Eğitim - Kariyer Barajsız YKS için geri sayım başladı

Barajsız YKS için geri sayım başladı

Paylaş
Barajsız YKS için geri sayım başladı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 18-19 Haziran’da yapılacak. Bu yıl YKS’de iki önemli değişiklik yapıldı. Baraj puanları kaldırıldı ve Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika oldu. 3 milyon 234 binden fazla adayın başvuru yaptığı YKS’nin sonuçları da 20 Temmuz’da açıklanacak. // Sevim Büyüktaş DEMİR-Posta

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), 18-19 Haziran’da üç oturum halinde yapılacak. İlk oturum olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran’da saat 10.15’te düzenlenecek. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) 19 Haziran’da saat 10.15’te, üçüncü oturum Yabancı Dil Testi (YDT) ise aynı gün saat 15.45’te başlayacak. Adayların oturum başlamadan 15 dakika önce sınav binasında olması gerekiyor. Saat 10.00’dan sonra gelen adaylar, sınav binalarına alınmayacak.

Haberin Devamı

TYT’YE REKOR KATILIM

En çok adayın katıldığı TYT’nin 135 dakika olan sınav süresi, bu yıl 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak ve adaylara 120 soru yöneltilecek. AYT’de 160 soru için adaylara 180 dakika, YDT’de ise 80 soru için 120 dakika süre verilecek. TYT’ye 3 milyon 234 bin 409, AYT’ye 2 milyon 56 bin 512, YDT’ye ise 168 bin 430 kişi başvurdu. Adaylar sınava giriş belgelerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinebilecek. Sınava giriş belgesi ve fotoğraflı, geçerli kimlik belgesi olmadan adaylar sınava alınmayacak.

BARAJLAR KALDIRILMIŞTI

YKS’de önlisans ve lisans programlarını tercihte baraj puanı uygulaması kaldırılmıştı. Bu düzenlemeyle YKS’ye giren ve puanı hesaplanan tüm adaylar, üniversite tercihi yapabilecek. Daha önce SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanın hesaplanması için TYT’de 150 puan barajı, yerleştirme puanlarının hesaplanması için de 180 sınav puanı barajı uygulanıyordu. Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

Haberin Devamı

200 PUAN UYGULAMASI

TYT sınav puanının hesaplanması için temel matematik testi veya Türkçe testinden 0.5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı devam edecek. TYT puanı olmayan adayların, AYT veya YDT’ye girmiş olsalar da puanları hesaplanmayacak. 2021-TYT puanı 200 ve üzeri olanlar, istedikleri takdirde 2022-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-TYT puanını 2022-YKS yerleştirmelerinde kullanabilecek. Ancak bu uygulama bu yıldan sonra artık geçerli olmayacak. Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında başarı sıralaması şartı devam edecek.

SINAV İÇİN TAVSİYELER

Bahçeşehir Koleji PDR Koordinatörü Sibel Durak, YKS’ye girecek öğrencilere sınav öncesi ve sınav sırasında heyecanlarını ve kaygılarını azaltacak önerilerde bulundu.

Sınavdan birkaç gün önce öğrenmeyle ilgili hazırlıklarınızı bitirmeye çalışın. Adaylar, ders çalışarak kendini daha iyi hissedecekse son güne kadar çalışmayı sürdürebilir. Bu çalışma sırasında yeni bir konu öğrenmeye çalışmak yerine, son birkaç günü tekrar ve test çözmeye ayırmak yararlı olur. Sınav öncesindeki günü normal bir gün gibi geçirin. Normalde yaptığınız faaliyetler dışında bir şey yapmayın.

Haberin Devamı

Açık havada yürüyüş rahatlamanıza faydalı olabilir. Midenizi rahatsız edebilecek farklı yemekler, ertesi gün sınav performansını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle dışarıda yememeye özen gösterin. Konuşma ve davranışları ile sınava yönelik kaygılanmanıza neden olan insanlarla mümkünse görüşmeyin. Görüşmek zorundaysanız da onlarla sınavla ilgili konuşmayın. Sınav sabahı dengeli bir kahvaltı yapın.

Sınav öncesi çok fazla çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlar kullanmaktan kaçının.

Sınav sırasında zihninizin yorulduğunu hissediyorsanız ya da aynı soruyu tekrar tekrar okumaya başladıysan, tekrar sınav salonundaki uzak bir noktaya bak; burnundan derin bir nefes alıp ağzından bu nefesi yavaşça ver. Yapabileceğini düşündüğün bir sorudan devam et. Ya da 5-10 saniye gözlerini kapa ve alnına hafifçe masaj yaparak kendini toparla. 

Haberin Devamı