Ekonomi 3600 ek gösterge son dakika! Kimlere verilecek? Ne zaman uygulanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

3600 ek gösterge son dakika! Kimlere verilecek? Ne zaman uygulanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

Paylaş
3600 ek gösterge son dakika! Kimlere verilecek? Ne zaman uygulanacak? Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı!

3600 ek gösterge uzun zamandır kamuoyu gündemini meşgul eden konular arasında yer alıyor. 2021 Haziran ayında gerçekleşen toplu sözleşmede çözüme ulaştırılacağı imza altına alınan konuyla ilgili son açıklama Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılacak. Peki, 3600 ek gösterge nedir? Kimlere verilecek? Kimleri kapsıyor? İşte detaylar…

3600 ek gösterge nedir? Kimlere verilecek? Kimleri kapsıyor? soruları uzun zamandır yanıt arıyordu. AK Parti kampında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yapacağı açıklamada 3600 ek göstergenin detaylarını açıklayacağını bildirdi. Milyonlarca memurun gözü yapılacak açıklamaya çevrildi…

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE NEDİR?

3600 ek göstergeden ziyade ek göstergenin ne olduğuna bakıldığında karşımıza şöyle bir durum çıkıyor. Kamuda görev yapan memurların çalışırken maaşları, emekli olduklarında alacakları ikramiye ve aylıklar belirlenirken, dikkate alınan en önemli kalemlerden biri ek göstergedir.

Ek gösterge rakamları kişinin unvan, hizmet sınıfı ve derecesine göre farklılık gösteriyor. Aynı zamanda ek gösterge ne kadar yükselirse kişinin alacağı emekli aylığı ve emekli ikramiyesi de o oranda yükseliyor.

Örnek vermek gerekirse, ek göstergesi 3000 olan memurun ek göstergesinin 3600’e yükselmesi halinde 85 olan tazminat yansıtma oranı 145'e yükselecek. Bu da 30 yıllık hizmet süresi olan bir kişinin emekli ikramiyesinde 45 bin TL’ye yakın bir artış olmasına yol açacak. 25 yıllık hizmeti olan hemşire, polis ve din görevlisi 38 bin TL daha fazla ikramiye alacak.

Haberin Devamı

25 yıl çalıştıktan sonra emekli olan bir öğretmen bugün 5 bin 245 TL alıyorsa 3600 ek göstergenin çıkmasının ardından 6 bin 400 TL emekli maaşı alacak.

3600 EK GÖSTERGE KİMLERİ KAPSIYOR?

3600 ek göstergenin kapsamında ilk olarak öğretmen, polis, din görevlisi ve hemşireler olmak üzere 4 meslek grubu bulunmaktaydı. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti 30. İstişare ve Değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada 3600 ek göstergenin kapsamını genişlettiklerini ve yaklaşık 5 milyon memurun ve emeklinin tamamının uygulamadan faydalanabileceğini kaydetti.

6 Haziran 2022 Pazartesi günü gerçekleşen Kabine toplantısının ardından 3600 ek göstergenin detaylarını paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışmanın kapsamına ilişkin ayrıntıları kamuoyu ile paylaştı. 

Buna göre tüm memurlar ek gösterge iyileştirme kapsamında yer alacak ve tüm memurların ek göstergeleri 600 puan yükseltilecek. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3600 ek göstergeye ilişkin açıklamasının devamı ise şu şekilde;

"Genel müdür yardımcılarının ek göstergeleri 3 bin 600'den 4 bin 400'e, şube müdürü, ilçe müdürü seviyesindeki yöneticilerin 2 bin 200'den 3 bine çıkacak. Yapılan artışlar elbette, halen emekli olan kamu görevlilerinin maaşlarına da yansıtılacaktır. En büyük hassasiyetimiz, istihdamı koruyup, gelir kaybını telafi ederek, fırsatçıların önünü keserek insanımızın üzerine kalıcı yük binmesine engel olmaktır. Memurlarımızın maaşlarında küçük de olsa artış sağlamasının ötesinde asıl emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarında ciddi kazanımlar getiriyor."

Haberin Devamı

3600 EK GÖSTERGE NE ZAMAN UYGULANACAK?

 3600 ek gösterge düzenlemesi Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak.