Ekonomi 1 yıllık süreye dikkat! 10 bin 766 TL detayı: Bugün itibariyle ödenecek rakam...

1 yıllık süreye dikkat! 10 bin 766 TL detayı: Bugün itibariyle ödenecek rakam...

Paylaş
1 yıllık süreye dikkat! 10 bin 766 TL detayı: Bugün itibariyle ödenecek rakam...

Milyonlarca kadın çalışanı yakından ilgilendiren haber. İş hayatında kadınlar için pek çok avantaj da bulunuyor. Kadın çalışanlar evlendikten sonraki bir yıl içinde istifa ederek kıdem tazminatlarını alabiliyor. Bu hakkın kullanılmasında ise bir sınır yok. 1 yıllık sürede taban ücret 4966 liradan başlayıp 10 bin 766 liraya kadar çıkıyor.

Yasalara göre; kadın işçilerin evlilik nedeni ile işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödeniyor. Bu haktan yararlanılabilmesi için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshedilmesi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin ‘evlilik’ olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor. Evlilik nedenine dayalı olarak iş akdinin feshedilmesi halinde işçi ve işveren ihbar tazminatı talep edemiyor, ihbar süresi uygulanmıyor.

Haberin Devamı

DAHA SONRA ÇALIŞABİLİR

İş sözleşmesini evlilik nedeniyle feshederek kıdem tazminatını alan kadının yeni bir yerde işe başlamasının önünde engel bulunmuyor. Evlendikten sonra bir yıl içerisinde daha iyi bir iş teklifi alan kadın işçi evlilik nedeniyle mevcut işyerinden kıdem tazminatını alarak ayrıldıktan sonra farklı bir işyerinde daha iyi ücretle çalışmaya başlayabilir. Kadın işçilerin bu haklarını kötüye kullanıp kullanmadığı konusunda Yargıtay’ın görüşü genellikle çalışan lehine oluyor.

KIDEM İÇİN HİLELİ İŞLEM VARSA....

Sırf kıdem için evlenip boşanma durumu tespit edilirse, işveren kıdemi geri isteyebiliyor. Bu durumda mahkeme süreci başlıyor. Hileli boşanmayla hakkını kötüye kullanan işçi tazminatını işverenine faiziyle geri ödemek durumunda kalacağı gibi işinden de olmuş oluyor.

Haberin Devamı