İzmir Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden 2021’de rekor ihracat beklentisi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden 2021’de rekor ihracat beklentisi

Paylaş
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden 2021’de rekor ihracat beklentisi

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden 2021’de rekor ihracat beklentisi

EGE Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, bu yılın ilk ayındaki artış ivmesinin sürmesi durumunda 2021 yılını rekor ihracatla kapatmayı beklediklerini ifade etti.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Yönetim ve Denetim Kurulu’nun katılımıyla Ege İhracatçı Birlikleri 7. Kat Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında göreve geldikleri, 3 yıl boyunca gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi. Hayrettin Uçak, yapılan çalışmalar sayesinde 2017 yılının sonundan itibaren bugüne kadar ihracatı 300 milyon dolar arttırdıklarını açıkladı. İhracatın ilk kez 2020’de 1 milyar sınırını aştığını belirten Uçak, "2017 yılının sonunda 739 milyon dolar olan Birliğimiz yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatı, 2018 yılında yüzde 12 artışla 831 milyona, 2019 yılında yüzde 7 artışla 890 milyona ve nihayet 2020 yılının sonunda yüzde 17 oranında artışla 1 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Birliğimizin 54 yıllık tarihinde ilk kez 1 milyar dolar barajını üyelerimizle beraber aşmayı başardık. Böylece 2017 yılının sonundan bu yana ihracatımızı 300 milyon dolar artırmış olduk" dedi.
"İHRACATIMIZDAKİ ARTIŞ DEVAM ETTİ"
İhracattaki artışın devam etmesi durumunda 2021 yılını yeni bir rekorla kapatabileceklerini kaydeden Uçak, "2021 yılının ilk 5 aylık döneminde de ihracatımızdaki artış devam etti. Yüzde 16’lık artışla ihracatımızı 397 milyon dolara taşıdık. Geçtiğimiz aralık ayı sonunda yaptığımız basın toplantısında 2021 yılı sonu için 1 milyar 200 milyon dolarlık bir hedef koymuştuk. Bu artış ivmesiyle devam edersek, 2021 yılını da yeni bir rekorla kapatacağız. 2018 yılından bu yana hem üyelerimize daha yakın olmak için hem de ihraç ürünlerimizin tanıtımını yapmak için birçok icraat gerçekleştirmeye çalıştık" açıklamasında bulundu.
"YAŞANAN ZAMAN KAYBININ ÖNÜNE GEÇİLDİ"
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Ödül ise, Üye İlişkileri Timi ile 2018 yılından itibaren 800’ün üzerindeki üyenin belirli aralıklarla ziyaret edildiğini söyledi. Farklı ilçelerdeki denetimlere inspektörlerin İzmir’den görevlendirilmesinin neden olduğu zaman kaybını önlemek için yapılan girişimin sonuç verdiğini belirten Ödül, "İzmir dışında bulunan bazı ihracat bölgelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı inspektörleri İzmir’den görevlendiriliyordu. Bu ihracatçılar için büyük zaman kaybına yol açıyordu. Tarım ve Orman Bakanlığımızla görüştük. Şu anda hemen hemen her ilçedeki firmalarımıza kendi ilçesindeki inspektörler denetime gelmeye başladı ve sorunları çözüldü" dedi.
“PESTİSİTLERİN DOĞRU KULLANIMINI SAĞLIYORUZ”
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, gıda üreticileri ve ihracatçılarının tarladan çatala güvenli gıda üretip tüketicinin güvenini kazanmak için 'Gıda Güvenliği' ile ilgili adımları hızla attığını ifade etti. 'Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz’ isimli projeyi hayata geçirdiklerini vurgulayan Cengiz Balık, "Doğru zamanda doğru dozda doğru alet ve ekipmanla, son ilaçlama ve hasat zamanı arasındaki süreye uygun, hedef organizmaya yönelik’ uygulamalar yapılması gerekiyor. Aksi takdirde yapılacak olan pestisit uygulamalarında hem insan ve çevre sağlığına zarar vermiş oluyoruz hem de ihracatımızın gerçekleşmesine engel oluyoruz. Biz de bu projeyle üretim alanlarından numuneler alarak pestisitlerin doğru kullanımını sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.
Projeyle ihracatın yoğun olduğu çekirdeksiz sofralık üzüm, kiraz, nar, şeftali, mandalina, çilek, domates, hıyar ve asma yaprağı ürünlerine yönelik pestisitlerin analizleri gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Cengiz Balık, "Projemize çilek bahçelerinden 1500 dekar alandan numuneler alarak başladık. Kalıntı değerleri, en büyük ihraç pazarlarımız Avrupa Birliği, Rusya ve kendi vatandaşlarımızın tüketimi için Türkiye’nin limitlerine uyumlu çıktı. Üreticimizin bu başarısı ihracatta da başarıyı getirdi. Avrupa Birliği mevzuatındaki birtakım eksiklikler sebebiyle ülkemizden ihraç edilen asma yaprakları ve yaprak sarmaları için mümkün olan en düşük kalıntı limitleri uygulanıyor. Asma yaprağındaki sonuçların da beklediğimiz gibi çıktığını söyleyebilirim" diye konuştu.
Diğer yönetim kurulu üyeleri de birlikte yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Eda Ebru NANECİ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı