Ekonomi 2022 bayram ikramiyesinde formül teke düştü! İşte üzerinde konuşulan rakam

2022 bayram ikramiyesinde formül teke düştü! İşte üzerinde konuşulan rakam

Paylaş
2022 bayram ikramiyesinde formül teke düştü! İşte üzerinde konuşulan rakam

Emekli bayram ikramiyesi ödemeleri için gözler hükümetten gelecek açıklamalara çevrildi. Milyonlarca emekliyi ilgilendiren bayram ikramiyeleri için konuşulan 4 formül konuşulurken artık tek rakam üzerinde duruluyor. 2021 enflasyonu yüzde 36.08 olarak gerçekleşti. İkramiye yıllık enflasyona göre artırılırsa 1500 lira olacak. Böylece iki bayramda emekliler 3 bin lira alacak.

Yaklaşık 13.7 milyon emekliyi ilgilendiren bayram ikramiyelerindeki artışla ilgili resmi adım atılıyor. Emekliler, 2018'de başlayan ve Ramazan ile Kurban Bayramlarında olmak üzere yılda iki kez verilen ikramiyelerdeki artışı merak ediyor. 

Haberin Devamı

İLK İKRAMİYE 2 MAYIS'TA ÖDENECEK

Bu yılın ilk ikramiyesi, 2 Mayıs'taki Ramazan Bayramı’ndan önceki hafta ödenecek. Dört hafta içinde yeni rakamın belli olması bekleniyor. Asgari ücrete yıl başında yüzde 50 zam gelmesi ve TÜİK rakamlarına göre son açıklanan enflasyon rakamlarının yüzde 55'e yaklaşması; yılda iki bayram öncesinde verilen emekli ikramiyelerinde artış ihtimalini güçlendirdi.

İKRAMİYE RAKAMI NETLEŞTİ

Kulislerden elde edilen bilgilere göre; emekli ikramiyelerine, geçen yılın enflasyon oranı olan yüzde 36 oranında zam yapılması en büyük ihtimal olarak gözüküyor. Bu durumda son olarak 1.100 TL ödenen ikramiye tutarının, 1.496 TL'ye yükselmesi, bu rakamın da 1.500 TL'ye yuvarlanması bekleniyor. Böylece emekliye iki bayramda toplam 3.000 TL ikramiye verilmiş olacak. 

Haberin Devamı

YENİ EMEKLİ DE ALACAK

Bayramdan önce emeklilik kararı alınan sigortalılar da ikramiye hakkını kullanacak. Eğer emeklilik kararı Ramazan bayramından sonra alınırsa bu kez sadece Kurban bayramı ikramiyesi ödenecek.

 KİMLER BAYRAM İKRAMİYESİ ALABİLİR?

  • SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklileri
  • Şehit yakınları ve gaziler
  • Ölüm aylığı alanlar
  • Vazife ve harp malullüğü aylığı alan er ve erbaşlar,
  • Geçici köy korucuları
  • Şeref aylığı alanlar
  • Şampiyon sporcular,
  • Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri,
  • Terörden zarar görmesi nedeniyle aylık bağlanan siviller ve hayatını kaybedenlerin hak sahipleri bayram ikramiyesinden faydalanabilecekler.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR

Dul ve yetim aylığı alanlara bayram ikramiyesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenecek. Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranı ile eşe, yüzde 25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi halinde; bayram ikramiyesi de hak sahiplerine aynı oranlarda ödenecek. İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecek.