Üniversiteyi kazanamayanlara 5 alternatif yol
Üniversite adaylarının katıldığı YKS kapsamında 25 Temmuz 2 Ağustos arasında yapılan tercih işlemleri, ÖSYM’nin kararıyla yarın saat 23.59’a kadar uzatıldı. Sınav sonuçlarının 15 Ağustos’a kadar açıklanması bekleniyor. İstediği bölüme yerleşemeyen ya da hiçbir bölümü kazanamayan adayların önünde 5 seçenek var. İşte o seçenekler...
Sevim Büyüktaş Demir / Eğitim
1) EK YERLEŞTİRME ŞANSI
Bir yükseköğretim programını kazanamayan adaylar için ‘ek yerleştirme’ imkanı bulunuyor. Herhangi bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 19-23 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversiteler tarafından Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2024-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek.
2) YURTDIŞINDA ÖĞRENİM FIRSATI
Üniversiteyi kazanamayan adayların en çok tercih ettiği seçeneklerden biri de yurtdışı öğrenim. Eğitim koşulları ülkeden ülkeye değişse de başvurular genellikle yaz ve kış olmak üzere iki dönemde yapılıyor. Amerika ve İngiltere, üniversite eğitimi için en çok tercih edilen ülkeler. Son dönemde Avustralya, Kanada ve İtalya tercihleri de öne çıktı. Ayrıca hem ekonomik hem de dünya sıralamalarında çok iyi üniversitelere sahip ülkelerde de sınavsız üniversite eğitimi almak mümkün. Ukrayna, Polonya, Belarus gibi ülkeler de alternatif olarak düşünülebilir. Okulların başvuru koşulları ile ilgili bilgiye web sitelerinden ulaşabilirsiniz.
3- SERTİFİKA PROGRAMLARI İLE UZMANLAŞMA
Sertifika programları, katılımcılara belirli bir alanda bilgi ve becerileri geliştirme, mesleki gelişim ve ilerleme fırsatı, istihdam olanakları artırma gibi avantajlar sunuyor. İşletme, sosyal medya yönetimi, veri analizi, pazarlama, finans, bilgi teknolojileri, sağlık hizmetleri, otelcilik ve dil becerileri gibi geniş bir yelpazede sertifika programları bulunuyor. Sertifika programları, genellikle yetkilendirilmiş kurumlar, üniversiteler, meslek kuruluşları veya eğitim kurumları tarafından sunuluyor. Yurtdışındaki üniversitelerin online sertifika programlarına da katılmanız mümkün. Sertifika programları, belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyenler için faydalı bir seçenek.
4- TEMATİK OKULLARLA KARİYER PLANI
Gastronomi ve moda gibi alanlarda açılan özel tematik okullar da tercih edilebilir. Ülkemizde ünlü şefler tarafından açılan gastronomi okulları, geleceğin şeflerini yetiştiriyor. Mutfak sanatlarında yurtdışı denilince akla gelen ilk ülkelerden biri İtalya. Sadece İngilizce bilmeniz halinde İtalya’da gastronomi eğitimi alabileceğiniz birçok devlet üniversitesi bulunuyor. Bunun sıra özel aşçılık okulları da var. İtalya, aynı zamanda moda okullarının da merkezi. Paris’te 2013 yılında kurulan ve dünya çapında en iyi kodlama okulu olarak bilinen Ecole 42, Türkiye Açık Kaynak Platformu aracılığıyla ülkemizde eğitim veriyor. 42İstanbul ve 42Kocaeli, bu kapsamda açılan Türkiye’nin yeni nesil kodlama ve bilgisayar bilimleri okulları. Yazılımcı olmak isteyenler bu okullara başvuru yapabilir. 42’ye katılabilmek için tamamlanması gereken 2 aşama var: Online sınav ve 26 günlük (yüz yüze) havuz eğitimi.
5- YENİDEN SINAV HAZIRLIĞI
Pek çok aday, hedeflediği programlara yerleşemeyeceğini düşündüğünden ya tercih yapmıyor ya da yerleşemeyince tekrar sınava girmeyi tercih ediyor. Aday öğrencinin öncelikle eksikliklerini, sınavda beklediği sonucu almasına engel olanları tespit edip, onlara ağırlık vermesi gerekiyor. Hemen ders çalışma temposuna girmek de doğru değil. Eylülün ilk ya da ikinci haftasından sonra planlama yaparak çalışma sürecine girilebilir. Dershaneler maddi anlamda zorlayıcı olursa, online platformlardaki videolu dersler aracılığıyla çalışma yapılabilir.
DEPREMZEDE ADAYLAR İÇİN GÜNCELLEME
ÖSYM takvimine göre, 25 Temmuz’da başlayan Yükseköretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih süreci, 2 Ağustos saat 23.59’da sona erecekti. Ancak ÖSYM, YKS tercih işlemlerinin tüm adaylar için yarın 23.59’a kadar uzatıldığını açıkladı. Deprem bölgesindeki illerdeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören ancak ikametleri o illerde olmayan adayların da depremzede aday kontenjanından yararlanabilmesine olanak tanındı. ÖSYM, bundan dolayı tercih süresinin uzatıldığını duyurdu.
- Uzmanından velilere öneriler! Doğru kırtasiye ürünü seçimi için püf noktalar
- Garanti BBVA üst yönetiminde değişiklik
- Mazerete Bağlı yer değiştirme başvurusu yapan tüm öğretmenlerin ataması yapıldı
- Türkiye'de herkes bu hatayı yapıyor! Yabancı dil öğrenmenin önündeki en büyük engel
- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Aliyev öncülüğünde açılan Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi'ne yoğun ilgi