Beden Sağlığı Egzersizle doğal bypass!

Egzersizle doğal bypass!

Paylaş
Egzersizle doğal bypass!

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, bacak atardamarlarında meydana gelen tıkanıklık riskinin sigara içen kişilerde, içmeyenlere oranla 30 kat daha fazla olduğunu belirterek, egzersiz tavsiyesinde bulundu

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, bacakları besleyen atardamarlarda sigara, diyabet, kötü beslenme, genetik faktörlerin yanı sıra yaşa bağlı darlık veya tıkanıklık meydana geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Gölbaşı, istirahat halinde dahi bacaklarda ağrı olması ve ayakta yara açılması durumlarında kan akımını artıracak balon/stent veya cerrahi tedavilerin uygulanması gerektiğini söyledi. Şeker hastalarında olduğu gibi diz altında gelişen tıkanıklıklarda ise yapılan işlemlerin çok uzun süreli fayda sağlamadığını ve sıklıkla bacağın kesilme riskinin oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Gölbaşı, tıkanıklık riskinin sigara içenlerde 30 kat fazla olduğuna işaret etti.

KARAMSAR TABLODAN KURTULMAK MÜMKÜN

Bu karamsar tablodan kurtulmanın mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Gölbaşı, bunun için öncelikle sigaranın mutlaka bırakılması gerektiğini kaydetti. Yüksek tansiyon ve şeker hastalarının da ilaçlarını düzenli kullanması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Gölbaşı, "Bunlara ilave olarak damar genişletici ilaçlar ve aspirin alınması da önemlidir" dedi.

Haberin Devamı

DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART

Bütün bu yaklaşımlardan sonra yapılan tedavilerin uzun süreli kalıcı olabilmesi için düzenli egzersiz yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Gölbaşı, şöyle konuştu:

"Kısa mesafede ağrı gelişse dahi haftada en az 3-4 gün 30 dakika süreyle yürüyüş yapmamız gerekmektedir. Yürüyüşlerde ağrı geliştiği takdirde 5 dakikalık dinlenmeden sonra yola devam edilmeli ve yürüme mesafesi her geçen gün artırılmalıdır. Bu süre zamanla 60 dakikaya kadar çıkartılmalı. Bazen ana damarları tamamen tıkalı hastalar dahi rahatlıkla günlük yürüyüşlerini sorunsuz yapabiliyor."

EGZERSİZ YAN YOL AÇAR, DOĞAL BYPASS YAPAR

Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, egzersizlerin damar iç tabakasından damar genişletici maddelerin salınımı artırarak mevcut damarlarda genişleme ve yeni yan yollar açarak doğal bypass yaptığını vurguladı. Bu yeni yolların açılmasının yürüme mesafesini artırdığı gibi yapılan bypass veya takılan stenttin tıkanması halinde sigorta görevi üstlendiğini kaydeden Prof. Dr. Gölbaşı, "Ortalama 6 aylık düzenli egzersiz uygulamasıyla şikayetlerde azalma sağlanırken yürüme mesafesinde ise 3 misli artış sağlanabilmektedir" dedi.

Prof. Dr. Gölbaşı, bacak damarında tıkanıklık bulunan kişilerde sıklıkla kalp ve diğer organları besleyen damarlarda tıkanıklık gelişme riski bulunduğunu, egzersizle bu riskin azaltılacağını belirtti.

Haberin Devamı

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)