Yaşam Dut yaprağı mucizesi gerçek mi yoksa kandırmaca mı?

Dut yaprağı mucizesi gerçek mi yoksa kandırmaca mı?

Paylaş
Dut yaprağı mucizesi gerçek mi yoksa kandırmaca mı?

Her çeşidinde zengin besin öğesi içeren, bahar ve yaz aylarının en tatlı meyvelerden dut, son zamanlarda dut yaprağı çayı, dut yaprağı ekstresi gibi ticari formlarıyla da şifa kaynağı olarak gösteriliyor. Diyetisyen Dilan Dalgıç bu konuda merak edilenleri anlatıyor...

Her çeşidinde zengin besin öğesi içeren, bahar ve yaz aylarının en tatlı meyvelerden dut, son zamanlarda dut yaprağı çayı, dut yaprağı ekstresi gibi ticari formlarıyla da şifa kaynağı olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Ancak içeriğindeki DNJ (deoksinojirimisin) adlı bileşen sayesinde diyabetin iyileştirilmesi, kanda trigliserid ve kolesterol değerlerini azalttığını gösteren mucize haberler maalesef gerçeği yansıtmıyor.

DNJ, bağırsaklarda emilen karbonhidratların sindirimini geciktirmek ve bu sayede kan şekeri seviyesini yavaş artırma işlevi sayesinde ilaç sektöründe kullanılan bir bileşendir ama yapılan bilimsel çalışmalar dut yaprağı ekstresi ve dut yaprağı çayının diyabetli hastalara ve kan lipid düzeylerinin azaltılmasında önemli derecede yararı olmadığını gösteriyor.

Ancak meyvesi gibi yaprağı da vitamin ve mineral yönünden oldukça zengindir. Bu sayede antiinflamatuar etkisi ile enfeksiyonun azaltılmasına; antioksidan yönünden zengin olması sayesinde de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve kronik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Sonuç olarak herhangi bir hastalığı iyileştirmek yerine beslenmede çeşitliliğe yer vermek adına zaman zaman tüketilebilir. Unutmayın, tek başına hiçbir gıda mucize değildir.

DUT YAPRAĞI NASIL TÜKETMELİ?

1 tatlı kaşığı kurutulmuş dut yaprağını bir fincan önceden kaynamış suya ekleyip, 5-7 dakika demlenmesini bekleyerek tüketebilirsiniz.