Ekonomi 'Ekmeğe zam yok'

'Ekmeğe zam yok'

Paylaş
'Ekmeğe zam yok'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı, buğday üretiminin düşmesinin ekmeğin fiyatını artırmayacağını, 2015'in birinci çeyreğinde ekmek fiyatına zam yapılmayacağını söyledi.

Balcı, Türkiye’de buğday üretiminin 2014’te geçen yıla göre yüzde 13,8 azalarak 19 milyon tona gerilemesinin ekmek fiyatlarını nasıl etkileyeceğini AA muhabirine değerlendirdi.

Haberin Devamı

Bu durumun fırıncıların maliyetlerine ne kadar yansıyacağının önemine işaret eden Balcı, buğdayla ilgili Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) elindeki stoklar ve alacağı tedbirlere dikkati çekti. Balcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu tür durumlarda geçmiş yıllarda gerekli önlemleri aldığını, bu dönemde de alacağına inandıklarını söyledi.

Buğday fiyatlarının artması ile ekmekte fiyat artışı olabileceğini ancak şu anda gündemlerinde böyle bir başlığın olmadığını ifade eden Balcı, şöyle konuştu:

"Ekmeğin fiyatları 2 senelik zaman zarfında azami 1 lira. Dolayısıyla şu anda ekmekte bir fiyat artışı söz konusu değil. Doğrudur, buğday üretiminde belli bir düşüş söz konusu. Geçen sene de tüketimden daha fazla hasat vardı. Bu nedenle TMO’da belli bir stok var. Avrupa Birliği anlaşmasına göre, ithalatı zorunlu olan buğday söz konusu. Bütün bunları değerlendirirsek olumsuz bir durum olması durumunda gerekli önlemler alınacaktır. Ancak özellikle 2015 yılının birinci çeyreğinde ekmek fiyatlarında artış gündemimizde yok."

Haberin Devamı

AA