Demirci Durhasan Barajı'dan tarlalara önümüzdeki yaz can suyu akacak

Durhasan Barajı'dan tarlalara önümüzdeki yaz can suyu akacak

Paylaş
Durhasan Barajı'dan tarlalara önümüzdeki yaz can suyu akacak

Durhasan Barajı'dan tarlalara önümüzdeki yaz can suyu akacak

MANİSA'nın Demirci ilçesindeki yapımı süren Durhasan Barajı'nın 2 ay içinde yapımının tamamlanıp su tutmaya başlayacağı bildirildi. Barajdan önümüzdeki yaz sezonunda tarlalara su verilmeye başlanmasının hedeflendiği belirtildi.
Demirci ilçesindeki Kocadere Deresi üzerine 6 Kasım 2013 tarihinde yapımına başlanan Durhasan Barajı'nda sona gelindi. Gövdesi kil çekirdekli kum çakıl dolgu tipinde inşa edilen barajın 2 ay içinde tamamlanacağı bildirildi. Gövde yüksekliği temelden 34 metre olan baraj, tamamlandığında 990 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak ve 1870 dekar araziye can suyu verecek. Barajdan 2022 yaz sezonunda tarla ve bahçelere su verilmesinin hedeflendiği bildirildi.
DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, iklimi ve toprak yapısıyla son yıllarda özellikle meyvecilik alanındaki yatırımlarla dikkat çeken Demirci ilçesinde yapılan Durhasan Barajı'ndaki çalışmalar hakkında bilgi verip, "4 yıl önce aşırı yağışlar ve toprak yapısı nedeniyle Durhasan Barajı'nın sağ sahilinde ciddi bir heyelan riski oluştu. Dolusavakta da deformasyon vardı. Barajın gövdesini tehlikeye atmamak adına sağ sahilde iyileştirme çalışmalarına başladık. Bu süreçte yaklaşık 150 bin metreküp gevşek malzeme kazısı yaptık ve heyelan riskini minimize ettik. Dolusavak inşaatını 2 ay içerisinde tamamlayıp, yeni yıla barajda su tutmuş olarak girmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Üretici yılda 4 milyon 550 bin lira daha fazla kazanacak
Durhasan Barajı'nın sulama şebekesinin hazır olduğunu kaydeden Çınar, "Hedefimiz 2022 yaz sulama sezonunda Demirci'deki 1870 dekar araziye borulu basınçlı sistemle su verebilmek. Böylece bölgedeki sulama maliyetleri azalacak, dekar başına verim artacak. Ayrıca modern sulama sayesinde ürün çeşitliliği de çoğalacak Demircili üretici, bu yılın rakamlarına göre, 2022 yazından itibaren yılda ortalama 4 milyon 550 bin lira daha fazla kazanacak" diye konuştu.
MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı