Lise tercih maratonu başladı! Üst dilimde kıyasıya yarış

Hayallerindeki liseye yerleşmek isteyen binlerce öğrenci 24 Temmuz’a kadar tercihlerini yapacak. Sonuçlar 4 Ağustos’ta açıklanacak. Bu yıl 719 öğrencinin tam puan alması, özellikle İstanbul’un gözde liselerinde kontenjan yığılmasına yol açacak. Uzmanlar tercih listelerinde mutlaka alternatif seçeneklerin de yer alması gerektiğini vurguluyor.
SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR
Bu yıl 719 öğrencinin Liselere Geçis Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda tam puan alması, İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi ve Kabataş Lisesi gibi gözde okullarda ciddi bir yığılmaya yol açacak. Eğitimci Onur Soğuk, bu 3 okulun toplam kontenjanının tam puanlı öğrenci sayısının altında kaldığını hatırlatarak, “500 tam puanlı öğrenci bile bu okullardan birine yerleşemeyebilir. Bu kadar çok birincinin olduğu bir dönemde rekabet çok daha çetin geçecek” dedi. Soğuk’a göre üst yüzdelik dilimde yer alan öğrenciler, tercihlerde son derece dikkatli olmalı.
ORTA DİLİMDE RİSK YOK
“Bu gözde okulları mutlaka tercih listelerinde bulundursunlar. Ama 2’nci, 3’üncü alternatiflerini, daha alt yüzdelik dilimden ve yine iyi olan liselere de mutlaka tercih listelerinde yer versinler” diyen Soğuk, sadece hayal edilen okullara odaklanmanın riskli olacağını vurguladı. Üst yüzdelik dilimdeki bu sıkışıklığa karşın orta grupta risk beklenmediğini belirten Soğuk, “Özellikle yüzde 4 ve 5 dilimden sonra öğrenci lehine bir tablo var. Geçen yılki yüzdelik dilimler bu yıl da önemli bir referans olacak. Örneğin yüzde 6.5 dilimdeki bir öğrenci, geçen yılı yüzde 6 ya da 7’de kapatan bir liseyi büyük olasılıkla kazanır” dedi.
STRATEJİK TERCİH LİSTESİ
Tercih stratejisini anlatan Soğuk, “Kazanma şansının düşük olduğu 2 ya da 3 liseye tercih listesinde yer verilebilir. Ondan sonra öğrenci, kendi yüzdelik dilimine yakın olan liseleri tercih etmeli. Açıkta kalmamak için listenin son 3-4 sırasında, kendi yüzdelik diliminin daha aşağısında kalan liselere de yer verilmeli” dedi. Tercihlerde bu yıl okul kontenjanlarındaki değişikliklerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayan Soğuk, “Bazı fen ve Anadolu liselerinde kontenjanlar düştü. Örneğin, bir okulun kontenjanı 120’den 90’a düştüyse, o okulu kazanmak da zorlaşır. Bu nedenle öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerinin altındaki okulları da mutlaka listelerine eklemeli” diye konuştu.
TERCİH KURALLARI
Sınavla öğrenci olan liseler için tercihler, sınav sonuç belgesinde yer alan ‘Genel Yüzdelik Dilim’e göre yapılacak ve tercih işlemleri e-okul sistemi üzerinden gerçekleştirilecek. Okul müdürlükleri, tercihi elektronik ortamda onayladığında süreç tamamlanacak. Onaylanmayan tercihler geçersiz sayılacak.
Öğrenciler; ‘merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar’, ‘yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar’ ve ‘pansiyonlu okullar’ olmak üzere 3 grupta tercih yapabilecek. Sınava girmeyen öğrencilerin ise sadece yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar için tercih hakkı bulunuyor.
Tercih sürecinde ilk adım yerel yerleştirme olacak. Öğrenciler, ilk 3 tercihini kayıt alanından olmak şartıyla en fazla 5 okul tercih edebilecek. Aynı okul türünden en fazla 3 okul seçilebilecek. Yerel tercih yapmayan öğrencilere sınavla öğrenci alan okullar ekranı açılmayacak.
Sınavla öğrenci alan okullarda en fazla 10 okul, pansiyonlu okullarda ise en fazla 5 okul tercih edilebilecek. Böylece toplamda 20 tercih hakkı olacak. Sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleşilirse yerel tercihler dikkate alınmayacak.
Yerel yerleştirmede, öğrencilerin okul başarı puanı (OBP) ve özürsüz devamsızlık gün sayısı gibi kriterler etkili olacak. Okul puanı yüksek ve devamsızlığı az olan öğrenciler öncelikli yerleşecek.
Bir özel okula kesin kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.
PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?
Sınavla öğrenci alan okullarda puan eşitliği durumunda şu sıralama uygulanacak: 1- Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü 2- Sırasıyla 8, 7 ve 6’ncı sınıf yıl sonu başarı puanı (YBP) üstünlüğü 3- 8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı 4- Tercih önceliği 5- Yaşı küçük olan öğrenciye öncelik

KONTENJANLAR DÜŞTÜ
Bu yıl sınavla öğrenci alan liselerin kontenjanı geçen yıla göre azaldı. Geçen yıl deprem bölgesi hariç toplam kontenjan 203 bin 578 iken, bu yıl 201 bin 417’ye düştü. Özellikle fen liselerinde 360, sosyal bilimler liselerinde 120, Anadolu liselerinde 3 bin 600 kontenjan azaldı. Buna karşılık Anadolu imam hatip liselerinde 856, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 1063 kontenjan artışı var.



