Ekonomi 3600 ek gösterge tamam sırada 'Sözleşmeliye kadro' var

3600 ek gösterge tamam sırada 'Sözleşmeliye kadro' var

Paylaş
3600 ek gösterge tamam sırada 'Sözleşmeliye kadro' var

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin maaş ve ikramiyesinde iyileşme sağlayan 3600 ek gösterge düzenlemesi geçtiğimiz günlerde Meclis’ten geçmişti.

Düzenleme 2023’ün başında devreye girecek. Dün Ankara’da ‘Uzaktan Çalışmada İş Sağlığı ve Güvenliği Çerçevesi: Sağlıklı ve Üretken Uzaktan Çalışma’ konulu panelde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 ek gösterge ve asgari ücret konusunda yol aldıklarını belirterek, sırada sözleşmeli personel ve geçici işçiler meselesinin olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

DAHA YAPACAK ÇOK İŞ BULUNUYOR

3600 ek gösterge kararının geçen sene imzalanan toplu sözleşmede alındığını belirten Bilgin, şunları söyledi:

“5.5 milyon kamu çalışanı ve emekçisini kapsayan bir düzenleme yaptık. Bize düşen bütün bu olumsuz faktörlerin insan üzerindeki negatif etkilerini ortadan kaldıracak düzenlemeler yapmak. Bu yapısal bir reformdur. Ayrıca bütün çalışanların asgari ücret düzeyindeki gelirlerini vergi dışında bırakmak, Türkiye’nin 60 yıllık sloganıydı. Bunu gerçekleştirdik. Daha yapacağımız çok iş var. Sözleşmeli personel ve geçici işçiler meselesi var.”

560 BİN KİŞİYİ KAPSIYOR

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin zam pazarlığı için geçen yıl ağustosta taraflar bir araya gelmişti. Uzun süren görüşmeler sonucunda kamu emekçilerinin birçok sorununun çözüme kavuşturulması için görüş birliğine varılmıştı. Bunlardan biri toplu sözleşme metnine de giren kamudaki 560 bin sözleşmeli personelin kadroya alınması konusuydu. Konunun ekim ayında Meclis gündemine getirilerek, sözleşmeli personelin mali sosyal hakları ve kadro haklarının çözüme kavuşturulması hedefleniyor.

Haberin Devamı

GEÇİCİ İŞÇİLER VE EYT’LİLER

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “10 ay çalışıp, 2 ayı çalışmama ile geçirenlerin (geçici işçiler), 12 ayın tamamında çalışır duruma gelme düzenlemesini mutlaka gerçekleştireceğiz” demişti. Akbaşoğlu, emeklilikte yaşa takılan (EYT) kesimin durumunun da ele alınarak çözüme kavuşturulacağını belirtmişti.

25 YIL SONRA DAHA AZ ÇALIŞILACAK

Birçok ülkede çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik çalışmaların olduğunu vurgulayan Bakan Bilgin, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de bu konuda pilot uygulama başlatıldı. Bunlar yaygınlaşacak. Önümüzdeki 25 yıl sonra 6 saat ya da daha az fiili çalışma gibi durumlar devreye girecek. Teknoloji fiziki emeği ikame ettikçe, teknoloji üretim sürecinin mekandan bağını kopardıkça bu değişmeler kaçınılmaz olacak.”