Eğitim - Kariyer MEB'den flaş karar! Hepsi tek tek açıklandı: Aday öğretmenlik geliyor

MEB'den flaş karar! Hepsi tek tek açıklandı: Aday öğretmenlik geliyor

Paylaş
MEB'den flaş karar! Hepsi tek tek açıklandı: Aday öğretmenlik geliyor

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) flaş karar! Dün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre öğretmenlik artık üçe ayrılıyor. Öğretmen olmak için de şartlar sil baştan değişiyor. Artık öğretmen olmak isteyenler önce aday öğretmen olacak. Süresini tamamlayanlar öğretmenliğe geçiş yapabilecek. Öğretmenler ayrıca uzman öğretmen ve başöğretmen olarak da görev yapabilecek. Maaşları ve emeklilik hakları da statüsüne göre değişecek. İşte detaylar...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’ dün Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; artık aday öğretmenlik süresini tamamlayanlar öğretmen olabilecek. Öğretmenler, ‘uzman öğretmen’ ve ‘başöğretmen’ olarak kariyer yapabilecek. İşte yeni düzenlemeler...

Haberin Devamı

ADAY ÖĞRETMENLİK GELİYOR

  • Aday öğretmenlerin adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamayacak. Bu süreçte aday öğretmenler, Yetiştirme Programı’na tabi tutulacak. Aday öğretmenlerin bu programa katılmaları zorunlu olacak.
  • Yetiştirme Programı’nı tamamlayan aday öğretmenler, öğretmen olacak.
  • Öğretmenlik; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılacak.

EN AZ 10 YIL HİZMET

  • Uzman öğretmenliğe en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlayan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan öğretmenler başvurabilecek.
  • Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı’nı tamamlayan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenler başvurabilecek.

SINAVDA 70 PUAN

  • Lisansüstü eğitimini tamamlayan öğretmenler, uzman öğretmen unvanı için öngörülen; doktora eğitimini tamamlayan uzman öğretmenler ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.
  • Özel öğretim kurumları ile Bakanlık dışındaki kamu kurumlarında görev yapanlardan gerekli şartları taşıyanlar, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için düzenlenecek eğitim programına ve yazılı sınava başvuru yapabilecek.
  • Yazılı sınav yılda bir defa yapılacak. Bu sınavlarda 100 üzerinden 70 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılacak.

SINAV TAKVİMİ BUGÜN AÇIKLANACAK

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer “Eğitim tarihimizde ilk defa öğretmenlere mahsus bir kanun gerçekleşti ve ilk defa öğretmenlik bir kariyer mesleği haline geldi. Yönetmeliğimiz yayınlandı. Yarın (bugün) yönetmelikte bahsi geçen uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili eğitim programını ve sınav takvimini paylaşacağız ve 2022 bitmeden süreci nihayete erdireceğiz” dedi.