Gündem Edirne'deki Büyük Sinagog'da, 41 yıl sonra düğün heyacanı

Edirne'deki Büyük Sinagog'da, 41 yıl sonra düğün heyacanı

Paylaş
Edirne'deki Büyük Sinagog'da, 41 yıl sonra  düğün heyacanı

Edirne Büyük Sinagog, 41 yıl sonra yeniden düğün merasimine ev sahipliği yapacak. Musevi Cemaati'nin Edirne'deki tek temsilcisi işadamı Rifat Mitrani'nin eşi Sara Mitrani ile evlendiği sinagogda bu kez ailenin kızları Güneş Mitrani ile İstanbul Musevi cemaatinden, Anita ve Selim Esentürk'ün oğulları Harun Erentürk için düğün töreni düzenlenecek

Edirne’de 1492 yılında, Osmanlıya sığınan Museviler için yapılan, 1983 yılına kadar hizmet veren ardından da yıkılan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarılan Avrupa’nın en büyük, dünyanın 3’üncü büyük sinagogun da 41 yıl aranın ardından düğün yapılacak.

Haberin Devamı

Güneş Mitrani - Harun Erentürk çifti Büyük Sinagog'da evlenecek

Edirne Dilaverbey Mahallesi’nde bulunan tarihi sinagogda 1975 yılında düğün merasimi ile eşi Sara ile evlenen 67 yaşındaki Edirneli işadamı Rifat Mitrani küçük kızları Güneş Mitrani’nin bu ay sonunda aynı sinogogda nikahlarının kıyılması kendisini heyecanlandırdığını söyledi.

Edirne’de doğup büyüdüğü mahallesinde bulunan sinagogda, kendisi gibi kızının da 41 yıl sonra aynı yerde evleneceğini söyleyen Mitrani, "Burası yıkılmamıştı daha. O zaman Edirne’de 100 Yahudi yaşıyordu. Nikahı kıydık. Ondan sonra burası yağmurdan, çalınan mallardan yıkıldı. 4-5 yıl önce Vakıflar ele aldı. Büyük paralar harcayarak bu eseri ayağa kaldırdı. Bu eser Edirneliler için çok önemli" dedi.

Haberin Devamı

Sara - Rifat Mitrani çifti 41 yıl önce aynı sinagogda evlenmişti.

Edirne’ye ailesinin 600 yıl önce yerleştiğini kendisinin de bu kentte doğup büyüdüğünü belirten Rifat Mitrani, "Böyle bir eserde kızımın da düğünümü yapmak istedim. Tabii büyüklerimiz de istedi. 29 Mayıs Pazar günü burada hem Musevilerin imam nikahı hem de belediye nikahı olacak. Kızım evleniyor.

Bu eserin ayağa kalkması, bu nikahın burada yapılması benim için çok heyecan verici" dedi. Sinagogda düzenlenecek düğün törenine İstanbul’dan çok sayıda Musevi cemaati üyesinin katılması bekleniyor.

VALİ SERT KONUŞMUŞ SONRA DA AÇILIŞA KATILMIŞTI

Büyük Sinagog'da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan restorasyonun ardından geçen yıl 26 Mart'ta, 46 yıl sonra ilk kez ibadet edilmişti.

Sinagog'un açılışına daha önce İsrail'in Mescid-i Aksa'ya saldırısı nedeniyle "Sinagog olmasına izin vermeyeceğim, müze olacak" diyen ve ardından özür dileyerek geri adım atan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de katılmıştı.

Ali Can ZERAY/DHA