Merkez Edirne’de tiyatro sahnesinde engelli farkındalığı

Edirne’de tiyatro sahnesinde engelli farkındalığı

Paylaş
Edirne’de tiyatro sahnesinde engelli farkındalığı

Edirne’de tiyatro sahnesinde engelli farkındalığı

Olgay GÜLER / EDİRNE, (DHA)- EDİRNE Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp’in öncülüğünde, kentte faaliyet gösteren özel eğitim okulları ve sosyal yaşam merkezleri tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenlendi. Etkinlikte, engelli öğrenciler tarafından sahnelenen tiyatro gösterisi ve koro performansları büyük beğeni topladı.

Halk Eğitim Merkezi Mimar Kemaleddin Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen programla, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla farkındalık etkiliği yapıldı. Vali Ekrem Canalp ve eşi Dr. Ayten Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kurum müdürleri, aileler ve özel gereksinimli bireylerin katıldığı etkinlikte, engelli öğrencilerin sahneye koyduğu tiyatro gösterisi ve koro performansı beğeni topladı.

“HAK ETTİKLERİ YAŞAMI VERMEK, HEPİMİZİN GÖREVİ”

Programda açılış konuşmasını yapan Faika Erkurt Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Emine Esra Madalı, 3 Aralık tarihinin Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında aldığı karar sonrası Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edildiğini belirtti. Türkiye’de yaklaşık her 100 evden 5’inde özel gereksinimli bir birey yaşadığını söyleyen Madalı; “Özel gereksinimli bireylerin, insan onuruna yakışır bir şekilde hizmet almasını sağlamak, yapamadıklarını değil, yapabildikleri becerileri geliştirmek ve sosyal hayata uyum sağlamaları noktasında bütün kurumlar üzerine düşeni yapmalıdır. Toplum olarak özel gereksinimli bireylere hak ettikleri yaşam şartlarını vermek, hepimizin görevi olmalıdır. 21’inci yüzyıl dünyasında başarısızlığın ve yetersizliğin nedeni, özel gereksinimli olma durumu değildir, engellenme durumudur” dedi.

“OĞLUM BANA TÜM GÜZELLİKLERİ GÖSTERDİ”

Veliler adına konuşan Pervin Çelebi ise, her bireyi birçok farklı hikâyelerden oluştuğunu ifade ederek; “Oğlum, bana hayatını öğretti, bana hayat madalyonunun diğer yüzünü gösterdi. Oğlum bana unuttuğum tüm güzellikleri, sağlığı, doğayı, empati ve gerçeği gösterdi. Herkes, hayatta en iyisini hak ettiğini düşünüyor. Ancak her zaman, her şey insanın istediği ya da hak ettiğini düşündüğü gibi olmayabilir. Önemli olan eşlerin, tüm ailenin bu zor zamanlarda da birlikte olabilmesidir” diye konuştu.

ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN GÖSTERİLERİ BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Çelebi’nin konuşmasının ardından programda Sosyal Yaşam Merkezi, Şehit Öğretmen Adnan Tunca Özel Eğitim Uygulama Okulu ve Faika Erkurt Özel Eğitim Ortaokulu işbirliği ile hazırlanan down sendromlu öğrenciler, tiyatro gösterisini sundular. Down sendromlu öğrenciler, gösteride sıra gecesi canlandırırken; türküler eşliğinde hem oynadılar, hem de çiğ köfte yoğurdular. Geleneksel kıyafetlerle rengârenk görüntüler sergileyen öğrenciler katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Programda ayrıca Faika Erkurt Özel Eğitim İlkokulu ritim grubu, Lala Şahinpaşa Ortaokulu özel eğitim sınıfı, 2. Beyazıt Özel Eğitim Uygulama Okulu ritim grubu, Faika Erkurt Özel Eğitim Ortaokulu ve Şehit Öğretmen Adnan Tunca Özel Eğitim Uygulama Okulu korosu gösterilerini sundular. Program, ödül töreni ile sona erdi.

Haberin Devamı