Antalya Duvarlara sanat geliyor

Duvarlara sanat geliyor

Paylaş
Duvarlara sanat geliyor

Duvarlara sanat geliyor

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Antalya Kültür Sanat'ın (AKS) Mural Antalya projesiyle, 6 sanatçı tarafından şehrin 5 farklı noktasındaki bina duvarları sanat eserine dönüştürülüyor.

ATSO'nun Mural Antalya etkinliğinin tanıtımı AKS'de ATSO Başkanı Davut Çetin, Yönetim Kurulu üyeleri ve sanatçıların katılımıyla yapıldı. Şehir Plancıları Odası'nın desteklediği, Jotun Boya ile Öztürk Boya'nın sahibi Ahmet Öztürk'ün sponsor olduğu proje, 21 Haziran - 3 Temmuz tarihleri arasında Muratpaşa ilçesindeki AKS binası, Tolunaylar, Ömer Lütfi Yalçınkaya ve Yusuf Çıragöz iş merkezleriyle Süreyya Apartmanı'nda uygulanacak. Sanatçılar Gamze Yalçın, Ayşen Karakaya (Sisomoo), Roberto Rivadeneira, Kayıhan Fırat (No More Lies), Girayhan Gürbüz ve Emrah Man tarafından şehir merkezindeki bu 5 farklı noktanın 5 görkemli ama sessiz duvarı, sanat eserine dönüştürülecek.

Mural Antalya projesinde çağdaş kent sanatıyla Antalya'nın zengin doğası ve köklü kültürünü bir araya getirdiklerini belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, bu projeyle bir hayali gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Çetin, “ATSO başkanlığımın ilk günlerinden itibaren kent estetiği diyor ve kent estetiğinin bir unsuru olarak Antalya'da Mural sanatı eserleri görmeyi arz ediyordum. Bugün bu hayalimi ve bu sözlerimi de gerçeğe dönüştürmenin sevincini yaşıyorum" dedi.

SANAT KENTİ GÜZELLEŞTİRİR

Antalya'nın ekonomik ve sosyal yaşamını geliştirmenin en önemli araçlarından birinin sanat olduğunu kaydeden Çetin, “Antalya canlı, eğlenceli, keyifle yaşanan, keyifle tatil yapılan, güzel ve estetik bir kent olmalıdır. Hedefimiz kent turizmini geliştirmek, turizmi çeşitlendirmek, kültür turizmi, fuar turizmi, gastronomi, eğlence, spor amaçlı turizmi geliştirmektir. Fakat sanat sadece turist için değil, aynı zamanda kendimiz için, kendi halkımız için de gereklidir. Hepimiz Antalyalılar olarak kentimizi daha keyifli, daha eğlenceli yaşamalıyız. Sanat, hem kenti güzelleştirir hem mutlu bir toplum yaratır hem de kentin turizmine ve ticaretine katkı yapar" diye konuştu.

YENİ BİR ADIM ATILIYOR

Oda olarak AKS'yi kent kültürü ve ekonomisi için yaptıkları ve öncü olduğunu dile getiren Çetin, şunları söyledi:

“Kent estetiği ve sanat alanında yeni bir adım daha atıyoruz ve Antalya'da mural veya duvar resmi sanatında bir adım atıyoruz. Bu, mural sanatı adına küçük bir adım olabilir, ama Antalya'da estetik dönüşüm adına büyük bir adımdır. Kent estetiği, aslında şehir planlamasıyla, mimariyle, kent siluetiyle, yeşil peyzajla, kent mobilyalarıyla başlar ve maalesef Antalya bu konularda olması gereken yerde değildir. Plansızlık ve kuralsızlık nedeniyle beton kent görüntüsüne sahip olduk ve çok konuşmamıza rağmen bu konuda bir değişim başlatamadık. Yeni yaptığımız binalar halen beton ve demir yığını oluyor. Estetik probleminin aslında temel nedeni sanata uzak olmamızdır."

ARADAKİ DUVARLAR KALKACAK

Duvar bulma noktasında ise çok zorlandıklarını ve kamu binaları için izin alamadıklarını söyleyen Başkan Davut Çetin, “Mural Antalya estetik dönüşümle birlikte aramızdaki duvarları da ortadan kaldıracak. Mural Antalya'nın halkımıza, dünyaya şu mesajı vermesini de arzu ediyoruz. Biz duvarlara karşıyız, makamlarımızdan başlayarak, üyelerimizle, şehrimizle, insanımızla ve kültürümüzle aramızda olduğunu sanılan ya da aramıza çekilen tüm duvarları kaldıracağız; Onları sanatın, renklerin, gençliğin, özverinin ve özgürlüğün diliyle boyamaya, onları bir duvar olmaktan kurtarıp, diyalog, sağduyu, dostluk ve birliktelik haline getirmeye devam edeceğiz. Sanatın, emeğin, dünyada barış ve kardeşliğin, gençliğin karşısında sessiz ve ketum duran hiç bir duvar bırakmayalım, dokunalım sanat olsunlar" diye konuştu.

'SANATSAL ARMAĞANIMIZDIR'

Buradaki amacın güzel örnekler yaratmak ve ilham vermek olduğunu da belirten ATSO Başkanı, şu çağrıda bulundu:

“Bu bizim Antalya'ya yeni bir sanatsal armağanımızdır, bu murallar sevildiğinde belediyelerimiz, kamu kuruluşlarımız, firmalarımız, bina sahipleri de benzerlerini yapacaktır. Belediyelerimizin bu yönde projeleri olduğunu biliyoruz. Özellikle okul binalarımızda da bu projeler gereklidir, çünkü okullar soğuk, renksiz binalar olmamalıdır. Mural sanatı çocukların zihinlerini açar, estetik duygusu verir, yaratıcılıklarını geliştirir. Antalya'da kent estetiği sadece bizim değil, herkesin kaygısı olmalıdır. Çünkü kent estetiği kente değer katar, binaların değerini artırır, kentin turizmini ve ticaretini geliştirir. Bu tür projeler para meselesi değildir."

SANAT ETKİNLİKLERİ

Mural Antalya çerçevesinde bir haftalık süreçte yan etkinlikler de düzenlenecek. Bu etkinliklerde ise kamusal alan: tartışma alanı, Antalya'da 1970'ler ve kültür- sanat ortamı, kamusal alana kolektif dokunuşlar, mural ve grafitinin kültürel tarihi, örnekleri ve uluslararası deneyimleri, kültür endüstrisi ve kamusal alanda sanat sorunu, kamusal alanda sanatta heykel sorunu başlıklı söyleşiler yapılacak.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı