Eğitim - Kariyer YKS tercihleri nasıl yapılır? YKS’de en çok kaç üniversite tercihi yapılabiliyor? Kaç tercih hakkı var?

YKS tercihleri nasıl yapılır? YKS’de en çok kaç üniversite tercihi yapılabiliyor? Kaç tercih hakkı var?

Paylaş
YKS tercihleri nasıl yapılır? YKS’de en çok kaç üniversite tercihi yapılabiliyor? Kaç tercih hakkı var?

YKS tercihleri 27 Temmuz 2022 Çarşamba günü itibariyle başladı. 18-19 Haziran tarihlerinde gerçekleşen 2022 YKS sınavının sonuçları 18 Temmuz’da açıklanmış, ÖSYM ön bilgilendirme amaçlı tercih kılavuzunu erişime açmıştı. Üniversite tercihlerinin başlamasıyla adayların ‘YKS tercihleri nasıl yapılır?’ ‘Kaç tercih hakkı var?’ ‘YKS’de en çok kaç üniversite tercihi yapılabiliyor?’ aramaları da yoğunluk kazandı…

YKS tercihleri için süreç bugün sabah başladı. 3 milyonun üzerinde aday 2022 YKS sınavı kapsamında Temel Yeterlilik Sınavı’na (TYT) katılırken, yaklaşık 2 milyon aday da Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) katılmıştı. 18 Temmuz 2022 Pazartesi günü itibariyle sonuçlar açıklandı. Kısa süre sonra da ÖSYM, üniversite taban puanları ve kontenjanlarının yer aldığı tercih kılavuzunu yayınladı. Tercihler ise 27 Temmuz Çarşamba günü başladı. Peki, YKS tercihleri nasıl yapılır? Kaç tercih hakkı var? YKS’de en çok kaç üniversite tercihi yapılabiliyor?  İşte yanıtı…

Haberin Devamı

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün YKS tercih tarihlerini açıkladı. Buna göre 2022 YKS tercihleri 27 Temmuz 5 Ağustos arasında yapılacak.

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

YKS tercihleri ÖSYM’nin resmi sitesi üzerinden T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılarak gerçekleştirilebilecek.

Uzmanlar adayların tercihte bulunurken, sadece puan veya sıralama odaklı değil, kendi kişisel ilgi alanları ve özelliklerine göre bir liste hazırlaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı. Bu düzenlemeyle bu yıl artık puanı hesaplanan tüm adaylar sisteme dahil edildi ve tercih yapabilir hale geldi.

Haberin Devamı

YKS’DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Üniversite tercihi yapacak adayların 24 tane tercih hakkı bulunuyor. Diğer yandan adaylar 24 tercih hakkının hepsini de kullanmak zorunda değil.

YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN