Gündem Edirne sular altında

Edirne sular altında

Paylaş
Edirne sular altında

Bulgaristan'daki barajın yıkılmasından sonra başlayan sel felaketinde ölenlerin sayısı 9'a çıktı. Ülkede ulusal yas ilan edildi. Edirne'de iki nehir taşarak birleşti. Felaket sürüyor

Bulgaristan’ın güneyinde Haskovo bölgesinde, Harmanli ve Lübimets şehirleri arasında bulunan İvanovo barajının duvarının bir bölümünün çökmesiyle başlayan ve Meriç ile Arda nehirlerinin yataklarından taşmasıyla boyutu artan sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 9’a çıktı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1000 ev ve işyerinin sular altında kaldığı bölgede tahliye ve kurtarma çalışmaları sürerken hükümet ulusal yas ilan etti. Ulusal yas dolayısıyla yarın ülkedeki tüm bayraklar yarıya indirilerek sel felaketinde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşunda bulunulacak.

Bulgaristan Bölgesel Geliştirme Bakanlığı Harmanlı, Kırcaali ve Svilengrad bölgelerinde irili ufaklı 50’ye yakın barajda su seviyesinin tehlike sınırının üzerine çıktığını açıkladı. Bu barajlarda, taşma tehlikesine karşı kapakların açılarak nehir yataklarına kontrollü olarak su verildiği bildirildi.

Edirne’deki Meriç ve Tunca Nehri’nin taşarak çevresini sular altında bıraktı. Tarihi köprüler ile tarihi Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı er meydanı ve Balkan şehitliğinin tamamı sular altında kaldı.

Haberin Devamı

Yunanistan’a açılan Pazarkule Gümrük Kapısı’ndan sonra birbirine paralel akan Meriç ve Tunca nehirleri tek nehir gibi akmaya başladı. Geceden itibaren su seviyesinin yükselmesi sonucu nehirlerin kenarında yer alan 54’üncü Mekanize Tugay Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Trakya Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir un fabrikası sular altında kaldı.

Meriç kıyısında bulunan sosyal tesisler su altında kalırken, suların E-80 karayoluna taşması sonucu Kapıkule Gümrük Kapısı araç giriş- çıkışına kapatıldı.

Yetkililer yağışların üç gün daha devam edeceğini hatırlatarak Bulgaristan-Türkiye-Yunanistan sınır bölgesinin büyük tehdit altında olduğunu söyledi. Uzmanlar, havaların ısınmasın da tehdit oluşturacağı, eriyen karların nehirlerdeki su seviyesinin uzun süre yükselmesine yol açacağı görüşünde birleşiyor.

KARAAĞAÇ MAHALLESİ’NDE OKULLAR YARIN DA TATİL


Taşkın nedeniyle Meriç Nehri’nin diğer tarafındaki Karaağaç Mahallesi’ndeki resmi kurumlar ile 772 öğrencinin öğrenim gördüğü Karaağaç Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Mustafa Necati İlköğretim Okulu ve Süleyman Demirel Fen Lisesi bugün olduğu gibi yarın da tatil edildi.

A.A./ DHA