Sağlık Ebola aşısı Çin'de üretilecek

Ebola aşısı Çin'de üretilecek

Paylaş
Ebola aşısı Çin'de üretilecek

Çinli bir firma, bugüne kadar 11 bin 297 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Ebola için aşıda seri üretime başlayacağını açıkladı

Dünyadaki ölümcül virüslerin başında gelen Ebola için Çin’de aşı üretiminin başlayacağı belirtildi. Şinhua ajansının haberine göre; Çin Halk Kurtuluş Ordusu tarafından Ebola'ya karşı geliştirilen aşının seri üretimine başlanması planlanıyor.

Haberin Devamı

Merkezi ülkenin kuzeyindeki liman şehri Tiencin'de bulunan Cansino firmasının, seri üretim için sanayi üssü inşa etmeye başladığı belirtildi.

BAŞKA HASTALIKLARA AŞILAR DA ÜRETİLECEK

Projenin 317 milyon dolara mal olmasının ve 2018 yılının eylül ayında bitirilmesinin planlandığı ifade edildi. Diğer yandan, bu merkezde zatürre, menenjit ve tüberküloza karşı da aşılar üretileceği kaydedildi.

Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi, Ebola virüsünü yaklaşık 3 saat içinde teşhis edebilen testin üretimi için onay alındığını açıklanmıştı. Ebola virüsünün erken teşhisi, önlenmesi ve kontrolünde önemli bir rol oynaması beklenen testin, yüksek duyarlılığa sahip olduğu vurgulanmıştı. Pekin yönetimi, ülkede olası Ebola salgınını engellemek için özel bir korunma ve tedavi planı açıklamış, tüm sağlık kuruluşlarına, karşılaştıkları şüpheli durumları iki saat içinde bildirmeleri talimatı iletilmişti.

Haberin Devamı

EBOLA NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün 7 Ekim'de açıkladığı rapora göre; salgının başlamasından bu yana 11 bin 297 kişi Ebola nedeniyle yaşamını yitirdi. Yaklaşık bir milyon kişi ise karantina altında tutuluyor. Peki, Ebola nedir? Nasıl bulaşır? İşte yanıtı…

Ebola, ilk olarak bundan 39 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından aralık 2013’te Gine'de iki yaşında bir çocukta tespit edilen Ebola virüsü, Batı Afrika'da yeniden salgın şeklinde yayılmaya başladı. 2013 yılında Batı Afrika’da 3 binden fazla insanın ölmesine neden oldu. Ebola virüsü, insanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüs. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Ebola virüsü, adını Kongo'daki bir nehirden aldı. Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğu düşünülüyor. Virüslerin varlığı bu yarasaların coğrafi dağılımıyla örtüşüyor. Virüsün insanlara nasıl bulaştığı tam olarak bilinmemekle birlikte kaynağın yarasalar olduğu düşünülüyor. İnsandan insana geçiş çeşitli vücut sıvılarına (kan, kusmuk, idrar, dışkı, ter) direkt temas ile olabiliyor. Hastalık çoğunlukla Liberya Cumhuriyeti, Gine Cumhuriyeti, Sierra Leone Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda ve Kongo Cumhuriyeti'nde görülüyor.

Haberin Devamı

BELİRTİLER NELER?

Diğer tehlikeli virüsler gibi Ebola’da kanamalı ateş hastalığı sonucunda bağışıklık sisteminde çökme meydana getiriyor. Virüs vücuda girdikten sonra ortalama 5-10 gün içinde hastalık gelişmektedir. Hastalık tipik olarak ani başlangıçlı yüksek ateş, üşüme, titreme ve bitkinlik şeklinde başlıyor. Şiddetli baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve karın ağrısı, virüs kaptıktan birkaç gün içinde kendini gösteriyor. Hastalığın ilerleyen safhalarında, göz, burun, kulak, ağız ve rektumdan kan geliyor ve serum iğnesinin ciltte açtığı deliklerden kan akıyor. Ebola virüsü taşıyan insanlar en sonunda çoklu organ yetmezliğinden hayatlarını kaybediyor.

BAĞIŞIKLIĞI ÇÖKERTİYOR

Ebola virüsü, insanlarda bağışıklık sistemini çökerterek, vücut fonksiyonlarının çalışamaz hale gelmesine neden oluyor. Ebola virüsünün vücuttaki beyaz kan hücrelerini hızla yok ederek bağışıklık sistemini çökertmesi ve insan vücudunun virüse karşı savaşamaz hale gelmesi sonucu ise organların iflas etmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

AA