Eğitim - Kariyer Barajsız üniversite için hazırlık tüyoları

Barajsız üniversite için hazırlık tüyoları

Paylaş
Barajsız üniversite için hazırlık tüyoları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18-19 Haziran’da yapılacak. Bu yıl 3 milyon 243 bin 425 kişinin başvurduğu YKS, merkezi sınav tarihindeki en büyük katılımlı üniversite sınavı olacak. Puan barajı uygulamasının kalkması ve katılımın artması, sınava iki ay kala hâlâ adayların kafasını karıştırıyor. Eğitim uzmanı Salim Uysal, adayları rahatlatacak önemli açıklamalar ve tavsiyelerde bulundu. // Sevim Büyüktaş Demir / sevim.demir@posta.com.tr

Puan baraj uygulamasının kalkması, geçmiş yıllarda sınava girip barajları geçemeyen adayları yeniden sınava başvuruya teşvik etti. Bu da 2022 yılındaki başvuruyu büyük ölçüde artırdı. Katılımın artması başarının da artıp yerleşmenin zorlaşacağı anlamına gelmiyor. Baştan sınava girme fikri olmayan ama barajların kaldırılması ile birlikte sınava girmeye karar veren çok sayıda aday var. Bunların da baraj düzeyinde puan alan adaylardan oluşması performansın artmayacağına işaret ediyor.

Haberin Devamı

TERCİHLERİ ETKİLEMEYECEK

Genel olarak önceki yıllarda kontenjanını dolduran ve taban puanı oluşan programlarda bir değişiklik yaşanmayacak. Tercih hakkı elde edecek yeni kitle, bu bölümlere yerleşmekte yine zorlanacak. Geçmişte barajlar için gereken performanstan daha iyi veya o performansa eşit bir sınav başarısı yakalaması gerekecek. Tercih yapacak aday sayısı artacak ama artan sayı başarı düzeyi daha düşük olan adaylardan oluşacak. Kaldırılan barajlara takılma sorunu yaşamayan adayların tercihlerini etkileyen bir durum yaşanmayacak.

SINAV BAŞARISI İÇİN ÖNERİLER

YENİ NESİL SORULARA ÇOK ÇALIŞIN

Adayların özellikle yeni nesil soru tiplerine iyi hazırlanmaları, işlem ve pratik becerilerini geliştirmeleri gerekiyor. Türkçe testlerinin de yeni sistemde etkinliği artırıldı. Özellikle TYT’de soruların yüzde 67’sini matematik ve Türkçe testleri oluşturuyor. Türkçe testlerinde de soru paragraflarının uzun oluşu, adayların okuma ve anlama hızını artırmaları yönünde bir ipucu veriyor.

Haberin Devamı

KALAN SÜREDE BAŞARINIZI ARTIRMAK MÜMKÜN

Adayların önünde iki aylık kısa sayılmayacak bir süreç var. Özellikle bu zamana kadar çalışıp da beklediği oranda performans farklılığı yaratamadığını düşünen adaylar, süreci kesintisiz sürdürmeli. Konular ilerleyip daha karışık hale geldikçe, süreç zorlaşıyor. Planlı, programlı ve istekli adaylar daha keyifli bir hazırlık süreci yürütüyor.

PUAN GETİRİSİ YÜKSEK OLAN DERSLERE ÖNCELİK VERİN

Adayların seçmek istedikleri yükseköğretim programı için kullanılacak puan türlerine katkısı fazla olan derslere daha ağırlık vermesi gerekiyor. Soru çıkma olasılığı yüksek olan konulara daha dikkatli ve özenli yaklaşmak gerekiyor.

TEKRARLARLA BİLGİLERİ PEKİŞTİRİN

Adaylar belli aralıklarla konu ve test üzerinden tekrar yapmalı. Eylül ve ekim ayında öğrenilmiş bir konuyu haziran ayında yapılacak sınavda doğru ve eksiksiz hatırlamak için bu tekrarlar önemli.

TEST TEKNİĞİNİZİ GELİŞTİRİN

Adayların sadece ders ve konuları bilmesi yetmiyor. Aynı zamanda o derslerin testlerini çözme becerisini de geliştirmeleri gerekiyor. Konuya çalışırken o dersin test özelliklerini de kavramaları ve test tekniği konusunda pratik kazanmaları puan ve sıralarda önde yer almayı sağlayan bir unsur.

Haberin Devamı

DENEME SINAVI ÇÖZÜN

Adayların öğrendikleri bilgileri ve kazandıkları test deneyimini, gerçek sınav koşullarının bir simülasyonu olan sınav denemelerinde uygulamaları gerekiyor. Belli aralıklarla yapılan deneme sınavları, sınav deneyimine olumlu yansıyan en önemli uygulamalar arasında. ÖSYM’nin özellikle 2018 ve sonrasında uyguladığı sınavların sorularını mutlaka gözden geçirin.

ŞEHİR EFSANESİ ‘BARAJLAR DÜŞTÜ SINAV SORULARI ZOR OLACAK

Barajların kaldırılması ile birlikte bir şehir efsanesi olarak gündeme gelen soruların daha zorlayıcı olacağı beklentisinin nesnel bir karşılığı yok. ÖSYM son yılların en zorlayıcı sınavını 2021’de uyguladı. Bu yıl uygulanacak sınavların barajların da kalkmasıyla birlikte daha zor olacağına dair kaygı yersiz. Geçen yıl özellikle matematik testlerinde oldukça eleştiri alan bir sınav süreci yaşanmıştı. Bu eleştirileri dikkate alması düşünülen ÖSYM’nin dengeli ve ölçme becerisi daha güçlü bir sınav hazırlaması bekleniyor.

Haberin Devamı

BU YIL NELER DEĞİŞTİ?

Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 135 dakika olan sınav süresi 30 dakika artırılarak 165 dakika oldu. Alan Yeterlilik Testi (AYT) için 180 dakika, Yabancı Dil Testi (YDT) için de 120 dakika olan sınav süresi değişmedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) puan barajı uygulamasını kaldırdığı için TYT’de Türkçe veya Temel Matematik testinin herhangi birinden 0.50 (yarım) net yapan adayların TYT puanları hesaplanacak.

AYT’ye giren adaylar için Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlıklı puanlar hesaplanıyor. Bu üç puan türünde de 180 olan baraj, YÖK kararıyla kaldırıldı. TYT’de 150 puanı geçme zorunluluğu kalmadı. Dil puanında da baraj kaldırıldı.

Yabancı Dil Testi’nden 0.50 (yarım) net yapan tüm adayların dil puanları hesaplanacak ve tercih hakkı elde edecekler.

TYT’de Türkçe veya matematikten yarım net yapan aday iki yıllık programları tercih edebilecek. AYT testlerinde puanın hesaplanmasına kaynaklık eden iki testin en az birinden yarım net çıkaran aday o puan türündeki sıralama barajı olmayan 4 yıllık programları tercih hakkı kazanacak.

Haberin Devamı

Hukuk programında 125 bin olan sıralama barajı bu yıl 100 bine düşürüldü. Adayların tıp için 50 bin, diş hekimliği için 80 bin, eczacılık için 100 bin, mimarlık için 250 bin, mühendislik ve öğretmenlik programları için ise 300 binlik dilim içinde olması gerekiyor.