Ekonomi Eirini Zafeiratou: “Türk KOBİ’lerinin Girişimci Ruhuna İnanıyoruz”

Eirini Zafeiratou: “Türk KOBİ’lerinin Girişimci Ruhuna İnanıyoruz”

Paylaş
Eirini Zafeiratou: “Türk KOBİ’lerinin Girişimci Ruhuna İnanıyoruz”

Bu yıl beşincisi düzenlenen Kurumsal İlişkiler Enstitüsü Konferansı, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden profesyonelleri bir araya getirdi. “Ortak Değerler, Ortak Gelecek” temasıyla düzenlenen online konferansta Covid-19 sonrasında iş dünyası ve sürdürülebilirlik konuları ele alındı. Konferansta ana konuşmacılar arasında yer alan Amazon Avrupa ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Eirini Zafeiratou, COVID-19’un perakende sektörüne etkileri, çok kanallı alışverişin yükselişi, Amazon’un KOBİ’lere sunduğu fırsatlar ve Amazon.com.tr’nin Türk ihracatını arttırmaya yönelik çalışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu

İSTANBUL, 3 Aralık 2020 – 5. Kurumsal İlişkiler Enstitüsü Konferansı, Boğaziçi Üniversitesi ve Kurumsal İlişkiler Enstitüsü ortaklığında bugün gerçekleştirildi. Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden profesyoneller online konferansa katılım sağladı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez’in açılış konuşmasını yaptığı konferansta Amazon Avrupa ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Eirini Zafeiratou da konuşmacılar arasında yer aldı. Zafeiratou konuşmasında; COVID-19’un perakende sektörüne etkileri, çok kanallı alışverişin yükselişi, Amazon’un KOBİ’lere sunduğu fırsatlar ve Amazon.com.tr’nin Türk ihracatını arttırmaya yönelik çalışmaları gibi başlıkları ele aldı.

Haberin Devamı

Amazon Avrupa ve Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Eirini Zafeiratou, “COVID-19, müşterilerin temel ihtiyaçlar dışındaki alışverişlerini azaltmalarına sebep oldu. Bu sebeple hem talep hem de arz tarafında büyük ekonomik dalgalanmalar yaşadık. Yavaşlayan ticaret ve üretim ile birlikte malların ve kişilerin küresel dolaşımı da yavaşladı. Online alışveriş işlemlerinin arttığı ve paramızı harcadığımız mecraların değiştiği pandemi dönemi aslında perakende sektöründe çoktandır yaşanmaya başlanan değişimi sadece hızlandırdı. Bir perakende şirketi olarak, krizin ilk birkaç haftası boyunca öncelikle sağlık ihtiyaçlarına cevap verecek acil durum yardımlarımızı hayata geçirdik. Öte yandan, krizin ekonomik boyutu nedeniyle KOBİ’lerimizin ticari faaliyetlerini sürdürmek için her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyaç duymalarından hareketle, KOBİ’lerimize yönelik destekler üzerinde çalışmaya başladık. Kriz sürecinde, müşterilerimizin temel ihtiyaçlarını karşılamaya ve çalışanlarımızın sağlıklarını korumaya odaklanarak operasyonlarımızı sürdürdük,” dedi.

Haberin Devamı

Amazon.com.tr’den Türk Girişimcilerine İhracat Desteği

Amazon.com.tr’nin pandemi döneminde KOBİ’lere sağladığı destekler hakkında konuşan Zafeiratou, “Türkiye operasyonlarımızın başladığı Eylül 2018’den beri, Türk KOBİ’lerinin girişimci ruhunun gücüne her zaman inandık. İlk günden beri ana hedeflerimizden biri, Türk markalarını uluslararası pazarlara sunarak Türkiye’nin ihracatına katkı yapmaktı. Değerli proje ortaklarımız TOBB ve Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz BiTıklaAvrupa gibi ihracata yönelik eğitim ve destek programları ile Türk girişimciler bugün ürünlerini Amazon’un 14 farklı pazaryeri aracılığıyla dünyanın 180 ülkesine gönderebiliyor ve milyonlarca Amazon müşterisine ulaşabiliyorlar. COVID-19 sürecinde girişimcilerin, özellikle de KOBİ’lerin, ekstra desteğe ihtiyacı olduğunu düşünerek BiTıklaAvrupa eğitimlerini sanal ortama taşıdık. Online eğitimlere yalnızca 2 ayda 1000’i aşkın girişimcinin katılım sağlaması, bizleri Türk ihracatçılarını desteklemek adına motive ediyor,” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

“Çok kanallı iş modelleri daha çabuk toparlandı”

Çok kanallı iş modellerinin önemine dikkat çeken Zafeiratou, “Perakendeciler fiziksel mağazalarının kapanmasının yarattığı hasarı ilk elden yaşadılar. Sadece karlılığın düşmesi değil, satış yapma fırsatının kaybı da bu hasarın nedenleri arasında. Aynı süreçte, online ve çok kanallı iş modeline önceden entegre olmuş olan perakendecilerin daha çok satış yaptığını ve daha çabuk toparlandığını gördük. Bu da, krizin ardından perakende sektörünün büyük bir bölümünün çok kanallı iş modellerine yatırım yapmasının sebeplerinden biri. Birçok perakendeci fiziksel mağazaları aracılığıyla online satış taleplerini artırma yolları üzerine kafa yoruyor. Perakendeciler mağaza zincirlerini optimize etmenin öneminin farkındalar. Fakat kriz süreci fiziksel mağazaların perakende sektörünün geleceğinde büyük bir rol oynayacağını da ortaya koymuş oldu,” diyerek sözlerini tamamladı.

Haberin Devamı