Ekonomi Ek gümrük vergisi uygulanacak ürünler?

Ek gümrük vergisi uygulanacak ürünler?

Paylaş
Ek gümrük vergisi uygulanacak ürünler?

Tuvalet kağıdı, saat, ayna, takvim, kalem, seramik.... Her biri günlük hayatımızın vazgeçilmezi. Artık birçok eşyanın ithalatında yüzde 6-25 arasında ilave gümrük vergisi uygulanacak

Hükümet, yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan, son çeyrekte ise toparlanma sinyali veren ekonomide, yerli üretimi teşvik etmek için bazı ürünlerin ithalatına ilave gümrük vergisi getirdi. Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre aralarında plastik, kağıt, ağaç, bambu, seramik, cam, bakır ile alüminyumdan bazı ürünlerin yanı sıra tuvalet kağıdı, ayna, zarf, takvim, boya, kalem ile çeşitli saat türlerinin yer aldığı eşyaların ithalatında yüzde 6-25 arasında ilave gümrük vergisi alınacak. Tahsil edilecek ilave gümrük vergisi oranları, toplam vergi oranı Gümrük Giriş Tarife Cetveli Hakkında Kanunu'nda gösterilen hadlerin yüzde 50 artırılmış düzeyini aşamayacak.

AB KAPSAM DIŞI


Türkiye ve Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasınca serbest dolaşım halinde bulunan malların ihracında gümrük muafiyetinden yararlanmak amacıyla ihracatçı tarafından düzenlenen belge (A.TR) ile ithal edilen AB veya Türk menşeli olmayan eşyalardan ilave gümrük vergisi alınacak. Bu ürünlerin Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ithal edilerek işlem görmüş ürün olarak ihraç edilmesi halinde, varsa telafi edici verginin hesaplanmasında bu karar hükümleri uygulanmayacak. Bu kararın yayımı tarihinden önce Türkiye'ye sevk edilmek üzere, taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış eşyanın ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin bu kararın yayımı tarihinden sonra en geç 45 gün içinde tescil edilmesi halinde bu karar hükümleri uygulanmayacak.

İŞTE EK VERGİ ORANLARI (%)


Plastik damacana, şişe, ev eşyası, ahşap elbise akısı: 25
Tuvalet kağıdı: 24
Kağıt mendil, masa örtüsü, peçete: 25
Filtre kağıt ve karton: 6
Porselen ve çini ev eşyası: 19
Cam mutfak eşyası: 23
Alüminyum mutfak eşyası: 25
Çalar saat: 21

Haberin Devamı