Sağlık Ebola kolayca bulaşabilecek şekilde mutasyon geçirmiş

Ebola kolayca bulaşabilecek şekilde mutasyon geçirmiş

Paylaş
Ebola kolayca bulaşabilecek şekilde mutasyon geçirmiş

Batı Afrika'da 11 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan salgına yol açan Ebola virüsünün, salgının ilk birkaç ayında insan dokularına kolaylıkla bulaşabilecek şekilde değişime uğradığı açıklandı

Nottingham ve Massachusetts üniversitelerinin yaptığı araştırmalarda yaklaşık 2 bin Ebola virüsü örneğinin genetik şifreleri incelendi. Araştırmada, virüsün yüzeyinde, insan hücrelerini daha kolay hedef almalarını sağlayan bir değişim fark edildi.

Massachusetts Üniversitesi Tıp Fakültesinden Profesör Jeremy Luban BBC'ye yaptığı açıklamada, bu mutasyonun Ebola virüsünü daha bulaşıcı hale getirdiğini belirterek "Bu salgının başında, muhtemelen üçüncü veya dördüncü ayında meydana geldi." ifadesini kullandı.

ÖLDÜRME OLASILIĞI DAHA YÜKSEK

Araştırmacılar mutasyona uğrayan Ebola virüsünün, insanlara bulaşmaya daha hazır hale gelirken asıl çıkış noktası olan meyve yarasalarına bulaşma kabiliyetinin azaldığını da bildirdi. Aynı zamanda mutasyona uğrayan virüsün bulaştığı kişilerin, orijinal haliyle enfekte olanlara göre hayatını kaybetme olasılığının daha yüksek olduğu görüldü.

Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 2014-2015 yıllarında patlak veren Ebola salgında 28 bin kişiye Ebola virüsü bulaşmış, 11 bin 310 kişi hayatını kaybetmişti.

AA

Haberin Devamı