Ekonomi 2022’de evde bakım maaşı ne kadar olacak? Kimler evde bakım yardımı alabilir?

2022’de evde bakım maaşı ne kadar olacak? Kimler evde bakım yardımı alabilir?

Paylaş
2022’de evde bakım maaşı ne kadar olacak? Kimler evde bakım yardımı alabilir?

Evde bakım maaşının 2022’de ne kadar olacağı, yeni asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte belli oldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödemesi yapılan evde bakım maaşını 2021 yılında 1798 TL idi. Peki, evde bakım maaşı 2022’de ne kadar olacak? Kimler evde bakım yardımı alabilir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Evde bakım maaşı, evde bakıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi engelli ile yaşlı bireyler in bakımlarını gerçekleştirenlere veriliyor. Evde bakım yardımını alabilmek için kişinin günde 8 saat bakım yapması gerekiyor ve maaşlar her ayın 15’i ile 31’i arasında hak sahiplerinin hesaplarına yatıyor…

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞI 2022’DE NE KADAR OLACAK?

2022 evde bakım maaşı ücretleri asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte belli oldu. Buna göre, 2021’de 1798 TL olan evde bakım maaşı 2022’de 2706 TL’ye yükseldi.

EVDE BAKIM YARDIMI NEDİR?

Evde bakım yardımı her ne isim altında olursa olsun her çeşit gelirler toplamı esas alınmak yoluyla, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir miktarı, asgari ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, engellinin bakımına destek amacıyla verilen sosyal yardımdır.

EVDE BAKIM YARDIMINA BAŞVURMAK İÇİN ENGEL ORANI KAÇ OLMASI GEREKİR?

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yetkili hastanelerden alınacak engelli sağlık kurulu raporunda engel oranı en az yüzde 50 ve “Ağır engelli” İbaresi "evet" olarak işaretlenmiş olması gerekmektedir.

Haberin Devamı

EVDE BAKIM MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Evde bakım maaşını alabilmek için aranan şartların en önemlisi kişinin geliridir. 2021 yılı için 4 kişilik ailenin Evde Bakım Yardımı alabilmesi için gelirleri toplamda 6818 TL olmalıdır. Bir kişinin dikkate alınacak gelir kriteri ise 1706,67 TL’dir. Bu gelir kriteri asgari ücret ile belirlenmektedir.

Engelli oranına bakılmaksızın, 18 yaşının altındaki çocuklar için Engelli Sağlık Raporunda 'özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir' ibaresi yer alıyorsa, engelli yakını Evde Bakım Yardımından faydalanabilir. 18 yaşının üstündekiler içinse, raporda 'tam bağımlı' ifadesi yer alıyorsa, yine engelli yakın yardımdan faydalanabilir.