Gündem Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı!

Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı!

Paylaş
Edirne'de buğday ekili tarlalarda virüs alarmı!

Edirne'de 1 milyon 200 bin dekarlık arazide ekili buğday, henüz cinsi tespit edilemeyen virüs nedeniyle erken sararmaya başladı. Üreticiler alarma geçti

Edirneli buğday üreticilerinin tarlalarına bugüne kadar pas hastalığına benzeyen daha önce hiç karşılaşmadıkları bir hastalık etkili olmaya başladı. Buğday da erken ekim yapılan tarlalarda görülen, sarı pas hastalığına benzeyen virüs son 10 gündür tüm bölgede etkili oldu. Edirne Orhaniye Köyü’nden buğday üreticisi Hüseyin Bağya “Ben 60 yaşındayım böyle bir hastalık görmedim. Bunun adını virüs diyorlar tüm ilaçları kullandık ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Buğdaylar tarlada erken sarardı, uzaması durdu. Başak gelişimini engellemesi nedeniyle verimin düşeceğini söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, yapılan ilaçlı mücadeleden sonuç alamadıklarını anlattı. Edirne’de 1 milyon 200 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldığını anlatan Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz tarlalardan alınan örneklerin incelenmek ve hastalığın tespit edilmesi amacıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne gönderdiklerini söyledi.

Kış aylarının sıcak geçmesinin hastalıkta etkili olduğunu düşündüklerini kaydeden Başkan Yorulmaz, “Edirne’den başlayarak tüm Marmara bölgesinde etkili olup hastalık Türkiye’nin yüzde 20 buğday üretiminin gerçekleştiği Edirne ve ardından Tekirdağ ile Kırklareli de de görüldü. Hastalık ilk kez geçtiğimiz yıl Bulgaristan sınırındaki Sırpsındığı Köyü’nde görülmüştü” dedi.

Haberin Devamı

ÜRETİCİLER TEDİRGİN

Edirne merkeze bağlı Karakasımköyü Sulama Kooperatifi Başkanı Ali Bağcı, köylerinde 6 bin dekar ekili buğdayın tehlikede olduğunu söyleyerek, “Daha önce görmediğimiz bu hastalık karşısında elimiz kolumuz bağlı. Bölgemizde havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak gitmesi nedeniyle, ekili arazilere dadanan bir çeşit kör sinekten bu hastalığın olduğunu tahmin ediyoruz” dedi.

'BEN 60 YAŞINDAYIM BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM'

Edirne Orhaniye Köyü’nden buğday üreticisi Hüseyin Bağya ise “Ben 60 yaşındayım böyle bir hastalık görmedim. Bunun adını virüs diyorlar tüm ilaçları kullandık ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize bu hastalık yüzünden buğdayı hasat edemeyiz” dedi. Öte yandan Edirne Tarım İl Müdürlüğü buğdayda görülen hastalıkla ilgili bölgede inceleme başlattığı öğrenildi. DHA