Ekonomi ECB Başkanı: Yunanistan'da anlaşmaya varıldı

ECB Başkanı: Yunanistan'da anlaşmaya varıldı

Paylaş
ECB Başkanı: Yunanistan'da anlaşmaya varıldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'da yeni tasarruf planı üzerinde anlaşmaya varıldığını söyledi

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ECB’nin bilançosundaki Yunan tahvilleriyle ilgili nasıl tavır izleyecekleri konusunda birşey söyleyemeyeceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Draghi, ECB’nin Frankfurt’ta yapılan faiz toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, araştırmaların, Avro Bölgesi’nde bu yıl ekonomik faaliyetlerdeki istikrara ilişkin belirsizlikleri doğruladığını, ekonomik görünüm için yüksek belirsizlik ve aşağı yönlü risklerin sürdüğünü söyledi.
Para politikasının Avro Bölgesi’nin tümünde fiyat istikrarı sürdürmede temel olduğunu ifade eden Draghi, standart dışı para politikası önlemleriyle Avro Bölgesi’nde finansal sektörün işleyişine destek olmaya devam edeceklerini ve standart dışı önlemlerin geçici olduğunu belirtti.

Avro Bölgesi’nde geçen yıl dördüncü çeyrekte reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) çok zayıf olduğunu kaydeden Draghi, son iki ayda yapılan araştırmaların ekonomik faaliyetlerin istikrarı konusundaki belirsizlik işaretlerini gösterdiğini vurguladı.

Haberin Devamı

"Avro Bölgesi’nde bu yıl ekonominin kademeli olarak toparlanmasını bekliyoruz" diyen Draghi, çok düşük kısa vadeli faiz oranları ve Avro Bölgesi finansal sektörünün işlemesine katkıda bulunmak için alınan bütün önlemlerin bölge ekonomisini desteklediğini kaydetti.

Draghi, küresel talep büyümesindeki baskıya rağmen, Avro Bölgesi borç piyasasında devam eden gerilimin ve bunun kredi koşullarına etkisinin yanı sıra finansal ve finansal olmayan sektörlerdeki bilanço düzeltme sürecinin, bölgenin büyüme hızına zarar vermeyi sürdürdüğünü söyledi.

Aşağı yönlü risklerin, emtia fiyatlarındaki tahmin edilen artıştan daha çok küresel ekonomideki muhtemel ters gelişmelerle, korumacı önlemlerle ve küresel dengesizliklerin düzensiz giderilmesiyle ilgili olduğuna dikkati çeken Draghi, ekonomik analizlerin fiyat baskılarının sınırlı kalması gerektiğini işaret ettiğini ve orta vadeli fiyat gelişmelerine ilişkin risklerin de dengeli kalacağını vurguladı.

Banka bilançolarının sağlamlığının ekonomiye zamanla uygun kredi sağlamada anahtar unsur olacağını belirten Draghi, bankaların sermaye artırımı planlarının uygulanmasının, Avro Bölgesi’nde ekonomik faaliyetlerin finansmanına zarar verecek gelişmelere yol açmayacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Draghi, yapısal reformlar ve mali disiplin birleşiminin sürdürülebilir büyümede uygun ortamı sağlamak ve güvenin desteklenmesinde temel olduğuna işaret etti.

Mali politikalara bakıldığında, Avro Bölgesi ülkelerinin mali sürdürülebilirliği sağlamak için ellerinden geleni yapmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan Draghi, bunun 2012 yılı için açıkladıkları mali hedeflere bağlı kalacak bütün ülkeler için temel olduğunu bildirdi.