Yaşam Efsane caz piyanisti Brubeck öldü

Efsane caz piyanisti Brubeck öldü

Paylaş
Efsane caz piyanisti Brubeck öldü

Büyük caz piyanisti ve besteci Dave Brubeck 91 yaşında, yaş gününden 1 gün önce yaşama veda etti. Brubeck, Türk müzisyenlerden etkilenerek de bir parça bestelemişti.

Menajeri Russell Gloyd Chicago Tribune gazetesine Brubeck'in dün sabah Connecticut'taki bir hastanede öldüğünü söyledi. Duke Ellington ve Ella Fitzgerald gibi caz efsaneleriyle müzik yapan Brubeck yaşasaydı bugün 92 yaşına girecekti.

Brubeck 1950 ve 60'larda Dave Brubeck Quartet ile büyük şöhret kazanmış albümleri milyonlarca satmıştı.

Grubun 1959'da ünlü piyanistin klasik müzik eğitiminin de katkısıyla yaptığı Time Out, caz müziğinde o zamana kadar görülmemiş karmaşıklıktaki yapısıyla caz tarihine geçti.

'TAKE FIVE' REKOR KIRDI


Bu albümden çıkarılan Take Five parçası dünya çapında bütün zamanların en çok satan caz single'ı oldu, yıllarca bir çok televizyon programında sinyal müziği olarak kullanıldı.

>> 'TAKE FIVE'I DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Ama Take Five albümde Brubeck'in bestelemediği tek parçaydı, besteyi Brubeck ile yıllarca çalışan saksafoncu Paul Desmond yapmıştı.

'BLUE RONDO A LA TURK'

Brubeck, bu muhteşem albümde, Türk sokak müzisyenlerinden esinlenerek bestelediği 'Blue Rondo a la Turk' isimli bir parçasına da yer vermişti. Brubeck, yolda rastladığı Türk müzisyenlere 'Bu çaldığınız ritim nedir?' diye sorunca, 'Sizin için blues neyse, bizim için de bu ritim odur' yanıtını almıştı..

>> TÜRKLERDEN ESİNLENDİĞİ PARÇA İÇİN TIKLAYINIZ

Brubeck dörtlüyü 1967'de bestelerine yoğunlaşmak amacıyla dağıttıysa da grup 1977'de Paul Desmond'un ölümüne kadar düzenli olarak biraraya gelip müzik yapmayı sürdürdü.

Brubeck farklı müzisyenlerle de çalıştı, sık sık üç oğlu da kendisiyle konserlere çıktı.

California'da doğan Brubeck bir zamanlar veteriner olmak istediğini ama annesinin piyano çalmasının kendisini müziğe yönelttiğini söylemişti.

PİYANOYLA ANA RAHMİNDE TANIŞMIŞ


Müzisyen bir keresinde piyano ile anne rahminde tanıştığını da söylemişti.

Klasik bir müzik eğitiminden geçen Dave Brubeck öğretmenlerinden Fransız besteci Darius Milhaud'un teşvikiyle caza yönelmişti.

Brubeck 250 civarında caz parçası ve şarkı besteledi.

Sanatçı geride eşi Iola, 4 oğlu 1 kızı ve torunlarını bıraktı.


Haberin Devamı