Eğitim - Kariyer KPSS lisans sınavı iptal mi olacak? İptal olursa ne olur? Yeni KPSS lisans sınavı ne zaman yapılır?

KPSS lisans sınavı iptal mi olacak? İptal olursa ne olur? Yeni KPSS lisans sınavı ne zaman yapılır?

Paylaş
KPSS lisans sınavı iptal mi olacak? İptal olursa ne olur? Yeni KPSS lisans sınavı ne zaman yapılır?

KPSS lisans sınavı 31 Temmuz 2022 tarihinde yurt genelinde 1 milyondan fazla adayın katılımıyla gerçekleşti. Sınavdan kısa süre ise sosyal medyada bazı soruların bir yayınevinin deneme sorularıyla aynı olduğu iddia edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, DDK’ye konuyu inceleme talimatı verdi. Gündemi sarsan iddiaların ardından KPSS lisans sınavı iptal mi olacak? İptal olursa ne olur? Yeni KPSS lisans sınavı ne zaman yapılır? soruları araştırılmaya başlandı…

KPSS lisans sınavı sorularını sızdırıldığı iddiası büyük yankı buldu. ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alınırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme yapma talimatı verdi. DDK Başkanı Yunus Arıncı “Problemli bir durum var gözüküyor.” şeklinde açıklamada bulundu. Peki, KPSS lisans sınavı iptal mi olacak? İptal olursa ne olur? Yeni KPSS lisans sınavı ne zaman yapılır? İşte detaylar…

Haberin Devamı

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

2022 KPSS lisans sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü gerçekleşti. Sınavın ardından soru ve cevapların bir kısmı ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden yayımlandı. Sonrasında ise sosyal medyada bazı soruların bir yayın grubunun deneme sınavları ilse aynı olduğu iddia edildi.

KPSS sorularının sızdırıldığı iddiaları bir anda gündemin ilk sırasına otururken ÖSYM’den açıklama gecikmedi.

Kurumdan yapılan açıklamada, “2022 KPSS Lisans Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı ile Eğitim Bilimleri Sınavı 31 Temmuz 2022 Pazar günü sabah ve öğleden sonra oturumlarında güvenli bir biçimde gerçekleştirilmiştir.

Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı sorularıyla aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır. 

Haberin Devamı

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.” ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gündemi sarsan iddiaya kayıtsız kalmadı ve çalışma başlatılması talimatını verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan aynı zamanda açıklamasında “Devlet Denetleme Kurulumuzun 2022 KPSS ile ilgili yapacağı inceleme sonucunda elde edilen veriler titizlikle değerlendirilecek, gerekli adımlar ivedilikle atılacaktır. 

Tek bir evladımızın dahi mağdur olmasına asla müsaade etmeyiz.” dedi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, yaşanan gelişmelerin ardından 3 Ağustos 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevinden alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatının ardından Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı müfettişlerin 3 Ağustos 2022 Çarşamba günü ÖSYM'ye gideceğini duyurdu ve ''Rapor Cumhurbaşkanı Erdoğan'a arz edilecek. Problemli bir durum var gözüküyor'' şeklinde konuştu.

KPSS LİSANS SINAVI İPTAL Mİ OLACAK?

Şu an için KPSS’nin iptal olup olmayacağına dair kesin bir ifade kullanmak mümkün değil. Diğer yandan CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş canlı yayında KPSS sınavındaki iddialara ilişkin süreci ve atılacak adımları anlattı.

"SORULARI HAZIRLAYAN KİŞİLER İNCELENECEK"

Türkeş, Devlet Denetleme Kurulu'nun incelemesine ilişkin " Öncelikle ekipler oluşturulacak. Bir ekip ÖSYM'ye gidecek. Diğer ekip ise söz konusu yayınevine gidecek. Soru veri tabanı incelenecek, soruları hazırlayan kişiler incelenecek. Ve iddiaların merkezindeki yayınevinin ÖSYM'den bir ihale alıp almadığına bakılacak. Bu sürecin çok sürmesi beklenmiyor" dedi.

Haberin Devamı

BU HAFTA SONU SINAV OLACAK MI?

Türkeş, "İlk sınav önümüzdeki hafta sonu, diğeri de sonraki hafta sonu. Bu hafta sonu sınav olacak mı? ÖSYM denetimle birlikte gelen süreçte bir karar verilecek ama önümüzdeki KPSS sınavlarıyla ilgili bir adım atılacak mı bu da merak ediliyor. Tüm gün boyunca da siyasetin gündeminin bu olması bekleniyor" ifadelerini kullandı.