Ekonomi Hane başına 450 lira ile 1.150 lira verilecek! Bu destekten kimler, nasıl faydalanacak?

Hane başına 450 lira ile 1.150 lira verilecek! Bu destekten kimler, nasıl faydalanacak?

Paylaş
Hane başına 450 lira ile 1.150 lira verilecek! Bu destekten kimler, nasıl faydalanacak?

İhtiyaç sahibi 4 milyon haneye verilecek doğalgaz yardımında ilk ödemeler dün başladı. Hane başına 450 lira ile 1.150 lira arası destek sağlanacak. Peki bu doğalgaz desteğinden kimler, nasıl faydalanacak? İşte ayrıntılar...

Devlet, dar gelirli vatandaşlara ‘ısınma’ ve ‘elektrik’ yardımında bulunuyor. ‘Isınma yardımı’ başlığı altında 1.8 milyon aileye kömür desteği sağlanırken, artık faturalarını ödemekte zorlanan 4 milyon haneye de doğalgaz yardımında bulunulacağı açıklanmıştı. Doğalgaz desteği için başvurular da 18 Şubat’ta başlamıştı. Başvuru, e-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek yapılabiliyor. Sosyal Hizmet Merkezleri de yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

İKİ TAKSİT HALİNDE

Doğalgaz desteği her yıl düzenli olarak 6 aylık kış dönemi için verilecek ve ödemeler, iki eşit taksit şeklinde yapılacak. Taksit dönemleri ise mart ve ekim ayları olarak belirlendi. Başvurular bir taraftan devam ederken, bu yılki ilk ödeme de dün itibarıyla başladı. Ödeme, hak sahibi olan kişinin PTT Kartı’na yatırılıyor. Böylece doğrudan doğruya kişinin hesabına geçiyor. Kişi faturasını götürerek PTT’de bulunan hakkı ile ödemesini geri alabiliyor. Ön ödemeli sayaç kullanan vatandaşların destek miktarı ise kartlarına yatırılacak.

647 İLÇE VE BELDE

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Başvuruda bulunan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızca hak sahipliği onaylanan 230 bin hanemize senelik desteğimizin birinci taksiti olarak toplamda 80.5 milyon liralık destek verdik” dedi. Devamında peyder pey başvuru süreci tamamlanan hanelere de ödemeler sürecek. İhtiyaç sahibi olan, doğalgaz altyapısı bulunan 647 ilçe ile beldede ikamet eden ve doğalgaz abonesi vatandaşlar destekten yararlanabiliyor.

Haberin Devamı

ISIL HARİTAYA GÖRE DEĞİŞİYOR

Peki hane başına ödemeler ne kadar olacak? Bu konuda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlarla birlikte detaylı bir çalışma yürütüldü. Çalışmaların sonucunda da ısıl haritaya göre değişen şekilde hane başına ödeme yapılmasına karar verildiği açıklandı. Bunun nedeni; hava durumundan dolayı Erzurum’da ısınma ihtiyacı ile Ege’de ısınma ihtiyacının aynı olmaması.

450 İLE 1150 LİRA VERİLECEK

Bakan Yanık, “Isıl harita baz alınarak belirlediğimiz destek tutarımız hane başına toplamda 450 lira-1.150 lira arasında değişiyor. Ödemelerimizi iki taksit olarak gerçekleştiriyoruz. Dün itibarıyla ödemesini yaptığımız ilk taksit tutarı bölgelerin mevsimsel durumuna göre 225 lira ile 575 lira arasında değişecek” diye konuştu. Kronik hastaların bulunduğu haneler için bu rakama yüzde 5 ilave yapılacak. Bu durumdaki vatandaşların başvuru sırasında hastalığına dair raporunu sisteme işlemesi gerekiyor. Yıllık toplam 3 milyar liraya yakın doğalgaz desteği öngörülüyor.

Haberin Devamı

KİMLER KAPSAMDA?

Destekten kimlerin yararlanabileceği ile ilgili olarak diğer sosyal yardımlarda olduğu gibi bunda da gelir şartına bakılacak. Örneğin; kömür yardımında hanedeki kişi başına gelirin net asgari ücretin 3’te 1’inden az (1.417 lira) az olup olmadığına bakılıyor. Yani hanede 4 kişi varsa ve haneye giren para 5 bin 670 liranın altındaysa, bu yardım sağlanıyor. Ayrıca vakıflar hane ziyareti yaparak ihtiyaç durumunu da kontrol edebilecek. Aynı durum, doğalgaz desteği konusunda da gözetilecek. Genişleyen elektrik desteğinde de benzer kriterlerin baz alınacağı belirtiliyor.