Yaşam Düşünen Adam heykelinin ilk adı nedir?

Düşünen Adam heykelinin ilk adı nedir?

Paylaş
Düşünen Adam heykelinin ilk adı nedir?

ATV ekranlarının en çok izlenen programı 'Kim Milyoner Olmak İster'in dün akşam yayınlanan bölümünde sorulan bir soru en çok aranan konu başlıkları arasına girdi. Düşünen Adam heykelinin ilk adı nedir? İşte cevabı

Dün akşam 636.bölümüyle ekranlara gelen 'Kim Milyoner Olmak İster'de 60 bin TL değerindeki soruda Düşünen Adam heykelinin ilk adı soruldu. Abdullah Karaca isimli yarışmacı doğru cevabı verip 60 bin TL kazanırken, sorulan soru da en çok merak edilen konular arasına girdi.

İşte 60 bin TL'lik o soru:

Fransız heykeltıraş Rodin'in ünlü eseri Düşünen Adam heykelinin ilk adı nedir?

A: Hasta
B: Yalnız
C: Heykeltıraş
D: Şair

Cevap: Şair

Soruyu doğru cevaplayan yarışmacı 60 bin TL'yi garantilerken, bir sonraki 125 bin TL'lik soruda elenerek yarışmaya veda etti.


DÜŞÜNEN ADAM, AUGUSTE RODIN


FelsefeFransız Heykeltıraş Auguste Rodin'in, 1900'lü yıllarda yaptığı ve şu an Rodin Müzesinde bulunan Düşünen Adam heykeli, tüm dünyada felsefi düşünmenin simgesi haline gelmiştir.

Zamanla pek çok kopyaları yapılan eser; Belçika, Almanya, Norveç, Japonya, Fransa, Danimarka gibi farklı ülkelerde müzeleri ve üniversitelerin bahçelerini süslemektedir. Fakat hiç bir ülkede, Düşünen Adam heykelini bir akıl hastanesinin bahçesine yerleştirmek, kimsenin aklına gelmemiştir. Ta ki, 1950'li yıllarda Türkiye'de, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin bahçesindeki yerini alıncaya dek. Heykelin yapım hikayesi de en az bulunduğu konum kadar ilgi çekicidir.

Başhekim Fahri Celal Göktulga Düşünen Adam'ı ilk önce bir dergide görür. Ardından, heykelin bir kopyasının hastane bahçesinde yapılması fikrini ortaya atar. Ancak bu iş için gereken ödenek yoktur. Bunun üzerine, bu sırada hastanede tedavi görmekte olan, heykeltıraş Kemal Künmat'tan heykelin yapımı için ricada bulunulur. Künmat'ın görevi kabul etmesi ile devasa bir kaya kütlesi askeriyenin de yardımıyla heykelin yapılacağı alana taşınır. Taş kütlesi, heykeltıraşın ellerinde şekillenip, Düşünen Adam vücuda gelmeye başlarken, Künmat emeğinin karşılığını istediğini ifade eder.

Talep ettiği bedel günün şartlarına göre oldukça yüksektir. Hastane yönetimi Künmat'ı ikna etmek için, O'nu en iyi odalarda ağırlayıp ufak hediyeler alsa da başarılı olamaz. En nihayetinde heykeltıraşımız, heykeli yapmayı bırakıp, hastaneden ayrılır. Düşünen adam, çenesini yaslayacağı koldan mahrum bırakılmış halde, öylece kala kalır. Bu durum altı ay kadar sürer. Altı ayın sonunda hastaneye depresyon tedavisi için yatan yüzbaşı Mehmet Pişdar, tek kollu Düşünen Adamın, eksik kalan kolunu tamamlayacağını iddia eder.

Önceleri, Pişdar'ın bunu başarabilecek yeteneğe sahip olup olmadığından şüphelenildiğinden, ayrı bir yerde, taşı yontarak kolu yapması istenir. Sınavı başarıyla geçen yüzbaşıya heykeli tamamlama izni verilir. Üstelik heykeli tamamlaması karşılığında hastaneden taburcu edileceğinin de sözü verilerek. Böylelikle yarım kalan kol da tamamlanarak, heykel son halini alır.

Filozof Bakırköy Ruh ve Sinir Hatalıkları Hastane Bahçesi Gazeteciler hastane başhekimi Fahri Celal Göktulga'ya , bu heykelin bir akıl hastanesinin bahçesinde bulunmasının neyi ifade ettiğini sorarlar. Göktulga yarı şaka yarı ciddi gülümseyerek "Hastane dışındakilerinin durumu içeridekilerden daha kötü,bu heykel onların durumu ne olacak diye düşünüyor" şeklinde yanıt verir. Düşünen Adamın asıl yaratıcısı olan Auguste Rodin'in yaşamı boyunca kadınlarla ilişkileri hep inişli çıkışlı olmuştur. 1883 yılında tanıştığı kendisi de heykeltıraş olan Camille Claudel ile birliktelikleri yıllarca sürmüş, bu süre Rodin'in altın yılları olurken Claudel için oldukça çetrefilli bir dönem yaşanmıştır.

Öyle ki, bu ilişkinin sonunda ruh sağlığı bozulan kadın, kendi eskizlerini ve heykellerini paramparça ederken, Rodin'i fikirlerini çalmak ve O'nu öldürme planları yapmakla suçlamıştır. En nihayetinde akıl hastanesine yatırılan Claudel ömrünün geri kalan 30 yılını burada geçirmiştir. Bir kadına yaşattığı aşk hezeyanları neticesinde O'nu akıl hastanesine mahkum eden bir heykeltıraşın eserinin bugün aynı şekilde bir akıl hastanesinin bahçesinde bulunması, oldukça manidardır. Auguste Rodin'in mezarı Fransa Meudun'da bulunmakta olup, başucunda da Düşünen Adam durmaktadır.

Haberin Devamı