Beden Sağlığı Eklem ağrıları iğneyle rahatlıyor (Kireçlenme hakkında her şey)

Eklem ağrıları iğneyle rahatlıyor (Kireçlenme hakkında her şey)

Paylaş
Eklem ağrıları iğneyle rahatlıyor (Kireçlenme hakkında her şey)

Hyalüronik asit enjeksiyonları, eklem kıkırdağına koruyucu etki gösterdiği için yıpranmayı önlüyor. Bu işlem hastanın ağrılarını hafifletiyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Demet Ofluoğlu anlattı:

Kireçlenmede eklem içi enjeksiyonlar nedir?

Kireçlenme, eklem kıkırdağının yapısal özelliklerinin bozulması sonucu gelişir. Eklem hasarı, ağrı ve hareket kısıtlılığına sebep olan bir hastalıktır. En sık diz, kalça ve omuz eklemlerini tutar. Bunun dışında elde küçük eklemlerde de kireçlenme görülebilir. Kireçlenme tedavilerinden biri de eklem içine yapılan enjeksiyonlardır. Eklem içine en çok uygulanan madde kortizon enjeksiyonu ile hyalüronik asit enjeksiyonudur. Hyalüronik asit enjeksiyonu halk arasında ‘eklem kayganlaştırıcı sıvı’ olarak bilinir.

Bu tedavi kimlere uygulanıyor?

Kireçlenmede eklem enjeksiyonları henüz son evreye gelmemiş ağrı ve fonksiyon kayıpları başlamış hastalara uygulanabilir. Eklem yangılı olduğunda öncelikle kortizon enjeksiyonunu tercih ederiz. Ama eklem kireçlenmesi olan çoğu hastaya hyalüronik asit enjeksiyonu uygularız. Son yıllarda bazen aynı seansta hem kortizon hem de hyalüronik asit uygulanıyor. Elbette kime, ne zaman, hangi enjeksiyonun yapılacağına hekim hastayı değerlendirdikten sonra karar veriyor. Ağırlıklı olarak hyalüronik asit enjeksiyonu diz eklemine uygulanır. Fakat ayak bileği, kalça ve omuza da uygulanabilir. Kortizon ise hemen hemen her ekleme yapılabilir.

Bu tedavi, belirtileri nasıl yok ediyor?

Hyalüronik asit enjeksiyonlarını eklem kıkırdağını koruyucu etkisi olduğu için kıkırdağın dejenerasyonunu (yıpranmasını) önlemeye çalışmak amacıyla uyguluyoruz. Fakat kireçlenmede tek tedavi bu uygulamalar değil. Mutlaka egzersiz ilave edilmeli. Ağrılı dönemlerde romatizmal ağrı kesiciler ve fizik tedavi uygulamaları eklenmeli.

Kaç seans sürüyor?

Hyalüronik asit ilaçlarının farklı tipleri var. Seçilen tipe göre uygulama seansları değişir. Haftada 1 kez olmak üzere 3 hafta üst üste uygulanan tipi veya yılda 1 kez uygulanan tipi mevcut. Hyalüronik asit enjeksiyonları yapıldıktan 1 hafta kadar sonra, kortizon enjeksiyonları ise yapıldıktan hemen sonra etkisi görülmeye başlanır.

Ağrılı bir tedavi midir?

Eklem enjeksiyonları sırasında çok ağrı olmasa da bir miktar iğnenin girişi hissedilebilir. Fakat bölgesel olarak uyuşturarak bu ağrı duyumsamasını en aza indirebiliyoruz. Her işlemde olduğu gibi bu uygulanın da birtakım yan etkileri olabilir. En önemli yan etki eklemde enfeksiyon gelişimidir. Bunun için enjeksiyon uygun teknikle yapılmalı, sterilizasyona özen gösterilmeli. Bunun dışında ilaca bağlı geçici reaksiyonlar olabilir. Bu istenmeye yan etkiler ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

YARIN: KAS GÜCÜNÜ ARTIRMAK İÇİN İPUÇLARI

Haberin Devamı