Ekonomi 15 Ocak Cumartesi evde bakım maaşı yatan iller listesi belli oldu mu? 2022 evde bakım parası ne kadar oldu?

15 Ocak Cumartesi evde bakım maaşı yatan iller listesi belli oldu mu? 2022 evde bakım parası ne kadar oldu?

Paylaş
15 Ocak Cumartesi evde bakım maaşı yatan iller listesi belli oldu mu? 2022 evde bakım parası ne kadar oldu?

Evde bakım maaşı yatan iller listesi 15 Ocak tarihi itibariyle hak sahipleri tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hesaplara yatırılan evde bakım parası, her ay farklı tarihlerde ve farklı illerdeki vatandaşlara ödeniyor. Peki, 15 Ocak Cumartesi evde bakım maaşı yatan iller listesi belli oldu mu? 2022 Evde bakım parası ne kadar oldu? İşte ayrıntılar…

Evde bakım maaşı evinde bakıma muhtaç, ihtiyacı olan engelli vatandaşlar ile yaşlı bireylerin bakımını geçekleştiren kişilere ödeniyor. 2022 yılı asgari ücret zammının açıklanmasıyla evde bakım parasının bu yıl ne kadar olacağı da belli olmuştu. Şimdi gözler evde bakım maaşı yatan iller listesine çevrildi…

Haberin Devamı

2022 EVDE BAKIM PARASI NE KADAR OLDU?

2022 yılı asgari ücret zammı ile birlikte evde bakım parasının bu yıl ne kadar olacağı da kesinleşti. Asgari ücrete bu yıl yüzde 50,5 oranında bir zam yapılmıştı. Evde bakım parası da bu kapsamda bin 798 TL’den 2 bin 706 TL’ye yükseltildi.

EVDE BAKIM MAAŞI YATAN İLLER LİSTESİ BELLİ OLDU MU?

Evde bakım maaşları her ayın 15’i ile 31’i arasında ödeniyor. Bu nedenle 15 Ocak Cumartesi günü itibariyle henüz evde bakım maaşı yatan iller belli olmadı.

EVDE BAKIM YARDIMI NEDİR?

Evde bakım yardımı her ne isim altında olursa olsun her çeşit gelirler toplamı esas alınmak yoluyla, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir miktarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM YARDIMINA BAŞVURMAK İÇİN ENGEL ORANI KAÇ OLMASI GEREKİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve “Ağır engelli” İbaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım maaşını alabilmek için aranan şartların en önemlisi kişinin geliridir. 2021 yılı için 4 kişilik ailenin Evde Bakım Yardımı alabilmesi için gelirleri toplamda 6818 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri ise 1706,67 TL’dir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir.

Engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için Engelli Sağlık Raporunda 'özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir' ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını Evde Bakım Yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda 'tam bağımlı' ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakın yardımdan faydalanabilir.

E-DEVLET İLE EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Evde bakım maaşlarının yatıp yatmadığı e-devlet üzerinden sorgulanarak öğrenilebiliyor. Evde bakım parası sorgulamak için öncelikle

TC. Kimlik numaranız ve şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ internet adresinden e-devlet’e giriş yapın.

Karşınıza sıkan ana sayfada arama bölümüne "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" yazın.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA SAYFASI İÇİN TIKLAYIN

MESAJ (SMS) İLE EVDE BAKIM PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Maaşlarını Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alan hak sahipleri telefon mesajı ile (SMS) evde bakım maaşlarını sorgulayabiliyor.

Cep telefonun mesaj bölümüne BAKIYE yazıp, 4747’e mesaj (SMS) atılarak evde bakım parası sorgulaması kolaylıkla yapılabiliyor. Mesaj ile sorgulama yapıldığı takdirde 1 SMS ücreti operatör tarafından tahsil ediliyor.