15 Türk petrol tankeri beklemede

ABD-İsrail ve İran arasındaki saldırıların devam etmesi, enerjinin kalbi olan Hürmüz Boğazı’ndaki gemiler için de risk oluşturmaya devam ediyor.
Bölgedeki Türk gemileriyle ilgili bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Hürmüz Boğazı’nda 15 Türk sahipli gemi var. Onların bütün personeliyle irtibat halindeyiz. Sadece orada olma mağduriyetleri var, onun haricinde ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında bir sıkıntı yok. Yakın takip ediyoruz, Hürmüz Boğazı rahatlarsa onları da çıkarmış olacağız” dedi. Uraloğlu, söz konusu gemilere herhangi bir saldırının olmadığını da bildirdi.
MAYIN DÖŞEME iDDIASI
Küresel petrol ticaretinin en kritik noktalarından Hürmüz Boğazı’nda gemi trafiği, saldırılar yüzünden durma noktasına gelirken, bu durum petrol fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Brent petrolün fiyatı haftanın ilk gününde 120 dolara çıkmış, ardından G7 ülkelerinin petrol rezervlerini piyasaya sürebileceğini duyurması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın “Savaş bitti” açıklamasıyla 87 dolara kadar düşmüştü. Dün yeniden 92 doları aştı. Bunda, İran’ın Hürmüz Boğazı’na mayın döşediği yönündeki haberler ve ABD’nin boğaz yakınlarında 16 mayın döşeme gemisi dahil birkaç İran gemisini batırdığını açıklaması etkili oldu. Her gün 15-20 milyon varil petrol ve petrol ürünü Hürmüz Boğazı’ndan dünyaya taşınıyor. Mevcut krizin devam etmesi durumunda küresel petrol talebinin yüzde 20’sini oluşturan arzın etkileneceği hesaplanıyor. Bu büyüklükte bir kesintinin modern petrol piyasalarında bugüne kadar görülen tüm arz şoklarını geride bırakabileceği değerlendiriliyor. Krizin yalnızca petrol piyasasını değil küresel ekonomiyi etkileyeceğini söyleyen uzmanlar, petrol fiyatının 150 dolara kadar çıkabileceğini, barış olması halinde ise 70 dolara inebileceğini vurguluyor. Ayrıca uzmanlar stratejik rezervlerin ve alternatif rotaların geçici çözüm olduğunu, kayıpları telafi etmeyeceğini de belirtiyor.
Milli Eğitim Akademisi’nde ders zili çaldı: İlk ders Bakan Tekin’den
Samsun’da mide bulandıran olay! İki kardeşe yönelik istismar davasında sanığa 87 yıl hapis: Anne de ceza aldı
Sivasspor tesislerinin önünde feci kaza: 4'ü futbolcu 6 yaralı
Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk son yolculuğuna uğurlandı
7 kişinin öldüğü feci kazayla ilgili yeni gelişme




