Eğitim - KariyerYKS'yi kazandıracak son aylar! Deneme sınavları altın değerinde

YKS'yi kazandıracak son aylar! Deneme sınavları altın değerinde

Paylaş
YKS'yi kazandıracak son aylar! Deneme sınavları altın değerinde

ÖSYM tarafından 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak YKS’ye 3.5 ay kaldı. Eğitimci Onur Soğuk, kalan sürede AYT konularına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte girilecek her bir deneme sınavı altın değerinde. Öğrenciler deneme sınavlarını ciddiye almalı. Denemelerde yapılan hatalar üzerinden konu tekrarları yapılmalı” dedi.

TYT’DE ALAN AYRIMI YOK

Haberin Devamı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) kapsamında, ilk olarak 21 Haziran Cumartesi Temel Yeterlilik Testi (TYT), 22 Haziran Pazar sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testi (AYT) öğleden sonraki oturumda da Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. Her adayın girmesinin zorunlu olduğu TYT; alan ayrımının olmadığı, bu nedenle her öğrencinin tüm sorulardan sorumlu olduğu bir test. TYT puanının hesaplanabilmesi için adaylar, Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0.5 ham puan almalı. TYT puanının, YKS puan türlerinin (SAY, SÖZ, EA, DİL) hesaplanmasındaki katkısı yüzde 40. TYT; okuma, yorum yapabilme ve analiz edebilme becerilerini ölçer. TYT’de Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacak. 120 soru için öğrencilere 165 dakika süre verilecek.

Haberin Devamı

‘SÜRE TUTARAK ÇALIŞIN’

Eğitimci Onur Soğuk, TYT ile ilgili öğrencilere şu önerilerde bulundu: “Öğrencilerin TYT konularını şimdiye kadar bitirmiş olmaları gerekiyor. Bundan sonra kalan sürede TYT ile ilgili özellikle Türkçe ve matematik derslerinde bol bol soru çözülmeli ve deneme yapılmalı. Öğrenciler TYT hazırlığı yaparken, süre tutarak çalışmalı. TYT’de zaman yönetimi çok önemli. TYT konuları için daha çok branş denemeleri yapılmalı. TYT’ye girecek her öğ renci, TYT’deki alt testlerin her birine ne kadar süre ayıracağını önceden planlamalı ve çalışmalarını buna göre yapmalı. Özellikle Türkçe’de metinli sorularda hızlarını artıracak çalışmalara ağırlık vermeleri gerekiyor. Matematikte de problemler konusu ile ilgili günlük soru çözümleri yapılmalı.”

YKSyi kazandıracak son aylar Deneme sınavları altın değerinde

AYT’DE BİLGİ ÖN PLANDA

4 yıllık lisans bölümü okumak isteyen adayların girdiği AYT’de, 160 soru için 180 dakika süre veriliyor. AYT’de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alıyor. AYT’te ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların, ilgili testlerin en az birinden, 0.5 ham puan alması gerekiyor. AYT’nin YKS puan türlerinin hesaplanmasındaki katkısı ise yüzde 60. TYT’nin aksine AYT, zamanın değil, bilginin daha önem kazandığı bir test. Okuma ve yorum yapabilme becerisinin yanında işlem yapabilme ve ezber becerisi de ölçülüyor. İşlem yeteneğini geliştirebilmek için farklı kaynaklardan birçok soru ve denemenin çözülmesi önemli.

Haberin Devamı

‘AYT’NİN GETİRİSİ FAZLA’

YKS’ye kalan 3.5 aylık sürede AYT’ye daha çok ağırlık verilmesi gerektiğine dikkat çeken Onur Soğuk, “AYT’nin getirisi, TYT’nin getirisinin yaklaşık 3 katı. Yani öğrencilerin AYT’den çıkardıkları 1 net, TYT’den çıkardıkları 3 nete bedel. YKS’yi kazandıracak olan test AYT’dir. AYT’den ne kadar yüksek bir performans gösterilirse sınavı kazanma şansı da o kadar artacak. Matematikte limit, türev ve integral konuları çok çalışılmalı. Bu konularla ilgili bol bol soru çözülmeli” diye konuştu. Deneme sınavlarının önemine değinen Soğuk, “Öğrenciler deneme sınavlarını ciddiye almalı. Denemelerde yapılan hatalar üzerinden konu tekrarları yapılmalı. Bundan sonraki süreçte girilecek her bir deneme sınavı altın değerinde” dedi.

Haberin Devamı

YKSyi kazandıracak son aylar Deneme sınavları altın değerinde

‘BAHARIN REHAVETİNE KAPILMAYIN’

Öğrencileri, baharı rehavetine kapılmaması konusunda uyaran Onur Soğuk, “Kalan zaman diliminde öğrencilerin sınav stresi daha da artacak. Sınav anı ile ilgili kâbuslar da görebilirler. Öğrenciler bunları normal karşılamalı. Sınav stresini abartmadan, derslere odaklanmak gerekiyor. Bahar mevsimi geliyor, havalar ısınacak. Bununla beraber derslerden kopmalar da yaşanabilir. İlk elenenler de bu süreçte ortaya çıkıyor. Öğrencilerimiz, baharın rehavetine kapılmasın. Sınavı kazandıracak aylar içerisine girdik. Öğrencilerimiz bu aylarda azami gayretlerini göstermeli, süreci çok iyi değerlendirmeli” önerisinde bulundu.