Dünya Dünyanın yolsuzluk karnesi

Dünyanın yolsuzluk karnesi

Paylaş
Dünyanın yolsuzluk karnesi

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, dünya yolsuzluk karnesini açıkladı. Geçen sene 61'nci sırada yer alan Türkiye, 2010'da 56'ncı sıraya yükseldi

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre, yolsuzluk en fazla savaşların yaşandığı ülkelerde yaygın. Merkezi Berlin'de bulunan örgütün 178 ülkede yaptığı anketlere dayanarak oluşturulan listeye göre, yolsuzlukta başı Somali çekiyor. Bu ülkeyi Birmanya, Afganistan ve Irak izliyor.

Haberin Devamı

Listeye göre, Danimarka, Yeni Zelanda ve Singapur, yolsuzluğun en az olduğu ülkeler sıralamasında ilk üçü paylaşıyor. Türkiye, 56'ıncı sırada. Liste en iyiden en kötüye doğru sıralanıyor.

Liste için tıklayın 154'üncü sırada bulunan Rusya, yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkeler arasında bulunurken 67'inci sıradaki İtalya, Ruanda'nın gerisine düştü. Çin, listede 78'inci sırada yer aldı.

'Faturayı yoksullar ödüyor'

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre, yolsuzluğun faturasını en fazla yoksullar ödüyor. Örgütün Başkanı Huguette Labelle, yolsuzluğun azaltılması için mevcut yasa ve kuralların uygulanmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Labelle, "Bu durum, küresel çapta yönetişimin güçlendirilmesi için daha fazla çaba harcanması gerektiğine işaret ediyor. Birçok kişinin geçimi tehdit altındayken, hükümetlerin şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele yolunda verdiği sözleri hayata geçirecek adımlar atmaları gerekiyor" dedi.

Haberin Devamı

Listede Şili ve Uruguay Latin Amerika'da yolsuzluğun en az olduğu ülkeler. Orta Doğu'da Katar, Afrika'da ise Botswana diğer ülkelerden daha iyi durumda. Uluslararası Şeffaflık Örgütü'ne göre geçen yıl içinde Çek Cumhuriyeti, Macaristan, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yolsuzluk arttı.

ABD listede 22'nci sırada yer alıyor.

(BBC Türkçe)