Ekonomi 1 milyon lira kredide 178 bin lira cepte kaldı

1 milyon lira kredide 178 bin lira cepte kaldı

Paylaş
1 milyon lira kredide 178 bin lira cepte kaldı

Konut fiyatlarının yükselişine karşı konuta erişimi kolaylaştırmak ve yeni arzı artırmaya yönelik teşvik açıklandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu Konut Finansmanı Projesi ile ilk evini alacaklara yüzde 0.99, evin yüzde 50 değeri için döviz ve altın bozduranlara yüzde 0.89 faiz oranı sunulacak. Piyasada en düşük oran yüzde 1.20 ile kamu bankalarındaydı. Buna göre, 1 milyon lira kredi çeken biri, 178 bin lira daha az ödeyecek. // Meltem Kara Söyleyenoğlu-Posta

Konut fiyatları son günlerde gündemden düşmüyor. Yetersiz konut arzı ve artan maliyetler sonucunda konut fiyatlarında rekor yükselişler yaşandı. Merkez Bankası’nın son verisine göre, konut fiyatları yıllık yüzde 96 gibi rekor bir seviyede yükseldi. Başka bir deyişle son 1 yılda fiyatlar 2 kat arttı. Bu ortamda konut sahibi olmak zorlaşınca bir kredi paketi devreye alındı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Kabine Toplantısı sonrasında hem vatandaşa hem inşaatçıya yönelik paketi açıkladı.

Haberin Devamı

İŞTE O PAKETLER

Detaylarını Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin duyurduğu Konut Finansmanı Projesi şöyle:

1-İLK EVİM KONUT FİNANSMAN PAKETİ: İlk evini alacaklara yönelik pakette kamu bankalarınca birinci el konutlarda uygulanmak üzere 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıl vadeli yüzde 0.99 faizli konut kredisi sağlanacak.

2-GENİŞLETİLMİŞ KONUT FİNANSMAN PAKETİ: Liralaşma stratejisine destek sağlamak amacıyla kamu bankalarınca birinci el ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde konut değerinin en az yüzde 50’si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesabının yahut hurda altının Merkez Bankası’na satımı ile karşılanması şartıyla 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıl vadeli yüzde 0.89 faizli konut kredisi verilecek.

Haberin Devamı

3-İNŞAAT SEKTÖRÜNE ÖZEL KREDİ GARANTİ PAKETİ: İnşaat halindeki projelerin hızla tamamlanarak konut arzına katılması hedefiyle 1 Mayıs 2022 itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50’si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanmasını desteklemek üzere, 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt ederek bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşan ve kredi veren kuruluşa da bildiren, KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarına yararlandırmak üzere, 36 ay vadeyle toplam 20 milyar lira finansman kaynağı sunulacak.

NE KADAR AVANTAJ SAĞLADI?

Konut kredisi faiz oranları son dönemde oldukça yüksek seyrediyor. Merkez Bankası’nın verisine göre, şu anda piyasada ortalama konut kredisi faiz oranı yüzde 1.53 seviyesinde. En düşük oran ise geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana kamu bankalarınca uygulanıyor. Kamu bankalarında sıfır konutlar için 1 milyon liranın altındaki tutarlarda yüzde 1.20, 1 milyon liranın üzerindeki tutarlarda yüzde 1.29 faiz oranı uygulanıyordu. Yeni oranlar büyük fark sağladı. İşte oranlar...

TOKİ PROJELERİ ARTACAK

Sosyal konut projeleri için TOKİ’ye 30 milyar liralık finansman sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her bir vatandaşımızı ev sahibi yapana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu kapsamda TOKİ eliyle düşük fiyatlı ve uygun ödeme koşullarıyla üreteceğimiz sosyal konutları milletimize sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

FIRSATÇILAR BİR DAKİKA BİLE BEKLEMEDİ!

Kredi paketi ev almak isteyenlerde sevinç yaratsa da fırsatçılar anında sahneye indi. Faiz indirimi, piyasaya hareket getirip vatandaşın konuta ulaşımını kolaylaştırma amacıyla yapılsa da fırsatçılar, kredi maliyetinden oluşan farkı ceplerine atıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının hemen ardından ilan sitelerinde fiyatlar yukarı çıkmaya başladı. Örneğin 19 Nisan’da 1 milyon 450 bin lira olan dairenin fiyatı açıklama sonrasında 1.6 milyona yükseltildi. 3 Mayıs’ta 980 bin lira olan evin fiyatı 1 milyon 480 bin liraya çıktı. 4 Nisan’da 2 milyon 50 bin lira olan evde fiyat 2 milyon 250 bin liraya kadar yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Konut Finansman Projesi’nin açıklanmasının ardından konut fiyatlarında yaşanan ‘fahiş’ fiyat artışlarını çok yakından takip ettiklerini belirterek, “Fırsatçılık yapmaya kalkışanlara müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. 

Haberin Devamı