş, Hüseyin Demirtaş, "Ortalama boyları 6- 7.5 santimetredir. 2 bin 500- 3 bin metre yükseklikte yaşan Toros kurbağası belirli bölgede yaşayan bir türdür" dedi.

'İÇ SES KESESİ VAR'

Toros Kurbağası'nın yumuşak, düz ve ince bir deriye sahip olduğunu belirten Demirtaş, kurbağayı diğer türlerden farklı kılan özelliklerini şöyle sıraladı:

"Nadiren dişilerde siğilli bir deri de görülebilmektedir. Başlarının yanında belirgin bir şekilde şakak şeritler bulunmaktadır. Erkek olanlarda iç ses kesesi bulunduğu için, bunlar ova kurbağaları gibi ötmezler. Sırt kısımlarındaki renkler sarımsı, kirli yeşil veya sarımsı pembe olmakla birlikte siyaha yakın lekeleri de var. Bu lekeler arka bacaklarının üzerinde de bulunabilir. Karın bölgeleri genellikle lekesizdir ve pembe, sarı, nadiren de griye yakın bir renkte olabilmektedir, göl kenarında yaşayan böcekler ve diğer eklem bacaklılarla beslenen Toros kurbağasının Üreme duyusu, Mayıs ayının sonundan Ekim ayına kadar olan yaklaşık 4 aylık bir süre içinde aktif olur."

'KORUMA ALTINDALAR'

Toros Kurbağası'nın ötemeyen bir kurbağa olması nedeniyle de endemik bir tür olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları söyledi:

"1984 yılında doğadaki canlıların ve yaşadıkları ortamların korunması amacı ile düzenlenen Uluslararası BERN sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır. 1999 senesinden beri Toros Kurbağaları Çevre ve Şehircilik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları, Niğde Valiliği ve Uluslararası Çevre Örgütleri tarafından korunma altında tutulmaktadır. Ulukışla'ya bağlı Maden Köyü'nde Maden-Der adıyla Kurbağaları Koruma Derneği kurulmuş olup derneğin amacı Toros Kurbağalarının korunmasını sağlamaktır. Niğde Valiliği Çevre Koruma Kurulu Bolkar Dağları'nı özel koruma alanı ilan etmiş ve bölgenin bitki örtüsünü, Coğrafi yapısın ve görünümünü bozacak her türlü etkinliği engellemek için çalışmaları başlatmıştır ve devamını sağlamaktadır. Sessizlik orucundaki bu kurbağalar dağcıların, doğa kaşifleri ve fotoğrafçıların büyük ilgisini çekiyor."

Adnan ÇELEBİ/NİĞDE, (DHA)

Haberin Devamı